Toggle the INFO screens from the wheel button?

Discussion in 'Gen 2 Prius Audio and Electronics' started by GT, May 19, 2004.

  1. GT

    GT New Member

    Joined:
    Feb 28, 2004
    43
    0
    0
    Location:
    Eden Prairie, MN
    I found a thread on another board that says some owners can toggle between the Energy screen and the Consumption screen by simply pressing the INFO button on the wheel.... others can't.

    It mentioned that models built after 12-03 had the capability due to a new software revision. Mine was built in February but unfortunately won't switch via the wheel button.

    Does anyone know the facts on this? And... what's the chance it would be easy for a dealer to upgrade?

    Thanks,
    Gene
     
  2. Tempus

    Tempus Senior Member

    Joined:
    Feb 17, 2004
    1,690
    5
    0
    Location:
    Washington DC
    Vehicle:
    2004 Prius
    I thought it was the other way around. The older ones had it but the newer ones lost it.

    Mine is Jan04 and does not switch
     
  3. delrey

    delrey Member

    Joined:
    Apr 28, 2004
    280
    14
    0
    Location:
    SF Bay Area (East Bay)
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Advanced
    Don't know my manfacturing date - but I picked it up at the end of April.

    The info button on the wheel does toggle between the Energy & Consumption screens.
     
  4. aarons12

    aarons12 New Member

    Joined:
    Apr 9, 2004
    704
    0
    0
    Location:
    long island, NY
    interesting differences...
     
  5. mboileau

    mboileau New Member

    Joined:
    Feb 11, 2004
    278
    0
    0
    Location:
    SF Bay Area
    From what I see on my '04, the Info button on the wheel toggles between the Energy screen and "whatever your last screen was". If I go to the Consumption screen and then toggle the button, it does indeed go back and forth between the two. If I go to the Nav map screen and toggle the button, it goes between the Energy and Nav screens.
     
  6. rflagg

    rflagg Member

    Joined:
    Jan 5, 2004
    947
    9
    0
    Location:
    Springfield, VA
    I'm 98.2% sure mine is the same as yours is - toggle between last two screens. I'll check tonight on the way home.

    -m.
     
  7. Tempus

    Tempus Senior Member

    Joined:
    Feb 17, 2004
    1,690
    5
    0
    Location:
    Washington DC
    Vehicle:
    2004 Prius
    Mine does not toggle between anything. If I hit it I get the consumption screen, no matter what screen is up. If I hit it again, I still have the consumption screen :)
     
  8. tag

    tag Senior Member

    Joined:
    Nov 26, 2003
    2,526
    18
    0
    Location:
    Chicago
    My BC has a manufacture date of 4/04.

    If I hit the "Info" button on the dash, it toggles between the last two screens viewed.

    Pressing the "Info" button on the steering wheel toggles between "Energy" and "Consumption" regardless of which screen is currently displayed or was last displayed.

    FWIW
     
  9. Prius Maximus

    Prius Maximus Senior Member

    Joined:
    May 3, 2004
    869
    656
    1
    Location:
    Northeastern IL
    Vehicle:
    2014 Prius
    Model:
    Three
    date of manufacture 02/04

    Info switch on steering wheel does not toggle MFD.
     
  10. mboileau

    mboileau New Member

    Joined:
    Feb 11, 2004
    278
    0
    0
    Location:
    SF Bay Area
    Since the behavior doesn't seem to track to the manufacturing date, there may be another reason.

    On mine, which does toggle between Energy and the last screen used, I have turned off the default setting for "Return to Energy Screen Automatically" or whatever it's called. I also have the NAV option.

    Perhaps one or the other is coming into play.
     
  11. HTMLSpinnr

    HTMLSpinnr Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Dec 8, 2003
    5,338
    908
    251
    Location:
    Surprise, AZ (Phoenix)
    Vehicle:
    2004 Prius
    Model:
    N/A
    My #9 made in Sept or Oct does not toggle. I've often longed for that feature. I wonder if those who have it could get into their service screens and read off the firmware revisions.

    Steps: Get to maint screen.

    Press Display, tap upper left then lower left of visible screen behind display adjust frame 3 times in succession (upper, lower, upper, lower, upper, lower)

    Then once in, go to the menu, then press the upper left then lower right of the screen. A second menu will appear.

    From here, one of the options (I don't recall which, google for prius maintenance screen and it may come up) should display the various firmwares of what's in the car. I'll note mine tonite. I'd love to find out if it's possible to update whichever one in order to gain this feature.

    I also wonder if those who can toggle have their MPG reset after fillup?
     
  12. m1j1tc0rn

    m1j1tc0rn New Member

    Joined:
    Feb 17, 2004
    92
    0
    0
    oh man do i want the functionality!
    -r
     
  13. weaselgod

    weaselgod New Member

    Joined:
    May 3, 2004
    1
    0
    0
    My #9 which I got in April toggles. It also does the reset of the tank after a refuel. I will see if I can get the firmware revision from the screen. The toggle is quite nice, I find it helps to be able to use it to keep an idea of how I am doing on driving to get the best milage.
     
  14. rflagg

    rflagg Member

    Joined:
    Jan 5, 2004
    947
    9
    0
    Location:
    Springfield, VA
    I was wrong - mine is just like Tempus' car.

    -m.
     
  15. seeh2o

    seeh2o Prius OG

    Joined:
    Mar 5, 2004
    444
    14
    0
    Location:
    City of Angels
    Vehicle:
    2013 Prius
    Model:
    Persona
    How do I find the manufacture date?
     
  16. tag

    tag Senior Member

    Joined:
    Nov 26, 2003
    2,526
    18
    0
    Location:
    Chicago
    Driver's door. Open it and, while facing the car, look on the right side of the frame.........you'll see a sticker near the bottom.
     
  17. tag

    tag Senior Member

    Joined:
    Nov 26, 2003
    2,526
    18
    0
    Location:
    Chicago
    What's a fillup? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

    Anyway, I followed the procedures set forth in your post and the closest I was able to get was the LAN Monitor screen (EMV). That showed the following:

    01-D5 178-46-D
    01-D5 190-46-D

    Probably not what we need here but that's the only screen I could see that displayed anything other than "OK" (i.e. basic service check screens).
     
  18. GT

    GT New Member

    Joined:
    Feb 28, 2004
    43
    0
    0
    Location:
    Eden Prairie, MN
    I called my dealer yesterday and spoke to a service guy familiar with the Prius. He didn't know anything about the toggle function and referred me to the Toyota 1-800-331-4331 Customer Service Line.

    There I spoke to a very polite gentelman who was not familiar with the car at all. He told me twice to touch Energy or Consumption at the bottom left of the display, per page 250 in the manual, to change screens.

    I worked with him to focus on the wheel INFO button and had several "will you hold ?"s while he relayed my questions to someone off-line. Finally he suggested I call my dealer. When I asked to speak to someone more familiar with the Prius, he declined and said he would "reasearch this question carefully" and get back to me.

    He did call back six hours later and said the Prius technicians are unaware of this "toggling" function. I mentioned I knew of a number of owners who had the function and asked if VIN numbers or date of manufacture would help them answer my request. He said "No, I don't think so". Once again he said he would "carefully research this question" and get back to me.

    This "careful research" seems to be a standard line. He used it a number of times. I do believe he will call back but I'm not expecting a satisfactory answer. Maybe I'll be surprised. I sure would like to switch from the wheel.

    BTW, I turned off the automatic return to energy screen but still no toggle. My MPG does not reset at fillup and I couldn't get to my firmware revision from the Maintenance screen. I'll try again tonight.

    Gene
     
  19. Brian

    Brian Member

    Joined:
    Feb 5, 2004
    480
    0
    0
    Location:
    Bakersfield
    Vehicle:
    2004 Prius
    Model:
    II
    Mine doesn't toggle. I got it on March 29. I went into the Service screen that htmlspinnr said to above, and I didn't know what I was doing, so I looked around and found a check list. Why is there a unlit backup camera check?
    Thanks
    Brian
     
  20. HTMLSpinnr

    HTMLSpinnr Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Dec 8, 2003
    5,338
    908
    251
    Location:
    Surprise, AZ (Phoenix)
    Vehicle:
    2004 Prius
    Model:
    N/A
Loading...