Welcome to Our Community

Wanting to join the rest of our members? Feel free to sign up today.

Sign Up

Problem clearing Scangauge II Pending Codes

Discussion in 'Gen II Prius Care, Maintenance and Troubleshooting' started by Rich London, Mar 4, 2012.

Social Buttons

  1. Rich London

    Rich London New Member

    Joined:
    Feb 18, 2012
    Messages:
    20
    Likes Received:
    2
    Location:
    Charlotte, NC
    Your Vehicle Year:
    2009 Prius
    Model:
    Two
    I recently purchased a ScanGauge II and am relieved that I was able to use it to clear the red triangle error that I had. However, when I use it to view Pending Codes the ScanGauge counts up 20 or more pending codes and then restarts the count and continues. I can' t get it to stay on the screen to clear the codes.

    Any suggestions?
  2. northwichita

    northwichita .

    Joined:
    Sep 24, 2006
    Messages:
    452
    Likes Received:
    81
    Location:
    Wichita KS
    Your Vehicle Year:
    2004 Prius
    Model:
    N/A
    I had numerous codes (that were meaningless) after my inverter cooling pump went out. Is your pump working?

    Also a check of the voltage of your 12 battery would be another good idea.

    Are you saying you can't just delete all of the trouble codes at once?
  3. jdcollins5

    jdcollins5 Senior Member

    Joined:
    Aug 30, 2009
    Messages:
    4,354
    Likes Received:
    901
    Location:
    Wilmington, NC
    Your Vehicle Year:
    2010 Prius
    Model:
    III
    What firmware revision is your SGII? I had something similar happen after having the dealer do some brake upgrade work. I have the 4.05 rev and ended up having to reset to default values and redo the Setup to stop the pending code cycles.
  4. Rich London

    Rich London New Member

    Joined:
    Feb 18, 2012
    Messages:
    20
    Likes Received:
    2
    Location:
    Charlotte, NC
    Your Vehicle Year:
    2009 Prius
    Model:
    Two
    The cooling fan is working on the Enginer DC to DC converter. Is that what you meant, or is there an inverter in the Prius itself? I will check the 12V battery, but everything else seems OK. The problem is that the pending codes screen keeps counting and looping back to 1. I can't bring up the Clear Codes button.

    My ScanGauge II firmware revision is 4.07.

    Attached Files:

  5. jdcollins5

    jdcollins5 Senior Member

    Joined:
    Aug 30, 2009
    Messages:
    4,354
    Likes Received:
    901
    Location:
    Wilmington, NC
    Your Vehicle Year:
    2010 Prius
    Model:
    III


    Go to More and then toggle to Default Reset and enter and then say yes. This will reset the SGII to default values, disconnect and then reconnect to your car. You will need to re-enter your setup info and will lose your trip data.

    I had this issue with mine. It is evidently one of the bugs with the 4.05+ software and still not resolved in 4.07.
    1 person likes this.
  6. rocketrob

    rocketrob Junior Member

    Joined:
    Jul 16, 2009
    Messages:
    95
    Likes Received:
    9
    Location:
    Los Angeles
    Your Vehicle Year:
    2007 Prius
    Model:
    II
    I just got a new ScanGauge II in the mail yesterday. In my short time with it I have noticed the same issue with Pending Codes screen being erratic. I posted a video of it.


    My ScanGauge II came with firmware v4.06 installed. The ScanGauge Firmware Upgrade webpage still references v4.02. Clearly this isn't the latest info.

    I will try resetting to see if that fixes the problem. Not excited to go thru setup again.
    1 person likes this.
  7. jdcollins5

    jdcollins5 Senior Member

    Joined:
    Aug 30, 2009
    Messages:
    4,354
    Likes Received:
    901
    Location:
    Wilmington, NC
    Your Vehicle Year:
    2010 Prius
    Model:
    III


    Yes, that is exactly what happened to mine. I still am not excited about having to reset my SGII and re-enter the setup info. I have emailed Linear Logic and complained but they keep saying they are working on it but are having a hard time duplicating it :confused:

    Do me a favor and go to the LinearLogic website and send an email to their technical support group. They have asked for more Prius Chat members to email them their issues so they can get more input.
    1 person likes this.
  8. Rich London

    Rich London New Member

    Joined:
    Feb 18, 2012
    Messages:
    20
    Likes Received:
    2
    Location:
    Charlotte, NC
    Your Vehicle Year:
    2009 Prius
    Model:
    Two



    Resetting the defaults cleared it up. I didn't even have to unplug it.


    Thanks
  9. jdcollins5

    jdcollins5 Senior Member

    Joined:
    Aug 30, 2009
    Messages:
    4,354
    Likes Received:
    901
    Location:
    Wilmington, NC
    Your Vehicle Year:
    2010 Prius
    Model:
    III


    Glad that it cleared up your problem.

    I did not mean physically disconnect the plug but that when you reset the defaults the SGII disconnects the communication with your vehicle computer and then reconnects again after rebooting itself.
Similar Threads: Problem clearing
Forum Title Date
Gen III 2010+ Prius Technical Discussion problems encountered with 2014 prius Sunday at 8:02 AM
Gen II Prius Care, Maintenance and Troubleshooting Bad hybrid battery problems Friday at 11:38 AM
Generation 1 Prius Discussion A/C problem with no code Jul 24, 2014
Generation 1 Prius Discussion 2002 Prius Problem After AUX Battery Disconnect *HELP* Jul 22, 2014
Gen II Prius Main Forum Startup get red triangle then problem icon on multifunction display Jul 20, 2014