Engine revs on freeway after letting go of gas

Discussion in 'Gen 2 Prius Main Forum' started by Brando714, Jul 28, 2020.

  1. Brando714

    Brando714 Junior Member

    Joined:
    Jun 2, 2020
    88
    13
    0
    Location:
    Anaheim, CA
    Vehicle:
    2004 Prius
    Model:
    ----USA----
    Weird thing occurred yesterday while on the way back home on the freeway. I was driving about 80mph and when I let go of the gas, I'd here it revving but not accelerating faster. When I plugged in my bluetooth OBDII and opened up TorquePro, sure enough it confirmed that the RPM increased. Today on the way to work in the early A.M. it did not do this. Any ideas whats going on?
     
  2. Leadfoot J. McCoalroller

    Leadfoot J. McCoalroller Senior Member

    Joined:
    May 12, 2018
    3,727
    3,659
    1
    Location:
    Pennsylvania
    Vehicle:
    2018 Prius c
    Model:
    Two
    My theory is that your car was trying to discharge the battery a bit until it cooled off. It would be interesting to monitor fuel usage (predicted: zero) and cabin temp/battery fan intake temp (predicted: high) during these events.

    It seems like the computer does not want the battery to get very full unless it knows it is breathing cool cabin air during the charge. If it can't solve the cooling side of the equation, it dumps stored energy to solve the 'full' side of the equation. Spinning the engine with zero fuel is an effective energy sink.
     
    Isaac Zachary likes this.
  3. AzusaPrius

    AzusaPrius Member

    Joined:
    May 27, 2020
    425
    124
    0
    Location:
    Apple Valley
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    III
    Were you going down hill when you noticed this, if so you may be due for a transmission fluid change.
     
  4. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    89,495
    40,059
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    likely a weak hybrid battery, or throttle body problems.

    how many miles on your car?
     
  5. Brando714

    Brando714 Junior Member

    Joined:
    Jun 2, 2020
    88
    13
    0
    Location:
    Anaheim, CA
    Vehicle:
    2004 Prius
    Model:
    ----USA----
    No, it was flat and I've done a transmission fluid change 2 months ago
     
  6. Brando714

    Brando714 Junior Member

    Joined:
    Jun 2, 2020
    88
    13
    0
    Location:
    Anaheim, CA
    Vehicle:
    2004 Prius
    Model:
    ----USA----
    175K miles and the paid Dr Prius app showed battery life as 61% and 2 months ago I cleaned the throttle body
     
    bisco likes this.
  7. Brando714

    Brando714 Junior Member

    Joined:
    Jun 2, 2020
    88
    13
    0
    Location:
    Anaheim, CA
    Vehicle:
    2004 Prius
    Model:
    ----USA----
    It just happened again this morning while going to work at 5AM so battery was cool temp. It's weird because of owning the car for 2 months, this happened recently and does it intermittently. I'm still averaging the same MPG so I guess in that sense it's not really burning up much more fuel than normal
     
  8. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    89,495
    40,059
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    might be a good time for a prolong reconditioner
     
    Isaac Zachary likes this.
  9. Isaac Zachary

    Isaac Zachary Member

    Joined:
    Jan 20, 2018
    237
    85
    1
    Location:
    Gunnison, Colorado, USA
    Vehicle:
    Other Hybrid
    Model:
    N/A
    I don't know if it would be worth it, but maybe if you could confirm the state of charge through the Torque app when it happens? If the battery is deemed full it would do that. Or anytime the car decides not to charge the battery. It seems that I've had it happen in my Avalon when the battery was probably hot (mountainous driving).
     
  10. Brando714

    Brando714 Junior Member

    Joined:
    Jun 2, 2020
    88
    13
    0
    Location:
    Anaheim, CA
    Vehicle:
    2004 Prius
    Model:
    ----USA----
    While I had it on the display where it shows the battery bar, it was normal (about 2/3 of the bar)
     
  11. donbright

    donbright Member

    Joined:
    Feb 17, 2018
    100
    60
    33
    Location:
    oklahoma
    Vehicle:
    2007 Prius
    Model:
    Two
    were you by any chance in cruise control ?

    i ask because i seem to remember having weird problems w acceleration when i was in cruise, possibly related to my cruise button being intermittent non-working, but im not 100% sure of my memory
     
    #11 donbright, Aug 5, 2020
    Last edited: Aug 5, 2020
  12. Isaac Zachary

    Isaac Zachary Member

    Joined:
    Jan 20, 2018
    237
    85
    1
    Location:
    Gunnison, Colorado, USA
    Vehicle:
    Other Hybrid
    Model:
    N/A
    This happened to me the other day... And then I realized I was in "B" mode... (Actually "4th" in the Avalon.)
     
Loading...