2013 - Check Hybrid System, no code, can’t shift to drive or reverse.

Discussion in 'Gen 3 Prius Care, Maintenance & Troubleshooting' started by Akira Takamedo, Nov 5, 2017.

  1. Akira Takamedo

    Akira Takamedo New Member

    Joined:
    Jul 23, 2017
    18
    7
    0
    Location:
    Stratford, CT
    Vehicle:
    2013 Prius
    Model:
    Three
    So I was greeted with this tonight, I have no idea how to handle this. The car can’t shift to drive or reverse anymore, and I’ve been greeted with an array of lights. This happened after a little bit of extra acceleration turning down my street.

    The only warranty this car has is for the hybrid battery, I’m in a CARB state and purchased from another CARB state so I believe it’s covered under 150k miles. I really don’t want to have to pay for towing and whatever insane cost the dealership is going to charge for repair (after some Googling I’ve seen some people with this error say they had to pay over $2k), that’s going to financially ruin me for the entire month and possibly more. If this is a problem I can fix at home, that would be great. I tried restarting it three times per some suggestions I found to ‘reset’ and that didn’t do anything.

    The light on the power button is orange as well. I managed to get into the diagnostic screen and it said the battery was at 12v though shortly after taking that picture it dropped to 11.9.
     

    Attached Files:

    #1 Akira Takamedo, Nov 5, 2017
    Last edited: Nov 5, 2017
  2. Travis Decker

    Travis Decker Active Member

    Joined:
    Jul 15, 2015
    135
    108
    0
    Location:
    Portland OR
    Vehicle:
    2012 Prius
    Model:
    II
    You need to get a mini vci and scan the car with techstream.....
     
  3. Prodigyplace

    Prodigyplace Senior Member

    Joined:
    Nov 1, 2016
    11,698
    11,286
    0
    Location:
    Central Virginia
    Vehicle:
    2017 Prius
    Model:
    Two
    With that message and the CEL lit, there are codes but not all. software can read them. TechStream is what the Toyota dealers use
     
    Raytheeagle likes this.
  4. Mendel Leisk

    Mendel Leisk Sand Pounder

    Joined:
    Oct 17, 2010
    46,027
    32,867
    80
    Location:
    Greater Vancouver, British Columbia, Canada
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Touring
    Regarding the 12.0 volts displayed in your second picture: maybe check the voltage with a digital multimeter, with the car off, and report.

    That's for sure the "low-hanging fruit" something to check first. Is it the original battery? Any episodes of doors left open, needed a jump start?
     
    Raytheeagle and Prodigyplace like this.
  5. Prodigyplace

    Prodigyplace Senior Member

    Joined:
    Nov 1, 2016
    11,698
    11,286
    0
    Location:
    Central Virginia
    Vehicle:
    2017 Prius
    Model:
    Two
    You are channeling your inner @bisco ? :LOL: :ROFLMAO:
     
    Raytheeagle and Mendel Leisk like this.
  6. Mendel Leisk

    Mendel Leisk Sand Pounder

    Joined:
    Oct 17, 2010
    46,027
    32,867
    80
    Location:
    Greater Vancouver, British Columbia, Canada
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Touring
    Hey, have multi-meter, will travel...
     
  7. jerrymildred

    jerrymildred Senior Member

    Joined:
    Oct 28, 2016
    10,251
    12,582
    0
    Location:
    Tampa, FL
    Vehicle:
    2017 Prius Prime
    Model:
    Prime Premium
    Almost exactly what I was thinking. That 12.0 on the 12V battery set off the alarm bells in my head. It needs a more careful look before even bothering with codes. A low 12V will really confuse the computers. It may just need a charge overnight, or it might be dying and need a replacement.
     
  8. Clay Lerch

    Clay Lerch New Member

    Joined:
    Jun 15, 2021
    2
    0
    0
    Location:
    Morrison, TN
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Four

    My wife's prius is doing the exact same thing. What did this end up being wrong with your prius
     
  9. Clay Lerch

    Clay Lerch New Member

    Joined:
    Jun 15, 2021
    2
    0
    0
    Location:
    Morrison, TN
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Four
    The battery died last week after the door was left cracked opem, i removed it and charged it and it ks currently showing 12.6 volts with a multimeter. The Check Hybrid system light is on and now I cannot put it into Drive or a reverse and when i try tk shift into D or R I get an error message to place in park to shift gears. It all happened after we had the dead battery so assume it is something from that.
     
  10. Dxta

    Dxta Senior Member

    Joined:
    Nov 7, 2016
    1,902
    748
    0
    Location:
    Lagos
    Vehicle:
    2008 Prius
    Model:
    II
    Just check the 12V battery and see what it's currently holding too and see.
     
  11. Higgins909

    Higgins909 Member

    Joined:
    Apr 15, 2018
    134
    40
    2
    Location:
    Texas
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    III
    I had a toyota truestart battery in my 2010. Lasted ninetysomething months when it had a 84month warranty. It died early this year I think it was. Replaced with a $200 battery from autozone, only 3 year warranty. I noticed after changing it, my HV battery would actually get a full charge. In the first 2~ years of ownership, it would only go to the 2nd to last bar. (missing 1 bar) Just one day went out to start my car to go to work, upon unlocking it, it half the unlock beep (didn't realize that bit) and then when I tried to start it, it just kinda let out a few relay clicks and that was it. Tried again, nothing at all.

    Does your ICE turn on? When you do the full start the inverter turns on but not for accessory start, . Mine puts out like 14.*v, 12.*v in accessory mode.
     
Loading...