1. Attachments are working again! Check out this thread for more details and to report any other bugs.

2016 Toyota Prius Hybrid

Discussion in 'Prius c Care, Maintenance and Troubleshooting' started by Onew, Jun 19, 2024.

  1. Onew

    Onew New Member

    Joined:
    Jun 19, 2024
    2
    1
    0
    Location:
    Burlington
    Vehicle:
    2016 Prius
    Model:
    N/A
    few days ago it said cooling oerformance of hybrid battery is low, visit dealer, but we did some searching and cleaned up the air vents or whatever it is called and now the msg disappeared!

    however today, it said that EV mode was not available this morning, and I wasn’t going too fast or anything either. I gave it some time, and now my display looks like this, with Trip A being messed up when it shouldnt be that much, my EV saying its at 100%..

    I called toyota, and they said to come in for a look but i wanted to see if this was something urgent I needed to worry about? because i wont be able to get it to a mechanic soon

    IMG_9393.jpeg
    IMG_9395.jpeg IMG_9394.jpeg
     
  2. Tideland Prius

    Tideland Prius Moderator of the North
    Staff Member

    Joined:
    Oct 2, 2004
    44,933
    16,153
    41
    Location:
    Canada
    Vehicle:
    Other Non-Hybrid
    Model:
    N/A
    MID looks like a Prius c so I moved it to the Prius c section
     
  3. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    108,875
    49,469
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    unfortunately, you have to have the trouble codes read to determine if you should worry or not.
     
  4. Pri3C

    Pri3C Active Member

    Joined:
    Apr 4, 2020
    180
    127
    0
    Location:
    Midwest
    Vehicle:
    2014 Prius c
    Model:
    Two
    Are you still getting the cooling performance message or just the “ev mode not available” message? The EV mode (button) is very limited and only activates with plenty of charge and if you’re going under 25 mph (40 km/h)
     
    Onew likes this.
  5. Onew

    Onew New Member

    Joined:
    Jun 19, 2024
    2
    1
    0
    Location:
    Burlington
    Vehicle:
    2016 Prius
    Model:
    N/A
    no im not getting that msg now fortunately, but it says EV Mode deactivated excessive speed when i was going pretty slow.

    Maybe when the cooling system had an error, it heated up the overall system a bit? And thats why my EV mode is pretty rusty? Ahh
     
    #5 Onew, Jun 20, 2024
    Last edited by a moderator: Jun 20, 2024
    Pri3C likes this.
  6. Carall

    Carall Member

    Joined:
    Apr 22, 2023
    181
    39
    0
    Location:
    Harrisonburg, VA
    Vehicle:
    Other Hybrid
    Model:
    N/A
    These are the symptoms of a battery that has lost its capacity.
    In the morning, after the night, several very weak modules in the battery were discharged lower than the others. The computer saw this and did not allow you to use EV mode. In a short time, these weak modules were charged to maximum and now EV mode is 100%.
     
    #6 Carall, Jun 20, 2024
    Last edited: Jun 21, 2024
    Onew likes this.
  7. Pri3C

    Pri3C Active Member

    Joined:
    Apr 4, 2020
    180
    127
    0
    Location:
    Midwest
    Vehicle:
    2014 Prius c
    Model:
    Two
    Glad to hear you’re not getting the other message. The cooling fan vents can get clogged with dust and debris, so that was likely the first issue. Check it 2-3 times a year going forward and vacuum out if needed.

    As for the EV mode button, it’s a pretty useless function for anything beyond parking lot speeds, and even with a full battery being indicated it still might not want to turn on. As long as the hybrid battery is kicking on and off with normal driving (around 42mph / 67kph and under) you’re good to go.