2012 Prius v Groaning Noise

Discussion in 'Prius v Care, Maintenance and Troubleshooting' started by AnnieS, Jan 5, 2012.

  1. enviroprius

    enviroprius Junior Member

    Joined:
    Nov 16, 2006
    91
    11
    0
    Location:
    Sonoma, CA
    Vehicle:
    2007 Prius
    Model:
    N/A
    All fixed here. The TSB worked. So happy the noise is gone. My dealer didn't know about until I gave them the number.
     
  2. desmondlee

    desmondlee Member

    Joined:
    Apr 4, 2007
    200
    27
    0
    Vehicle:
    2013 Prius v wagon
    Model:
    Five
    What is so funny with mine is - I was on vacation for 12 days - so the car sat in the driveway all that time -
    when I came back = no noise at all - it is slowly coming back. Before I left, when it was getting colder here,
    the noise was getting the loudest I have ever heard.
     
  3. Colin

    Colin Junior Member

    Joined:
    Oct 20, 2012
    26
    7
    1
    Vehicle:
    2012 Prius v wagon
    Model:
    Two
    During my recent service toyota put the parts on and the noise is fixed now.
     
  4. prevee5

    prevee5 Junior Member

    Joined:
    Nov 8, 2012
    66
    8
    0
    Location:
    Monrovia, California
    Vehicle:
    2012 Prius v wagon
    Model:
    Five
    Took my 2012 in to dealer yesterday AM for the 15K mile Toyotacare service. Asked them to check out the brake groan. Service advisor never heard of the problem. I happened to have a printed copy of the TSB. Said they would investigate. I told them this happens only in the morning when the air is damp. They called around 3PM to tell me they couldn't duplicate the problem. Duh! Told them to keep the car overnight so they could drive it when cold. They told me to come in to drive with tech. I arrived at dealership. Car was inside service bay, not outside like i told them to do. Plus, the weather has been unusually warm and dry for this time of year. (90 degrees in So. CA....in November!) Well, we drove the car.....no groan. After a long discussion, tech agreed to perform TSB for rear brakes.
    Will report back on the results.
     
  5. cbo111

    cbo111 Junior Member

    Joined:
    Jul 13, 2009
    15
    0
    0
    Location:
    Calif
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    II
    I love to see 50.2 mpg on a V!
     
  6. prevee5

    prevee5 Junior Member

    Joined:
    Nov 8, 2012
    66
    8
    0
    Location:
    Monrovia, California
    Vehicle:
    2012 Prius v wagon
    Model:
    Five
    Well it's now been 4 days since the dealer did the brake fix for the dreaded groan. So far so good. Even in cold cloudy weather, I am groanless. Works for now. At least I got new rear brakes.

    Those of you who have the groan, print out a copy of the TSB and take it to your dealer and get the work done!
     
  7. rdgrimes

    rdgrimes Senior Member

    Joined:
    Jun 7, 2013
    1,599
    365
    4
    Location:
    New Mexico, USA
    Vehicle:
    Other Hybrid
    I have the groan and couldn't care less. The brakes work fine.
     
    DogDaze likes this.
  8. 2013-Prius v

    2013-Prius v 2013 Prius v 5

    Joined:
    Apr 7, 2013
    198
    38
    0
    Location:
    Orange County, CA
    Vehicle:
    2013 Prius v wagon
    Model:
    Five
    Took my 2013 Prius v in today. Brake groan caused by rear calipars which are on backorder. In a rental provided by dealership so should be ok.

    SAMSUNG-SM-N900A ?
     
  9. Krellan

    Krellan Junior Member

    Joined:
    May 26, 2012
    14
    1
    0
    Location:
    Castro Valley, CA
    Vehicle:
    2012 Prius v wagon
    Model:
    Five
    I have a 2012 Prius v Five. Same problem happened to me, but only when it was cold weather outside. So far, this winter has been mild. Hasn't happened since last year. I'm hoping the dealership stealthily applied the fix as part of normal routine service? Fingers crossed.
     
  10. desmondlee

    desmondlee Member

    Joined:
    Apr 4, 2007
    200
    27
    0
    Vehicle:
    2013 Prius v wagon
    Model:
    Five
    I believe you must ask for the fix - otherwise they are assuming your car is not making any noise.
     
  11. thandar win

    thandar win New Member

    Joined:
    Apr 6, 2014
    1
    0
    0
    Location:
    Monkey Town Village, Victoria, Trinidad And Tobago
    Vehicle:
    2012 Prius v wagon
    Model:
    Five
    I have the same problem pulling out of drive way in electric mode .the break squeak and whine for 15 ft
     
  12. desmondlee

    desmondlee Member

    Joined:
    Apr 4, 2007
    200
    27
    0
    Vehicle:
    2013 Prius v wagon
    Model:
    Five
    well, the original fix was already on my car when I purchased it, and it did make the groaning noise.
    It took Toyota about six months to come up with fix number 2.
    The noise is gone - but the car will shake a lot every once in a while. It did that on the day we picked it up and has
    done it about 6 more times. Don't know what is causing that. Usually if we slow down and or stop it goes away.
    It seems to do this anywhere between 45 to 70 miles per hour. So now, we a in a little limbo.

    Has anybody else experienced this problem?
     
  13. Chun Peh

    Chun Peh Junior Member

    Joined:
    Jul 17, 2013
    4
    1
    0
    Location:
    Melbourne, Victoria, Australia
    Vehicle:
    2012 Prius v wagon
    Model:
    V
    Toyota has just fixed up my vehicle under warranty.
    Copy of invoice with part numbers listed are here :


    My ca`
     

    Attached Files:

    DogDaze likes this.
  14. Seamus Warren

    Seamus Warren New Member

    Joined:
    Feb 13, 2018
    3
    0
    0
    Location:
    Sydney
    Vehicle:
    2016 Prius v wagon
    Model:
    N/A
    According to someone experiencing a similar issue, it was addressed and noted in a Toyota Service Bulletin “T-SB-0081-13” (Brake Callipers).


    At cooler ambient temperatures my idling 2016 Prius V starts howling or groaning as it coasts out the garage. The groaning ceases as I reach the drive.


    A/V samples of the howling/groaning sound are available at the links below.


    My initial and non-technical speculation was some moving part is not lubricated or warmed up or correctly aligned.







     
Loading...