cruise control in prius 1

Discussion in 'Prius c Accessories and Modifications' started by outhouse, Mar 30, 2012.

  1. outhouse

    outhouse Member

    Joined:
    Mar 12, 2012
    127
    35
    auburn ca
    Vehicle:
    2013 Prius
    Model:
    Persona
    OK folks im starting thi smod, and i'll let you know how it goes.

    purchased CC switch 84632-08021 from ebay with teh connecting wire for $64.99. it should be here any day.


    this should be a 20 minute job tops anyone can do. I'm almost certain everything is pre-wired and all thats missing is the switch.


    a how to do and photos coming soon.
     
  2. SquallLHeart

    SquallLHeart The Techie Guy

    Joined:
    Mar 10, 2012
    821
    228
    San Jose, CA
    Vehicle:
    2012 Prius c
    Model:
    Two
    afaik, there's no pre-wiring..

    so.. if you do get it to work.. please prove me wrong.
     
  3. outhouse

    outhouse Member

    Joined:
    Mar 12, 2012
    127
    35
    auburn ca
    Vehicle:
    2013 Prius
    Model:
    Persona

    well installed the switch and the steering wheel is pre-wired for the switch.

    but no go as far as it working.

    sent a email to the guy selling switches on ebay, im hoping for a wiring diagram that will show where I need to make the connection from the steering column to the ECM
     
  4. Breogam

    Breogam Junior Member

    Joined:
    Feb 29, 2012
    1
    0
    Chicago
    Vehicle:
    2012 Prius
    Model:
    N/A
    Any word whether you've gotten it to work? I've made a couple of long distance road trips on my C 1, and now realize really need to get Cruise on this thing before I go cross-country this summer
     
  5. outhouse

    outhouse Member

    Joined:
    Mar 12, 2012
    127
    35
    auburn ca
    Vehicle:
    2013 Prius
    Model:
    Persona
    I talked to a tech here at work, he said it should be pre-wired and may be missing a fuse.

    There is no fuse listed as CC so ill take pictures from a #2 fuse panel and see if there is a difference.


    im also going to check the wiring from the switch to the steering wheel and make sure I have the right one.

    One has a ground, mine does not. I need to see what the #2 has installed.
     
  6. outhouse

    outhouse Member

    Joined:
    Mar 12, 2012
    127
    35
    auburn ca
    Vehicle:
    2013 Prius
    Model:
    Persona

    you know this how??
     
  7. SquallLHeart

    SquallLHeart The Techie Guy

    Joined:
    Mar 10, 2012
    821
    228
    San Jose, CA
    Vehicle:
    2012 Prius c
    Model:
    Two
    1 person likes this.
  8. outhouse

    outhouse Member

    Joined:
    Mar 12, 2012
    127
    35
    auburn ca
    Vehicle:
    2013 Prius
    Model:
    Persona
    thanks for the heads up
     
  9. SquallLHeart

    SquallLHeart The Techie Guy

    Joined:
    Mar 10, 2012
    821
    228
    San Jose, CA
    Vehicle:
    2012 Prius c
    Model:
    Two
    if it was to be my best guess.. anything that's critically missing... is inside the ECU itself... i mean.. if you got the controls and all the wires are connected correctly to the ECU... and the ECU isn't responding...

    then.. yea.. that's the only thing i can think of that's left.
     
  10. F8L

    F8L Protecting Habitat & AG Lands

    Joined:
    Aug 14, 2006
    19,139
    3,980
    Sacramento, CA.
    Vehicle:
    2013 Chevy Volt
    I have to bring my car in for it's 5,000 mile service next week. Maybe I'll see you there. Do you work in ther service dept?
     
  11. SquallLHeart

    SquallLHeart The Techie Guy

    Joined:
    Mar 10, 2012
    821
    228
    San Jose, CA
    Vehicle:
    2012 Prius c
    Model:
    Two
    down in Stevens Creek? I work mostly detailing cars and stuff.. however have had a long connection to their service and parts dept... and am very familiar with working on vehicles. :p
     
  12. F8L

    F8L Protecting Habitat & AG Lands

    Joined:
    Aug 14, 2006
    19,139
    3,980
    Sacramento, CA.
    Vehicle:
    2013 Chevy Volt
    Magnussen's Auburn. :p
     
  13. SquallLHeart

    SquallLHeart The Techie Guy

    Joined:
    Mar 10, 2012
    821
    228
    San Jose, CA
    Vehicle:
    2012 Prius c
    Model:
    Two
    oh.. talking to the other person.. lol.. oops! my mistake :p
     
  14. outhouse

    outhouse Member

    Joined:
    Mar 12, 2012
    127
    35
    auburn ca
    Vehicle:
    2013 Prius
    Model:
    Persona

    Na im in sales.

    Im the only John here LOL


    stop in Ill buy you a cup of coffee
     
  15. cadillackid

    cadillackid New Member

    Joined:
    May 13, 2012
    12
    0
    Columbus Ohio
    Vehicle:
    Other Non-Hybrid
    Model:
    N/A
    old thread but if you didnt already get your CC working normally you have to scan it into service as in many cars the hardware is there but the computer has to be flashed to recognize it has CC.. this is so the computer doesnt fault at the lack of the switch being there...
    -Christopher
     
  16. outhouse

    outhouse Member

    Joined:
    Mar 12, 2012
    127
    35
    auburn ca
    Vehicle:
    2013 Prius
    Model:
    Persona
    thanks ill have them look into it.
     
  17. KartBoy

    KartBoy New Member

    Joined:
    Sep 17, 2012
    6
    0
    Vehicle:
    Other Non-Hybrid
    Model:
    N/A
    I know this is old, but it is very good information. Outhouse, what ever came of this? The wife and I just bought a brand new Prius C1 after being told that cruise control can be added. Did you ever get it to work?
     
  18. CAlbertson

    CAlbertson Member

    Joined:
    Oct 21, 2012
    100
    24
    Vehicle:
    2012 Prius c
    Model:
    One
    What's left? Software. I'd bet the computer simply does not look at the CC inputs on the PC1. I've worked as a software developer for many years (decades really) I've never worked on automotive firmware but have done a few things that fly. I bet the PC1 firmware lacks the CC logic
     
  19. outhouse

    outhouse Member

    Joined:
    Mar 12, 2012
    127
    35
    auburn ca
    Vehicle:
    2013 Prius
    Model:
    Persona
    its possible about the firmware

    one of the techs here said they might be able to switch it on in the ECM from their side of things. But he was vague and had never attempted this.

    So still at a loss


    Not sure if there is even a different part # for the ECM's from a 1 to a 4


    O was told a fuse may be missing, but that was incorrect, all C's have the same exact fuses
     
  20. CAlbertson

    CAlbertson Member

    Joined:
    Oct 21, 2012
    100
    24
    Vehicle:
    2012 Prius c
    Model:
    One
    Likely that the ECM boots up then looks to see what trim level the car has and then enables features based on trim level. This would allow Toyota to keep just one P/N. Also by checking the trim level the computer would not light up a service light for a failed component that is not present on that trim level.