1. Attachments are working again! Check out this thread for more details and to report any other bugs.

2009 Prius shaking while driving grinding noise

Discussion in 'Gen 2 Prius Main Forum' started by eminar17, Nov 8, 2022.

  1. eminar17

    eminar17 Junior Member

    Joined:
    Jul 14, 2017
    7
    1
    0
    Location:
    Olivehurst, CA
    Vehicle:
    2009 Prius
    Model:
    N/A
    I was just driving home from work and I was about 10 minutes away from home and it started shaking. I turned a corner onto the highway and the shaking stopped for a couple minutes then started again. It also started pulling really hard to the left. The tires looked okay and no warning lights came on so I limped it home. It shook most of the way but stopped a couple times for a minute or two. I was turning to pull into my driveway and it made a really loud grinding noise and stopped going. The car didn’t shut off and again no warning lights. I turned it off and moved it to the curb. I tried turning it back on after a couple minutes and it sounded fine but I didn’t try to drive it. My local shop can’t look at it for a couple days. I’m just wondering if anyone else had this happen and what it was.
     
  2. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    108,888
    49,481
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    maybe a bad cv joint or wheel bearing? how many miles on her?
     
  3. eminar17

    eminar17 Junior Member

    Joined:
    Jul 14, 2017
    7
    1
    0
    Location:
    Olivehurst, CA
    Vehicle:
    2009 Prius
    Model:
    N/A
    It has about 200,000 miles
     
    bisco likes this.
  4. PriusCamper

    PriusCamper Senior Member

    Joined:
    Mar 3, 2012
    11,103
    4,516
    0
    Location:
    Pacific Northwest, USA
    Vehicle:
    2007 Prius
    Model:
    Two
    So is the shaking related to when the car moves? Or is the shaking related to when the gas engine is on?
     
  5. HowardK

    HowardK Junior Member

    Joined:
    Apr 4, 2018
    6
    2
    0
    Location:
    Winston-salem NC
    Vehicle:
    2007 Prius
    Model:
    II
    Hey man, just chased this same problem for several months in my 2007 Prius. Jack up both of the front wheels, start the car and put it in drive, both wheels should turn. My car felt like the passenger wheel was about to fall off. It turned out to be the drivers side CV axle hat failed and one of the bearings had come completely off (there are 3). This caused it to vibrate at about 50mph when accelerating or decelerating. There was a sweet spot where there was no vibration. I included a couple of pictures the first is missing 2 bearings, the second is the way it is supposed to look. The part of the axle that held the c clip on broke completely off. 16681980462435596178433402792890.jpg 16681980462435596178433402792890.jpg 16681980462435596178433402792890.jpg 16681980911016802836260928610670.jpg
     
  6. Roll Eyes

    Roll Eyes Junior Member

    Joined:
    Nov 21, 2022
    39
    11
    0
    Location:
    Indianapolis, IN
    Vehicle:
    2005 Prius
    Model:
    N/A
    If you have already gotten your car inspected by the local shop, could you please post what the local shop told you the issue was? Thank you.