2005 Prius ABS, VSC, BRAKE lights on despite new 12v

Discussion in 'Gen 2 Prius Care, Maintenance and Troubleshooting' started by IAN NC, Jan 11, 2013.

  1. IAN NC

    IAN NC New Member

    Joined:
    Jan 11, 2013
    2
    0
    0
    Vehicle:
    2005 Prius
    Model:
    N/A
    Hello PriusChat,

    Longtime reader, first time poster.

    I am the second owner of an '05 Prius with 157k miles. Owned it for the last 3 1/2 years driving in temperate weather in the mountains of North Carolina without any mechanical issues. Fantastic car.

    Last week the dreaded ABS/VSC/Brake lights and nausea-inducing warning buzzer popped up while driving in reverse in a parking lot. This is the second time I've seen them...about 6 months ago they came one and I managed to get them to go away after a few rounds of turning the ignition on and off.

    This time no such luck, so the car went to the dealership. This is what they found:

    C1300 ABS ECU
    C1256 Accumulator Pressure Low

    They recommended replacing the Skid Control ECU for $1886.00, warning that there was a chance the ABS Actuator would need replacing too for an additional $2440.00.

    Based on what I found on PriusChat, I asked them to do the following:

    Check ABS Pump and connections
    Replace the original 12v Battery
    Clear DTC codes


    I now have a new battery, but the dealership reports those 2 codes are still appearing.

    Does anyone have other suggestions before I bite the bullet and replace these parts, or possibly look at a trade-in?
     
  2. Patrick Wong

    Patrick Wong DIY Enthusiast

    Joined:
    Mar 8, 2008
    18,150
    6,187
    0
    Location:
    Green Valley, AZ
    Vehicle:
    2015 Prius
    Model:
    Two
    I think your dealer recommendations are reasonable. You might look into the possibility of obtaining used parts from a salvage vehicle to substantially reduce your parts cost.
     
  3. IAN NC

    IAN NC New Member

    Joined:
    Jan 11, 2013
    2
    0
    0
    Vehicle:
    2005 Prius
    Model:
    N/A
    Patrick, thank you so much for your reply. I have a ton of respect for your opinions and all the help you've offered on this forum.

    A few last details about my case, on the off-chance they are relevant:

    Earlier the same day that these lights popped up the car was in the dealership's "Express Service" shop and received the following:

    Oil Change + engine additive
    Tire Rotation
    Washer fluid top-up
    Replaced one skid plate clip [not exactly sure if that's the right term...it cost $18]


    The dealership assures me their Express Service couldn't have led to these error codes, and this problem is a coincidence. I have no reason not to trust them, but it is awfully coincidental. Just thought it might be worth mentioning.


    Thanks again for the help.
     
  4. PriusCamper

    PriusCamper Senior Member

    Joined:
    Mar 3, 2012
    4,612
    1,814
    0
    Location:
    Pacific Northwest, USA
    Vehicle:
    2007 Prius
    Model:
    Two
    If you have a friend with a Prius who trusts you maybe you could swap some of their ECU's in order to isolate the part that's bad in your vehicle? Of course you'll have to dig around on here to figure out how easy it is to change these components out, it might be too much of a hassle.
     
  5. Patrick Wong

    Patrick Wong DIY Enthusiast

    Joined:
    Mar 8, 2008
    18,150
    6,187
    0
    Location:
    Green Valley, AZ
    Vehicle:
    2015 Prius
    Model:
    Two
    I agree with your service advisor.

    The skid control ECU failed on my 2007 and was replaced under warranty. I previously posted on that. Although it is a reasonably reliable part, there have been a few reported failures.
     
  6. gwormser

    gwormser New Member

    Joined:
    Jan 13, 2013
    4
    0
    0
    Location:
    tampa fl
    Vehicle:
    2005 Prius
    Model:
    N/A
    patric i have the dreaded vsc/brake/chk engine lights on thing i reviously read something u wrote about a jumper trick to clear this problem "i just did few cll replacements on my 05 prius and she is charging and runnin fine but thee lights persist thanks for d help
     
Loading...