A Prius ECT Spoofer MCU Controlled

Discussion in 'Gen 2 Prius Accessories & Modifications' started by ccdisce, Jan 11, 2011.

  1. Flying White Dutchman

    Flying White Dutchman Senior Member

    Joined:
    Dec 29, 2007
    4,374
    305
    0
    Vehicle:
    Other Non-Hybrid
    Model:
    N/A
    Got it to
    Nice instructions and nicely done

    uploadfromtaptalk1341324121151.jpg uploadfromtaptalk1341324109716.jpg

    -Htc Tapatalk ( sorry for auto spell correct )
     
  2. Flying White Dutchman

    Flying White Dutchman Senior Member

    Joined:
    Dec 29, 2007
    4,374
    305
    0
    Vehicle:
    Other Non-Hybrid
    Model:
    N/A
    Almost done
    Using some of existing temp hack wires

    -Htc Tapatalk ( sorry for auto spell correct )
     

    Attached Files:

  3. Flying White Dutchman

    Flying White Dutchman Senior Member

    Joined:
    Dec 29, 2007
    4,374
    305
    0
    Vehicle:
    Other Non-Hybrid
    Model:
    N/A
    uploadfromtaptalk1341334645050.jpg uploadfromtaptalk1341334662554.jpg

    -Htc Tapatalk ( sorry for auto spell correct )
     
  4. ccdisce

    ccdisce Active Member

    Joined:
    Oct 10, 2010
    259
    142
    0
    Location:
    Stone Mtn GA USA
    Vehicle:
    2008 Prius
    Model:
    N/A
    FWD , what does the last pic show?
     
  5. lopezjm2001

    lopezjm2001 Senior Member

    Joined:
    Apr 14, 2009
    1,145
    403
    5
    Location:
    Sydney Australia
    Vehicle:
    Other Electric Vehicle
    Model:
    N/A
    It shows a Lillyput touch screen working with a Canview V4 from Norm at www.hybridinterfaces.ca. The screen shows the ICE temperature.
     
  6. ccdisce

    ccdisce Active Member

    Joined:
    Oct 10, 2010
    259
    142
    0
    Location:
    Stone Mtn GA USA
    Vehicle:
    2008 Prius
    Model:
    N/A
    Thanks for posting your install pics.
     
  7. ccdisce

    ccdisce Active Member

    Joined:
    Oct 10, 2010
    259
    142
    0
    Location:
    Stone Mtn GA USA
    Vehicle:
    2008 Prius
    Model:
    N/A
    IMHO the ECU seems to 'age-out' the earlier 'Idle-dance' after a preset time that we do not know.
     
  8. ccdisce

    ccdisce Active Member

    Joined:
    Oct 10, 2010
    259
    142
    0
    Location:
    Stone Mtn GA USA
    Vehicle:
    2008 Prius
    Model:
    N/A
    IMHO the ECU seems to 'age-out' the earlier 'Idle-dance' after a pre-set time that we do not know even tho the Prius is Ready, this it indicates by dropping out of S4 and initiating another idle-dance at the next stop

    If the ICE temperature is >185F it will attempt one but I think that it gets aborted to <10 seconds as I do not see the idle RPM getting tweaked above and around 960RPM.

    Making the Gen2 'not ready' seems to reset to S1 as soon as the ECU is shuts down, Thermos pump stops.

    If you slow to a stop and the ICE is OFF this is nirvana
    If you slow to a stop and the ICE ON here comes the Idle-Dance which may or may not be truncated.

    I am not sure if this aging process happens without the ECT Spoofer connected and the ICE temperature <185F.
    I will have to run some tests without it as I have been running my 2008 with an ECT Spoofer connected for the past 20 months.
     
    dave77 likes this.
  9. josh2008

    josh2008 Active Member

    Joined:
    Sep 2, 2008
    365
    141
    0
    Location:
    Princeton, WV
    Vehicle:
    2004 Prius
    Model:
    N/A
    Any chance one of these can still be purchased?
     
  10. ccdisce

    ccdisce Active Member

    Joined:
    Oct 10, 2010
    259
    142
    0
    Location:
    Stone Mtn GA USA
    Vehicle:
    2008 Prius
    Model:
    N/A
    Yes they are available for the Gen2 and Gen3.

    What model Prius are you planning to use it on?
     
    dave77 likes this.
  11. josh2008

    josh2008 Active Member

    Joined:
    Sep 2, 2008
    365
    141
    0
    Location:
    Princeton, WV
    Vehicle:
    2004 Prius
    Model:
    N/A
    Main one I was asking about was for an 05. With this work on my PiP as well?
     
  12. ccdisce

    ccdisce Active Member

    Joined:
    Oct 10, 2010
    259
    142
    0
    Location:
    Stone Mtn GA USA
    Vehicle:
    2008 Prius
    Model:
    N/A
    It will work with the 05 since that is a Gen2.

    I do not know what the PiP wiring looks like so I cannot say.

    I run a Prototype version on my 02 Mustang but it needs a part changed but I am very familiar with the wiring.
     
  13. josh2008

    josh2008 Active Member

    Joined:
    Sep 2, 2008
    365
    141
    0
    Location:
    Princeton, WV
    Vehicle:
    2004 Prius
    Model:
    N/A
    How much for one for the 05?
     
  14. ccdisce

    ccdisce Active Member

    Joined:
    Oct 10, 2010
    259
    142
    0
    Location:
    Stone Mtn GA USA
    Vehicle:
    2008 Prius
    Model:
    N/A
    $34 + $4 shipping and handling for the 05 kit.
     
    dave77 likes this.
  15. usnavystgc

    usnavystgc Die Hard DIYer and Ebike enthusiast.

    Joined:
    Jul 29, 2011
    3,159
    964
    0
    Location:
    Tucson, AZ
    Vehicle:
    2005 Prius
    Model:
    Four
    Worth every penny!!!!!!!
     
  16. Mister MMT

    Mister MMT Active Member

    Joined:
    Feb 9, 2012
    285
    137
    0
    Location:
    Germany
    Vehicle:
    2009 Prius
    Model:
    N/A
    I got mine. It took a month to arrive, but went through customs without me having to pay anything.

    I'll install ASAP.

    Jan
     
  17. pjc

    pjc Member

    Joined:
    Jan 25, 2012
    139
    42
    0
    Location:
    Bloomington, MN
    Vehicle:
    2009 Prius
    I have one of these spoofers and every once in awhile I get a P1116 code thrown. No warning icons or anything, the CEL just quietly comes on. This is the code for the "Coolant Temperature Sensor Circuit Stack for Coolant Heat Storage". Anyone else have this experience? I'm assuming it is from my ECT spoofer, since one of the potential causes of the code is (Note: CHS = thermos):

    A significant difference (over 25!C [45!F]) exists between the engine coolant temperature signal and the CHS tank outlet temperature sensor signal after a predetermined length of time has elapsed from the start of the coolant recovering.

    I just don't want to ignore a real problem with my actual temp sensor....
     
  18. 2009Prius

    2009Prius A Wimpy DIYer

    Joined:
    Mar 25, 2009
    2,702
    479
    63
    Location:
    USA
    Vehicle:
    2009 Prius
    I also have the spoofer and one morning got P1116 after several very short trips. It went away after a few regular trips. This may indeed be caused by the "perceived" condition you quoted above.
     
    pjc likes this.
  19. TheForce

    TheForce Ron Paul 2012

    Joined:
    May 30, 2005
    3,454
    462
    0
    Location:
    Wheelersburg, Ohio
    Vehicle:
    2006 Prius
    Model:
    N/A
    P1116 is normal as long as you dont get it every time you start your car. I see it a hand full of times per year. Seems like it happens more in the winter time.
     
    [email protected] likes this.
  20. seilerts

    seilerts Battery Curmudgeon

    Joined:
    Mar 7, 2010
    3,326
    1,479
    38
    Location:
    Santa Fe, NM
    Vehicle:
    2005 Prius
    I've seen it too. It does tend to happen on an errand run involving several stops.
     
Loading...