inadvertant shifting into neutral

Discussion in 'Gen 2 Prius Technical Discussion' started by freezybeeth, Feb 29, 2008.

  1. freezybeeth

    freezybeeth New Member

    Joined:
    Feb 29, 2008
    2
    0
    0
    Location:
    pdx, OR
    Vehicle:
    2007 Prius
    Hi Everyone!

    Periodically, when I shift into 'D' or 'R' (most often 'R') the car *slips* back into 'N' after 5 seconds or so. (I make sure the car is stationary when I shift; I know the computer reverts to 'N' if you're moving faster than 2mph.) Sometimes I'll pull out into traffic shortly after starting and the car will suddenly slip into 'N'. Often the only way to back-up the car is to hold the shifter in 'R'. I asked the dealer-mechanic and they blew me off (no surprise) when I told them that restarting the car usually solves the problem.

    I have owned my 2007 Prius for almost 1 year exactly, and this problem has occurred and persisted since I bought it new.

    Anyone else experience this? -BF

    (I apologize if I've missed a thread that already addresses this... I searched but couldn't find one.)
     
  2. NaptownPrius

    NaptownPrius Getting Greener....

    Joined:
    Feb 21, 2008
    269
    6
    0
    Location:
    Napolis, Merlin
    Vehicle:
    2012 Prius
    Model:
    Three
    This should be covered under your 3yr/36 mo warranty. Document it and write a letter to the dealer asking for repair so you have record of it...then go up the Toyota chain...
     
  3. qbee42

    qbee42 My other car is a boat

    Joined:
    Mar 2, 2006
    18,058
    3,054
    7
    Location:
    Northern Michigan
    Vehicle:
    2006 Prius
    This is most definitely not normal. Get it fixed under warranty.

    Tom
     
  4. ny biker

    ny biker Member

    Joined:
    May 22, 2007
    449
    7
    0
    Location:
    Arlington, VA
    Vehicle:
    2007 Prius
    Since the dealer is blowing you off, is there a different one nearby that you could take it to?
     
  5. IsrAmeriPrius

    IsrAmeriPrius Progressive Member

    Joined:
    May 27, 2004
    4,333
    6
    0
    Location:
    Southern California
    Vehicle:
    2005 Prius
    There was a post, several weeks ago, complaining of a similar problem. It turned out that the power cord to his/her after market GPS Nav was pushing the shift level to the N position.
     
  6. freezybeeth

    freezybeeth New Member

    Joined:
    Feb 29, 2008
    2
    0
    0
    Location:
    pdx, OR
    Vehicle:
    2007 Prius
    Alright, it looks like the initial consensus is that this is NOT normal. I've got a few other dealers in the PDX area that I'll check with. I've got no mods or after-market features, so that shouldn't be an issue. If anyone has any additional suggestions, I'll keep checking the string. Thanks everyone for your posts.
     
  7. lenjack

    lenjack Active Member

    Joined:
    Dec 1, 2006
    804
    114
    0
    Location:
    Pennsylvania USA
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    III
    Agreed...not normal.
     
  8. hchu1

    hchu1 Active Member

    Joined:
    Sep 28, 2006
    315
    126
    0
    Location:
    Houston, Tx.
    Vehicle:
    2014 Prius v wagon
    Model:
    Two
    Not normal, have it checked up.
     
Loading...