Manually switching from HV to EV delay?

Discussion in 'Prime Main Forum (2017-Current)' started by Spidey71, Aug 21, 2018.

  1. Spidey71

    Spidey71 Member

    Joined:
    May 16, 2018
    59
    49
    0
    Location:
    Alberta, Canada
    Vehicle:
    2018 Prius Prime
    Model:
    Premium
    I've recently noticed that at times when I switch from HV to EV (eg. coming off a highway while in HV and switching to EV when entering a reduced speed area), the change to EV mode can take up to a minute after I press the EV button. What I see when doing this is the small green outline of the car icon (indicating ICE is on in HV mode) changes to the larger sized EV car icon after I push the EV button, but the larger icon is only an outline as well, which makes me think the ICE is still on. The larger solid green "EV" icon eventually comes on the display but it can take from 30 seconds to a minute to appear.

    It seems to have just started to do this and it doesn't happen every time. Has anyone else experienced this phenomenon? It's happening whether I have 80% or 20% charge left.
     
    Dudley1030 likes this.
  2. EyePrime

    EyePrime Active Member

    Joined:
    Apr 7, 2018
    268
    114
    7
    Location:
    Ottawa, Ontario, Canada
    Vehicle:
    2018 Prius Prime
    Model:
    Prime Plus
    I think the engine stays on in till u can cruise in cruise on electric only while in hv mode.
    Cause I find that ev kicks in when i come to a complete stop.
     
  3. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    98,418
    44,649
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    is the mpg meter showing any activity? how about the energy flow graphics?
     
  4. burnout8488

    burnout8488 Member

    Joined:
    Apr 18, 2018
    124
    81
    0
    Location:
    Endwell, NY
    Vehicle:
    Other Electric Vehicle
    Model:
    N/A
    Are you in D or B?

    Mine does it too, though.
     
  5. Spidey71

    Spidey71 Member

    Joined:
    May 16, 2018
    59
    49
    0
    Location:
    Alberta, Canada
    Vehicle:
    2018 Prius Prime
    Model:
    Premium
    I'm in D mode.

    Good point bisco - I'll check the energy graphics next time it happens.
     
  6. fotomoto

    fotomoto Senior Member

    Joined:
    Apr 22, 2009
    5,441
    3,671
    0
    Location:
    So. Texas
    Vehicle:
    Other Hybrid
    This may be temp related then. Even though you're in Canada, it's August so the battery temps might be limiting the amount of EV regen coming to it and instead using the ICE to slow down the car more than usual. Just a guess without seeing any data.
     
  7. Dudley1030

    Dudley1030 Active Member

    Joined:
    Dec 10, 2017
    200
    139
    6
    Location:
    Lawrence, KS
    Vehicle:
    2017 Prius Prime
    Model:
    Prime Advanced
    MIne has always done this too. I assume it is supposed to and there is a reason. I don't know the reason but I am curious as to why.
     
  8. Spidey71

    Spidey71 Member

    Joined:
    May 16, 2018
    59
    49
    0
    Location:
    Alberta, Canada
    Vehicle:
    2018 Prius Prime
    Model:
    Premium
    It happened again today. It was very soon after starting my drive to work this morning. 60F outside and left from my room temp. garage - so I don't think temp. is the issue.

    I noticed I was in power mode and wanted to switch to eco mode for the short 10 min. commute. I accidentally pressed the EV/HV button instead of the Drive Mode button. I immediately noticed my mistake (within 1-2 seconds) and hit EV/HV again to get back into EV. This is when I got the large green outline of the car and it stayed that way for nearly a minute (engine graphics showed ICE was on as well). During that minute I tried to cycle back and forth from EV to HV to EV, but only time passing seemed to lead to the car icon turning solid green and going back into full EV mode. So, maybe it happens when the HV/EV button gets pressed multiple times quickly? Hmmm......
     
  9. fotomoto

    fotomoto Senior Member

    Joined:
    Apr 22, 2009
    5,441
    3,671
    0
    Location:
    So. Texas
    Vehicle:
    Other Hybrid
    Yup, can't be that.
     
  10. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    98,418
    44,649
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    when you hit the hv/ev button, it started the engine warm up cycle. it has to finish before it will reenter ev mode.
    but you're basically in ev mode at that point, using more battery than engine until it reaches a certain temp.
     
    Spidey71 likes this.
  11. Spidey71

    Spidey71 Member

    Joined:
    May 16, 2018
    59
    49
    0
    Location:
    Alberta, Canada
    Vehicle:
    2018 Prius Prime
    Model:
    Premium
    Yep, I think you hit the nail on the head. That makes total sense!
     
Loading...