1. Server migration is complete! Check out this thread for more details and to report any bugs.

Prius 3 new Android head unit

Discussion in 'Gen 3 Prius Audio and Electronics' started by Mehdi D., Sep 23, 2017.

  1. Mehdi D.

    Mehdi D. Junior Member

    Joined:
    Aug 6, 2017
    5
    3
    1
    Location:
    France
    Vehicle:
    2009 Prius
    Model:
    III
    Hi !

    I just received my new Android head unit and I want to set it up in my Prius 3 2009.
    This is the one I ordered (including CAN and OBD2) :
    3G-4G-Android-6-0-1-Octa-Core-2-GB-RAM-Voiture-DVD-Multim-dia-Autoradio.jpg
    3G/4G Android 6.0.1 Octa Core 2 GB RAM Voiture DVD Multim├ędia Autoradio Pour Toyota PRIUS 2009-2013 GPS Navigation Radio BT Wifi (sorry, I can't add a link yet)

    The back looks like this, with all cabled plugged:
    IMG_20170922_180442.jpg

    Here's what it looks like right now:
    IMG_20170911_181347.jpg

    So, I unmounted all the racks around, and unplugged the existing radio.
    And that's were the problems started...

    The old Prius radio connectors looked like this:
    IMG_OLD_2_XS.jpg

    None of the 3 Prius connectors and antenna cables fit in my new radio.

    In order to add some more info, here's what is provided with the new radio :
    Cablage.jpg

    Would you happen to know any connectors adapters that would help me progressing in my radio setup ?
    And eventually, out of curiosity, could you please tell me why the existing Prius antenna plug has two outputs ?

    Thanks for all,
    Mehdi
     
  2. saltdiscus

    saltdiscus Member

    Joined:
    Oct 29, 2016
    198
    89
    0
    Location:
    US
    Vehicle:
    2014 Prius
    Model:
    Two
    hi
    when i did mine they send me 2 types of cables.So all the cable doesnt have to be connected.did u try to run the head unit with only one cable?If that doesnt work then you need another cable.
     
  3. Prodigyplace

    Prodigyplace Senior Member

    Joined:
    Nov 1, 2016
    11,696
    11,308
    0
    Location:
    Central Virginia
    Vehicle:
    2017 Prius
    Model:
    Two
    It could very well be then new head unit does not have all the functionality of the factory one.
    Connection information is best discussed with the manufacturer or vendor, assuming they said it would work for your vehicle.
     
  4. Mehdi D.

    Mehdi D. Junior Member

    Joined:
    Aug 6, 2017
    5
    3
    1
    Location:
    France
    Vehicle:
    2009 Prius
    Model:
    III
    Hy Saltdiscus !

    On my new radio, I need to plug all the cables.
    The one that you see plugged correctly on the big pictures earlier is the one (brown-brown-black) carrying Key 1, Key 2 and SW ground.
    So I can't even have Power +12V and ground (yellow and the other black) plugged right now without the correct adapter or without recabling everything.

    Well, they did tell me it would work for my car model and year..

    Does anyone has the wiring diagram of the legacy Prius 3 radio (that one we see annotated "Old autoradio rear view") ?

    Thanks again for your answers. Il also contacted the vendor...
     
  5. Mehdi D.

    Mehdi D. Junior Member

    Joined:
    Aug 6, 2017
    5
    3
    1
    Location:
    France
    Vehicle:
    2009 Prius
    Model:
    III
    OK. I found my legacy radio's (Toyota 86120-47340) wiring diagram, played with Photoshop and post it here for posterity ;)
    Autoradio.Toyota.86120-47340.Wiring.Diagram.jpg
    I "just" need to match my Android head unit cables with this, now... :cry:
     
    bzbee, PriusTime and n23 like this.
  6. Max Finch

    Max Finch Active Member

    Joined:
    Aug 10, 2017
    135
    130
    0
    Location:
    Medford Oregon
    Vehicle:
    2008 Prius
    Model:
    Touring
    Generally with AF radios there's adaptors you can purchase at Audio stores to keep the stock head units wiring intact. If the manufacturer didn't send you a wiring harness for this but advertised that it's compatible (they didn't provide proper wiring so it's not) then I would contact them and solve the problem. Please don't start hacking at your wiring before finding a simple adapter harness first!
     
    Montgomery, Mehdi D. and Prodigyplace like this.
  7. Max Finch

    Max Finch Active Member

    Joined:
    Aug 10, 2017
    135
    130
    0
    Location:
    Medford Oregon
    Vehicle:
    2008 Prius
    Model:
    Touring
    Something else: if this is an eBay purchase, you can get this resolved much quicker if the seller is slow or refuses to help you. It's not likely most eBay sellers are eager for positive feedback but in the chance they aren't simply state it's a product that isn't as advertised.

    Wish you luck!
     
    Mehdi D. likes this.
  8. Mehdi D.

    Mehdi D. Junior Member

    Joined:
    Aug 6, 2017
    5
    3
    1
    Location:
    France
    Vehicle:
    2009 Prius
    Model:
    III
    Thanks.
    You were right.
    They just sent me the wrong harness.
    Here's the correct one they're sending me back.
    743064536-1646871558.jpg 743064536-1600719373.jpg
    This looks much better.
     
  9. Max Finch

    Max Finch Active Member

    Joined:
    Aug 10, 2017
    135
    130
    0
    Location:
    Medford Oregon
    Vehicle:
    2008 Prius
    Model:
    Touring
    Glad to hear! Let us know if that harness fixes your issues!
     
  10. James Powers

    James Powers Senior Member

    Joined:
    Sep 11, 2017
    396
    555
    0
    Location:
    Bay Area
    Vehicle:
    2014 Prius
    Model:
    Two
    How did this one turn out? Ive been lookin at the Android HU for a few weeks now.
     
  11. Robert Johansson

    Robert Johansson New Member

    Joined:
    Mar 28, 2018
    1
    0
    0
    Location:
    Norway
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    N/A
    I hope this thread is not dead, I have a very similar situation, same or similar android unit and same old radio. I have 6 speakers in my car and cant get the 2 in the front doors to work, I have been trying to figure out how those 2 speakers are connected but cant, Looking at your diagram on top I have not connected C and D, but reading what is there they dont seam to be needed for these speakers. Anyone have any Idea how these 2 speakers are connected, extra amplifier or something?
     
  12. 04priusnow

    04priusnow Active Member

    Joined:
    Apr 30, 2013
    345
    200
    0
    Location:
    USA
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    II
    interesting. i bought a cheapy generic and got it to work.. interested in seeing if yours worked with a JBL systems since you have a canbus interface

    PH-1 ?
     
  13. Mweemba Hatyoka

    Mweemba Hatyoka New Member

    Joined:
    Mar 14, 2019
    1
    0
    0
    Location:
    Zambia
    Vehicle:
    2012 Prius
    Model:
    Three
    Where can i buy this harness.
    i need one
     

    Attached Files:

  14. RechargeableVacuumCleaner

    Joined:
    Mar 28, 2019
    2
    1
    0
    Location:
    Finland
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    N/A
    Hi!

    Wow, my first message...

    My car is Prius PHEV -12 (LHD). I installed new speakers (Focal IS 690TOY), and I made the acoustic treatment on the front door at the same time (huge difference!). Now i want to upgrade my old head unit (non navi, non JBL) to android head unit.

    I wound this on AliExpress: BYNCG Android 8.0 FOR TOYOTA PRIUS

    Does the original reverse camera work with that? Do i need some harness, or something else...?
     
    #14 RechargeableVacuumCleaner, Mar 28, 2019
    Last edited: Mar 28, 2019
    James Powers likes this.
  15. RechargeableVacuumCleaner

    Joined:
    Mar 28, 2019
    2
    1
    0
    Location:
    Finland
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    N/A
    So, new android head unit ordered from aliexpress... Android 8, eight core, 4GB, 32GB and so on, free reverse camera and free shipping from United Kingdom to Finland.

    I have now owned this Prius about 4 weeks, and bought new wheels (17" CT200h) and tires (Continental), speakers (Focal), sound insulation (Silent coat) for the front doors...o_O Cheap drive with Prius? No... :LOL:
     
  16. Futzy1

    Futzy1 New Member

    Joined:
    Apr 2, 2019
    2
    0
    0
    Location:
    92253
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    ----USA----
    I'm doing this right now. I'm no expert, but from what I understand the factory cam is 6v and most aftermarket units output 12v. Metra has two options.

    Ax-cam6v which is just the step down converter.
    Or
    Ax-toycam2-6v which is the converter and harness

    They are like 11 and 25 bucks respectively
     
  17. montu44

    montu44 New Member

    Joined:
    Aug 24, 2020
    4
    1
    0
    Location:
    PR
    Vehicle:
    2012 Prius c
    Model:
    Four
    when you get that, send me the info
     
  18. rlozanogarr

    rlozanogarr New Member

    Joined:
    Jan 7, 2021
    2
    1
    1
    Location:
    Madrid
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    III

    I have the same adapter but it doesn't work for the steering wheel buttons because none of those connectors have the adapter for the 20-pin connector for the steering wheel buttons.


    you have solved it?

    Thanks!