2013 Prius V Intermittent Shaking when driving 100km 5 min plus

Discussion in 'Prius v Care, Maintenance and Troubleshooting' started by Shizzy, Jan 21, 2020.

  1. Shizzy

    Shizzy New Member

    Joined:
    Jan 21, 2020
    8
    2
    0
    Location:
    Sydney
    Vehicle:
    2013 Prius v wagon
    Model:
    i-Tech
    Just bought a used Prius V from dealer but after my only 2 long drives on the motorway (100km for 5 or 10 min) it started shaking really bad but only happened on the same stretch of road on the way to, on way back and short runs it was fine although I was 90km on way back both days. The first time it happened I had a turn off which made me come to the lights stop and it was ok. The 2nd time I was going all the way straight and shake felt so bad I had to pull to the side of the road and stop for a bit then go, by then I was in an 80 zone anyway.

    I'm taking to to dealer workshop tomorrow but was wondering if anyone here could help as it really strange being intermittent and no warning lights or check engine lights just a violent shake coming from middle or front of car. My gut feeling was going over some road joins trigger this event as on that direction motorway there are many. I have dashcam footage of 2nd time it happened which I will show to Toyota technicians.


     
  2. rjparker

    rjparker Senior Member

    Joined:
    Jun 6, 2008
    1,871
    724
    1
    Location:
    Texas Hill Country
    Vehicle:
    2012 Prius v wagon
    Model:
    Three
    Nothing but a guess but if it "only happened on the same stretch of road" I would think its something like suspension, wheels or engine mounts. Pretty serious possibly if it shakes that much. By the way, always include the car's mileage. A way to isolate the engine as a possibility is to simply lift off the gas pedal which will shut off the engine.
     
    #2 rjparker, Jan 21, 2020
    Last edited: Jan 21, 2020
  3. Shizzy

    Shizzy New Member

    Joined:
    Jan 21, 2020
    8
    2
    0
    Location:
    Sydney
    Vehicle:
    2013 Prius v wagon
    Model:
    i-Tech
    Its 126k kms on the clock from what I can remember when I lift off the gas pedal shakes goes down slowly as I'm losing speed when I do that, till I come to a complete stop. I will be getting service centre to check all those things.
     
  4. rjparker

    rjparker Senior Member

    Joined:
    Jun 6, 2008
    1,871
    724
    1
    Location:
    Texas Hill Country
    Vehicle:
    2012 Prius v wagon
    Model:
    Three
    Not likely to be the engine. Could be as simple as a separated belt in a tire or a cv joint.
     
  5. Shizzy

    Shizzy New Member

    Joined:
    Jan 21, 2020
    8
    2
    0
    Location:
    Sydney
    Vehicle:
    2013 Prius v wagon
    Model:
    i-Tech
    Ok thanks test drive on another motorway with service centre test driver did notice a small vibration but could not replicate what I had experienced. I will see what they find and go from there I just hope it's not a major accident vechicle with a bent frame or something hard to diagnose or fix.
     
  6. rjparker

    rjparker Senior Member

    Joined:
    Jun 6, 2008
    1,871
    724
    1
    Location:
    Texas Hill Country
    Vehicle:
    2012 Prius v wagon
    Model:
    Three
    Let us know what they find.
     
  7. Shizzy

    Shizzy New Member

    Joined:
    Jan 21, 2020
    8
    2
    0
    Location:
    Sydney
    Vehicle:
    2013 Prius v wagon
    Model:
    i-Tech
    Got it back tyre pressure was too high they lowered, uneven wear although still legal also all tyres out of balance so rebalanced, I'll see how I go hopefully by fixing those things it wont trigger this violent shake, but I will have to test on the same stretch of road where its occurred 2 out of 2 times, just have to go at the right time I.e. off peak due to traffic want to have free reign to get upto speed and test, due to other commitments could be in a couple of days and I'll report here.
     
  8. Shizzy

    Shizzy New Member

    Joined:
    Jan 21, 2020
    8
    2
    0
    Location:
    Sydney
    Vehicle:
    2013 Prius v wagon
    Model:
    i-Tech
    Took it for a drive on motorway it didnt play up and drove smoother than before. Hopefully the fix is in but I intend to do more driving during this 3 month warranty period.
     
  9. rjparker

    rjparker Senior Member

    Joined:
    Jun 6, 2008
    1,871
    724
    1
    Location:
    Texas Hill Country
    Vehicle:
    2012 Prius v wagon
    Model:
    Three
  10. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    86,208
    38,109
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    'tire pressure too high' is the go to dealer response to any and all prius problems :rolleyes:
     
Loading...