running on battery only with no gas engine operating

Discussion in 'Toyota Prius Service Bulletins - TSBs' started by djhatton, May 13, 2011.

  1. djhatton

    djhatton New Member

    Joined:
    May 6, 2011
    1
    0
    0
    Location:
    Henderson, Nevada
    Vehicle:
    2004 Prius
    Model:
    N/A
    :confused:2004 prius started up on battery only, ran down to the lowest level and gas engine was not operating. MPH down to 5. Stopped, shut off engine. Restarted the car. Got gasoline engine running and was able to recharge the battery while driving.
    Dealer response: Regprogrammed engine ecu per tsb eg047-04. Then they charged me $114.
     
  2. nerfer

    nerfer A young senior member

    Joined:
    Mar 1, 2006
    2,472
    199
    28
    Location:
    Chicagoland, IL USA, Earth
    Vehicle:
    2006 Prius
    That fixed the problem? I hadn't heard of this one before, hopefully you didn't damage your batteries doing that.
     
  3. efusco

    efusco Moderator Emeritus
    Staff Member

    Joined:
    Nov 26, 2003
    19,885
    1,156
    9
    Location:
    Nixa, MO
    Vehicle:
    2004 Prius
    Model:
    N/A
    That's a very old TSB (Oct. 2004). A bit surprising you hadn't had that update done at one of your routine service visits.
     
  4. Patrick Wong

    Patrick Wong DIY Enthusiast

    Joined:
    Mar 8, 2008
    18,085
    6,060
    0
    Location:
    Green Valley, AZ
    Vehicle:
    2015 Prius
    Model:
    Two
    The ECU reprogramming is covered under the Federal Emission warranty of 8 years / 80K miles. Hence if your car's odometer shows a lower reading, that work should have been performed free of charge.
     
  5. checho 5150

    checho 5150 New Member

    Joined:
    Sep 6, 2019
    2
    0
    0
    Location:
    Central Oregon
    Vehicle:
    2006 Prius
    Model:
    Five
    our '06 wouldn't run off the battery with a full charge. it completely shut down. put gas started right up. i always wondered.
     
  6. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    85,349
    37,610
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    welcome!

    that is strange, my 08 went a mile on ev after the gas ran out
     
Loading...