2013 PiP hard to start

Discussion in 'Gen 1 Prius Plug-in 2012-2015' started by Eric Vasaio, Jun 24, 2019.

Tags:
  1. Eric Vasaio

    Eric Vasaio New Member

    Joined:
    May 14, 2019
    11
    8
    0
    Location:
    BC, Canada
    Vehicle:
    2013 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    I've got this 2013 PiP a month ago. Recently I found sometimes it's hard to start.

    This happens usually in early morning for the first time start in a day. Press down brake peddle and push Start button, nothing happens, main screen on just like double press Start button but no "Ready" light.

    I have to try and try several times before the "Ready" sign is on and able to drive the vehicle. It never happened if I shut the car off for a short period of time and turn it on again, it happens 90% on the first start in early morning.

    Any comment ? thanks for any input.
     
  2. Pluggo

    Pluggo Active Member

    Joined:
    May 23, 2016
    532
    466
    0
    Location:
    Folsom, Pennsylvania
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Advanced
    It sure sounds like a weak, 7 year old 12 volt battery.
     
  3. Eric Vasaio

    Eric Vasaio New Member

    Joined:
    May 14, 2019
    11
    8
    0
    Location:
    BC, Canada
    Vehicle:
    2013 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    Can't agree more, this is my first guess. Just then I went to check the 12V battery, after parked for 3 hrs, there is 10.15V left. I guess it's too low.
     
  4. Raytheeagle

    Raytheeagle Senior Member

    Joined:
    Jul 1, 2016
    10,034
    13,690
    0
    Location:
    Bay Area, California
    Vehicle:
    2019 Prius Prime
    Model:
    Prime Plus
    It’s due to be retired;).

    Good luck and keep us posted (y).
     
    Eric Vasaio and Data Daedalus like this.
  5. Eric Vasaio

    Eric Vasaio New Member

    Joined:
    May 14, 2019
    11
    8
    0
    Location:
    BC, Canada
    Vehicle:
    2013 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    So, thanks Pluggo and Raytheeagle, I've replaced the ruined 12V battery with a brand new ACDelco AGM battery from Amazon, cost $167.

    It feels very "strong" start now. But what exceed my expectation is, before the 12V battery was replaced, a full charge will show that EV range is 10.2 miles, now after a brand new 12V battery sitting in place, a full charged traction battery will give me a EV range of 12.6 miles. I guess that is because it doesn't have to chip energy trying to charge accessory battery anymore.

    Great! Love PiP!
     
    bisco and Raytheeagle like this.
  6. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    87,472
    38,936
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    more likely you are getting the factory default after changing the battery. do you have any way to test actual range?
     
  7. Pluggo

    Pluggo Active Member

    Joined:
    May 23, 2016
    532
    466
    0
    Location:
    Folsom, Pennsylvania
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Advanced
    ...but also you are correct in that your HV battery will not be working so hard trying to keep the new auxiliary battery charged.
     
  8. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    87,472
    38,936
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    on the plus side, it gets charged along with the hybrid battery every time you plug in.
     
Loading...