Bluetooth menu not available when car is in motion?

Discussion in 'Prius c Main Forum' started by ncben, Apr 14, 2012.

  1. ncben

    ncben New Member

    Joined:
    Apr 14, 2012
    6
    3
    0
    Location:
    New York
    Vehicle:
    2012 Prius c
    Model:
    One
    I noticed as soon as the c is in motion the bluetooth menu is not accessible. I'm sure this is a safety measure, but this has become a huge inconvenience for us. A lot of the times my wife needs to switch from iPod to phone during the trip.

    Does anyone know of a way to disable the speed sensor or override it?
     
  2. d1morgj0

    d1morgj0 Junior Member

    Joined:
    Feb 25, 2012
    20
    4
    0
    Location:
    Florida
    Vehicle:
    Other Non-Hybrid
    Model:
    N/A
  3. beerme

    beerme Repeat Offender

    Joined:
    Mar 18, 2012
    42
    11
    0
    Location:
    Norcal
    Vehicle:
    2012 Prius c
    Model:
    III
    Weird. I have a Prius C3 and don't have that problem. I've even selected a stored destination in my nav, while driving.
     
  4. ncben

    ncben New Member

    Joined:
    Apr 14, 2012
    6
    3
    0
    Location:
    New York
    Vehicle:
    2012 Prius c
    Model:
    One
    Mine is a C1. Can anyone else confirm that C1 & C2 has this problem? The nav speed lock override won't really work since this the 1 and 2 doesn't have a nav.
     
    Elke likes this.
  5. Midpack

    Midpack Member

    Joined:
    Apr 25, 2009
    461
    43
    0
    Location:
    Chicagoland
    Vehicle:
    2012 Prius
    Model:
    Three
    May not be a solution, but I believe you can use your phone while in motion via voice recognition. I think I did so a few days ago...
     
  6. wongnog

    wongnog Member

    Joined:
    Feb 14, 2012
    111
    19
    1
    Location:
    Toronto
    Vehicle:
    2012 Prius c
    Model:
    N/A
    I can use nav voice commands such as "find next Walmart" while the car is in motion, but I can't chose a poi from the nav screen manually.
     
  7. green18

    green18 New Member

    Joined:
    Feb 22, 2012
    9
    1
    0
    Location:
    NC
    Vehicle:
    2012 Prius c
    Model:
    Two
    Same problem here on C2. My iPhone was hooked up and need to switch it over to my husbands. While in motion we got the message "not available". Pulled over and we were able to change it. This seems strange to me as a safety feature since if I'm driving alone I would not be changing my Bluetooth?
     
  8. Joseph L.

    Joseph L. New Member

    Joined:
    Aug 16, 2012
    2
    0
    0
    Location:
    Marina del Rey, California
    Vehicle:
    2012 Prius c
    Model:
    Three
    I remember it working the first week and now it seems to not allow touch screen entries for simple functions, stating that it can't complete while in motion.
     
  9. madmachinist

    madmachinist New Member

    Joined:
    Sep 29, 2012
    1
    0
    0
    Vehicle:
    2012 Prius c
    Model:
    Two
    I have been experiencing the same issue. I have a prius C model 2, which comes with the basic non-touch screen, nonnavigation radio. i've had the car for ~4 months and the issue has been getting progressively worse. At first i could access any menus wether the car was in motion or not. Then about 2 weeks in I started getting the "not available" message randomly EVEN WHEN THE CAR WAS STATIONARY. The issue would pop up about every 3 days, then every 2 days, then every day, then multiple times a day. I reset the radio probably ~15 times with the initialize option in setup>bluetooth>initialize>all initialize and that did not effect the frequency of the issue. I am at the toyota dealer that i bought the car at right now and i will update this post with whatever they tell me.
     
  10. Boojoo007

    Boojoo007 Junior Member

    Joined:
    Sep 26, 2012
    60
    5
    0
    Vehicle:
    2012 Prius c
    Model:
    Three
    Not a problem on my c-3
     
  11. cmstlist

    cmstlist Member

    Joined:
    May 28, 2012
    183
    40
    0
    Location:
    Toronto, ON
    Vehicle:
    2012 Prius c
    Model:
    Two
    I experience this on my CDN base model (C2 equivalent). Also experienced it on a rented Corolla in the US that has the identical stereo panel. But I am the only driver so as long as I pair my phone before I go into motion, I can initiate calls while in motion.

    However, what really messed me up was the time that my phone had a random reboot while in motion. Upon completion of the reboot there was no way to reconnect Bluetooth without coming to a stop first.
     
  12. Elke

    Elke New Member

    Joined:
    Apr 26, 2015
    2
    0
    0
    Location:
    Saint Louis
    Vehicle:
    2014 Prius c
    Model:
    Two
    Yes. My Prius C2 has the same problem. I have to pull over stop the car to connect my phone
     
  13. Elke

    Elke New Member

    Joined:
    Apr 26, 2015
    2
    0
    0
    Location:
    Saint Louis
    Vehicle:
    2014 Prius c
    Model:
    Two
    Yes my Prius he too has the same problem. I have to pull over and stop the car to reconnect my phone
     
  14. Dimitrij

    Dimitrij Active Member

    Joined:
    Feb 22, 2015
    392
    189
    0
    Location:
    Virginia
    Vehicle:
    2014 Prius c
    Model:
    Two
    In this thread, only iPhone and iPad were mentioned by name; does this problem occur with Android and Windows devices as well? I have not had this problem; my c is 2 without touch screen (2014), and my phone is Android.
     
  15. cyclopathic

    cyclopathic Senior Member

    Joined:
    Apr 15, 2011
    3,281
    536
    0
    Location:
    2014 Prius c
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    II
    yes C2 locks bluetooth as well.
    I don't see it as a problem, since it is only for pairing new devices. If device was already paired up it will re-connect w/o any issues.
     
Loading...