Android Head unit and OEM Camera and IPA possible?

Discussion in 'Gen 3 Prius Audio and Electronics' started by dancingbalu, Jul 24, 2020.

  1. dancingbalu

    dancingbalu Junior Member

    Joined:
    Jul 24, 2020
    39
    31
    21
    Location:
    Germany
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    III
    Hey all,

    does anyone know about a possibility and a android head unit to plug in the OEM reverse camera and the IPA Parking Assistent? Or is there just no way to have android and IPA at the same time?

    Would be very helpful, if someone has an idea how to solve the problem

    Dominik
     
  2. prius2010II

    prius2010II Member

    Joined:
    Aug 19, 2010
    255
    19
    0
    Location:
    us
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    III
    Some of the newer China Android units will let you use the factory camera. AFAIK none will replace a HU with Nav, which I assume the IPA units have.
     
  3. Attila Fekete

    Attila Fekete Member

    Joined:
    Apr 5, 2019
    161
    54
    0
    Location:
    Budapest, Hungary
    Vehicle:
    2012 Prius
    Model:
    N/A
    AFAIK IPA is separate ECU.
     
  4. dancingbalu

    dancingbalu Junior Member

    Joined:
    Jul 24, 2020
    39
    31
    21
    Location:
    Germany
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    III
    do you have any idea, if there is any possibility to use IPA with a android Head Unit?
     
  5. Attila Fekete

    Attila Fekete Member

    Joined:
    Apr 5, 2019
    161
    54
    0
    Location:
    Budapest, Hungary
    Vehicle:
    2012 Prius
    Model:
    N/A
    I have idea, but that’s not fact. ;)
    As far as I understand Prius, the head unit is a display and an audio unit. So replacing that may loose audio or display function, whatever managed via the head unit, but not the IPA, as it’s separated.
    It may be tested if you jus disconnect your HU. If IPA works - of course without backup camera displayed - then it will work with Android too.
    Anyhow it may drop error codes, so be prepared.
     
    AzusaPrius likes this.
  6. dancingbalu

    dancingbalu Junior Member

    Joined:
    Jul 24, 2020
    39
    31
    21
    Location:
    Germany
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    III
    the main problem is, you havent the possibility to chose what time of parking it should do.
     
  7. Attila Fekete

    Attila Fekete Member

    Joined:
    Apr 5, 2019
    161
    54
    0
    Location:
    Budapest, Hungary
    Vehicle:
    2012 Prius
    Model:
    N/A
    Sorry, I don’t have IPA, I was not aware display is needed. That case I’m pretty sure IPA won’t work with Android as the two way communication will be missed I think.
     
    AzusaPrius likes this.
  8. dancingbalu

    dancingbalu Junior Member

    Joined:
    Jul 24, 2020
    39
    31
    21
    Location:
    Germany
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    III
    Take a look at it here :

     
  9. Umerpk

    Umerpk Junior Member

    Joined:
    Aug 25, 2018
    21
    4
    0
    Location:
    Pakistan
    Vehicle:
    2006 Prius
    Model:
    N/A
    I have Gen 2 prius with IPA. As gen 2 prius has separate display screen for backup camera so it is working perfectly fine even after installation of android panel. Yes, IPA has stopped working as it says "system not ready". I think IPA needs some sort of activation pulse from OEM head unit. Another option is to take out the headunit pcb and install behind android. This way steering controls will not work with android panel. I am also trying to find a solution to this issue.

    Posted via the PriusChat mobile app.
     
  10. Evoking

    Evoking Junior Member

    Joined:
    Aug 6, 2020
    89
    16
    0
    Location:
    Pomona
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Base
    I have an android hu in my gen 3 2010 Prius but I don’t have ipa but my android is using the stock camera I don’t know what my I stalker used but mine is all plug and play using the oem harness connected to the stock jbl system.
     
  11. GiiiG

    GiiiG Junior Member

    Joined:
    Jul 3, 2013
    28
    3
    0
    Location:
    Chino, CA
    Vehicle:
    2013 Prius
    Model:
    Persona
    Do you mind sharing which head unit you have? I'm looking for one that can use as many stock harness as possible. Specially rear camera and navigation. I have the 2013 gen3 persona I think it's close to a Prius 4 or 5 config.
     
  12. Evoking

    Evoking Junior Member

    Joined:
    Aug 6, 2020
    89
    16
    0
    Location:
    Pomona
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Base
    I have the seicane android radio and I love it I now have Apple CarPlay xmradio YouTube built in and I still kept my oem back up camera.
     

    Attached Files:

    GiiiG likes this.
  13. GiiiG

    GiiiG Junior Member

    Joined:
    Jul 3, 2013
    28
    3
    0
    Location:
    Chino, CA
    Vehicle:
    2013 Prius
    Model:
    Persona
    Thanks for sharing! Did you keep your OEM navigation? I see google map on the console, i guess you need to connect to your hotspot from your mobile device in order to get that working right?
     
  14. Evoking

    Evoking Junior Member

    Joined:
    Aug 6, 2020
    89
    16
    0
    Location:
    Pomona
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Base
    So technically yes you’ll have to use your hotspot however I’m using Apple CarPlay so I’m using the Navi from my phone and also you can use android auto as well what ever floats your boat I don’t actually use the navi from the hu but you can if you want
     
  15. GiiiG

    GiiiG Junior Member

    Joined:
    Jul 3, 2013
    28
    3
    0
    Location:
    Chino, CA
    Vehicle:
    2013 Prius
    Model:
    Persona
    IC, what about your installation? was it pretty much plug and play, or did you have to do a lot of wiring and try? i read some instruction for similar units, people have to do alot of wiring which could be confusing.
     
  16. Evoking

    Evoking Junior Member

    Joined:
    Aug 6, 2020
    89
    16
    0
    Location:
    Pomona
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Base
    Ok so this is what happened and I’m going to be 100 percent honest when i ordered my radio from seicane I told them what year make a model I had and I told them my unit has factory Navi and oem camera and the jbl package and I want it to work with at lease the camera and the jbl system according to them they said yes it’s compatible that it was going to be plug and play but when I got the unit it was no where near plug and play it was a complete nightmare and I didn’t was to cut my harness so I took my radio to like 7 different audio installer and they didn’t was to touch it so finally I found a guy down the street from me and he was able to order all the harness I needed Olaf and play and I payed with install 200 including all the harness and install and I even added the infinity sub basslink I think it’s called under the seat sub but I put it in the cubby in the trunk so it can’t be seen I can’t complain
     
  17. GiiiG

    GiiiG Junior Member

    Joined:
    Jul 3, 2013
    28
    3
    0
    Location:
    Chino, CA
    Vehicle:
    2013 Prius
    Model:
    Persona
    Ahhhh.... Thanks for the insight, that's very helpful, that sounds like what other people had experienced in other videos. I will need to find someone knows the wiring first then
     
  18. Evoking

    Evoking Junior Member

    Joined:
    Aug 6, 2020
    89
    16
    0
    Location:
    Pomona
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Base
    Must definitely or as long as all the plugs are plug and play so that if you ever want to go back to factory you can that’s what I had advised my tech under no circumstances are you to cut any wires. I live in Cali and if you near me I can refer you to him just to chat
     
  19. GiiiG

    GiiiG Junior Member

    Joined:
    Jul 3, 2013
    28
    3
    0
    Location:
    Chino, CA
    Vehicle:
    2013 Prius
    Model:
    Persona
    I am in SoCal, just picked up an unit from Aliexpress, and the seller confirmed that the harness would match, we shared picture to confirm, hopefully it will work out. Where in Cali are you located, in case i need some help from an installer.
     
  20. Evoking

    Evoking Junior Member

    Joined:
    Aug 6, 2020
    89
    16
    0
    Location:
    Pomona
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Base
    When I ordered my radio from seicane they told me the same this hey what kind of radio do you have give me the year make and model and also can you include pictures of your radio I was like sure and then I told them I had a jbl with Navi and they were like sure were making you the right harness it will be plug and play that was not the case but what ever the radio shop down the street took care of me by the way I’m located in Los Angeles well more like Pomona but yeah let me know best of luck to you
     
Loading...