After self repairing, can’t start car b/c immobilizer is engaged

Discussion in 'Prius v Care, Maintenance and Troubleshooting' started by Jennifer Denton, Oct 4, 2020.

  1. Jennifer Denton

    Jennifer Denton New Member

    Joined:
    Oct 4, 2020
    2
    0
    0
    Location:
    Texas
    Vehicle:
    2013 Prius v wagon
    Model:
    V
    After completing a repair job myself, i cannot get the car to start because the immobilizer is engaged. The smart key locks/unlocks, allows the dashboard to light up, push power button etc, but the car will not enter “ready” mode so it can start. Because I cannot get it started I can’t run the codes, but what I think is the anti-theft indicator is blinking. I did disconnect the battery in the repair process so that’s probably what engaged the immobilizer.

    I’ve tried a couple of ways to “reset” the immobilizer system, according to the internet, but no go. I can’t get it to a dealer so I’m not sure what next steps I should take. Any advice?
     
  2. Jennifer Denton

    Jennifer Denton New Member

    Joined:
    Oct 4, 2020
    2
    0
    0
    Location:
    Texas
    Vehicle:
    2013 Prius v wagon
    Model:
    V
    I should note: key fob battery and car battery are not dead.
     
  3. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    95,292
    43,200
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    the light always blinks. did you complete the entire process of sliding the orange safety plug completely.

    there are youtube instructions
     
    Tim Jones likes this.
  4. TMR-JWAP

    TMR-JWAP Senior Member

    Joined:
    Aug 12, 2016
    4,495
    4,752
    0
    Location:
    Columbia, SC
    Vehicle:
    2007 Prius
    Model:
    Touring
    And the car does not need to be ready to go online with it. If you have Techstream, it communicates normally in "IG-ON" mode (press power button 2x with foot off the brake)
     
  5. Tim Jones

    Tim Jones Senior Member

    Joined:
    Jul 17, 2018
    1,222
    429
    3
    Location:
    SE Texas
    Vehicle:
    2013 Prius v wagon
    Model:
    XLE AWD-e
    Where are you in Texas? I'm kinda close to Houston.
     
Loading...