My car is shooting out cyl 1 codes (p301) sometimes engine bucks when starting

Discussion in 'Gen 3 Prius Care, Maintenance & Troubleshooting' started by Rrrolfff, Apr 18, 2019.

  1. Rrrolfff

    Rrrolfff Junior Member

    Joined:
    Jun 12, 2018
    13
    7
    0
    Location:
    Irvine
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Two
    All of the sudden im getting bucking engine. Once its running fine for many miles. Sometimes, ill sit, and when it starts, the engine seems to jump a bit. I give gas, alls fine. Get a check engine that basically say cyl 1 is having issues (gas etc). Im in so cal - seems hardware (engine) related. Could be gas, but it seems a physical thing. Any ideas or recomendations? TIA!
     
  2. Rrrolfff

    Rrrolfff Junior Member

    Joined:
    Jun 12, 2018
    13
    7
    0
    Location:
    Irvine
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Two
    Coolant level is fine. Been foing this a day since driving on vertcle streets in LA... egr? Only one cylendar (1)...
     
  3. Rrrolfff

    Rrrolfff Junior Member

    Joined:
    Jun 12, 2018
    13
    7
    0
    Location:
    Irvine
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Two
    On pretty flat ground, it starts bucking - keeps it up even if i give gas - until i pit it in gear, works great as long as iys in gear....
     
  4. tankyuong

    tankyuong Senior Member

    Joined:
    Nov 9, 2012
    1,178
    496
    0
    Location:
    Central MO
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    III
    Plugs,coil,or egr circuit clogged
     
  5. orenji

    orenji Senior Member

    Joined:
    Aug 17, 2013
    4,659
    3,270
    0
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Three
    How many miles?
     
    Mendel Leisk likes this.
  6. danlatu

    danlatu Senior Member

    Joined:
    Apr 27, 2017
    533
    1,249
    2
    Location:
    maryland
    Vehicle:
    2011 Prius
    Model:
    Two
    Clean intake manifold, clean or change plugs, bad coil. Install occ. Maybe rats chewed some wires???
     
Loading...