Check Engine light on with rough/LOUD Noise

Discussion in 'Gen 2 Prius Technical Discussion' started by Ana Hernandez, Jan 10, 2017.

  1. Ana Hernandez

    Ana Hernandez Junior Member

    Joined:
    May 26, 2015
    61
    3
    0
    Location:
    New York City
    Vehicle:
    2004 Prius
    Model:
    Two
    Check engine came on and when the normal engine starts this rough very very loud sound comes on, could be heard from 400 feet away I'd say.
    I added more oil thinking maybe it was low(which marking indicated it was low) but the rough sound still comes on.

    What can possibly be wrong?
     
  2. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    94,773
    42,984
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    hoo boy, a lot of things, i know that. take it somewhere to have the codes read.

    how many miles on him?
     
  3. 69shovlhed

    69shovlhed Surly tree hugger

    Joined:
    May 13, 2012
    2,159
    727
    0
    Location:
    sterling, VA
    Vehicle:
    2006 Prius
    Model:
    II
    how much oil did you add? what color was the oil when you checked it? it almost looks from your post that you don't really know how to check the oil. you may have engine damage.
     
  4. ILuvMyPriusToo

    ILuvMyPriusToo Senior Member

    Joined:
    Dec 4, 2014
    778
    512
    0
    Location:
    Outside Philly, PA
    Vehicle:
    2009 Prius
    Model:
    II
    Other trouble lights? There is a separate oil pressure light on your dash, although some say when it comes on damage may already be done.

    Don't drive it until you have it looked at - if it needs a tow, do it, so you don't risk further damage. As pointed out, a qualified mechanic needs to check the computer to see what is wrong.

    Year and miles? Service record? Are you still under warranty? Good luck!
     
  5. whtmtns

    whtmtns New Member

    Joined:
    Mar 21, 2018
    2
    0
    0
    Location:
    Washington DC
    Vehicle:
    2012 Prius v wagon
    Model:
    Five
    I had the same issue today. Very loud rattle in engine, then smelled something like oil or rubber burning. Check engine light is on now. Seems to be a problem with the ICE. Electric motor and engine seem fine. Any ideas? Looks like I may need to tow it or more damage may be done. Rattle seems to be getting worse not better as I let it run, particularly when trying to drive the car in forward or reverse. 2012 Prius V with about 75K miles.
     
  6. edthefox5

    edthefox5 Senior Member

    Joined:
    Jul 25, 2007
    9,417
    4,412
    0
    Location:
    Clearwater, Florida
    Vehicle:
    2007 Prius
    Model:
    Two
    Hi

    The ice is the engine. Internal Combustion Engine. You posted in the G2 forum you need to post this in the G3 forum your car is a Gen3 car.

    But do some searching. Many many posts about the egr system getting clogged and making horrible engine noises in a G3.
    The egr system needs to be cleaned out.
    Go over to the G3 forum and read all the posts in the Repair Maintenance section.

    Use the Search Forum button on the top of the page. Put EGR in the search.

    Or your engine is out of oil.
     
  7. dolj

    dolj Senior Member

    Joined:
    May 14, 2012
    5,804
    3,094
    0
    Location:
    Wellington, New Zealand
    Vehicle:
    2007 Prius
    Model:
    N/A
    OP actually states it is a Prius v wagon, so Prius v forums would be the ideal target forum.
     
Loading...