Check hybrid system and brake problem

Discussion in 'Gen 3 Prius Main Forum' started by Zackbg, Mar 23, 2020.

  1. Zackbg

    Zackbg New Member

    Joined:
    Mar 23, 2020
    5
    4
    0
    Location:
    Los Angeles
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    I

    Today my check hybrid system message and yellow triangle warning light came on. About an hour before it happened I had to slam on the brakes really hard to avoid an accident.
    No codes from Autozone reader.
    I also notice now that my brake pedal will go all the way to the floor if I push it hard and sometime the traction and brake warning lights will come on when I do this. The yellow triangle and check hybrid stay on all the time.The car drives. Also battery and regen braking on the screen don't seem to be working properly. But the battery is charged somehow.
    I'm thinking that the problem is with the brake system and not the hybrid battery since I can push my brake pedal to the floor.
    Has this happened to anyone else.
     
  2. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    88,604
    39,595
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    i think you're right. do you diy?
     
  3. Zackbg

    Zackbg New Member

    Joined:
    Mar 23, 2020
    5
    4
    0
    Location:
    Los Angeles
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    I
    I'm going to go to dealer probably to get it diagnosed.

    I've looked at it but its hard to see anything unusual. Autozone scanner apparently doesn't read hybrid codes, only engine.
     
    #3 Zackbg, Mar 24, 2020
    Last edited by a moderator: Mar 25, 2020
    bisco likes this.
  4. Mendel Leisk

    Mendel Leisk Senior Member

    Joined:
    Oct 17, 2010
    40,089
    28,620
    80
    Location:
    Greater Vancouver, British Columbia, Canada
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Touring
    Do you by chance have anything connected to the OBD port?
     
  5. 2012 Prius v wagon 3

    2012 Prius v wagon 3 Active Member

    Joined:
    Sep 12, 2019
    252
    254
    0
    Location:
    Redwood City, California
    Vehicle:
    2012 Prius v wagon
    Model:
    Three
    If your brake pedal is going all the way to the floor, I would immediately check your level in the brake fluid reservoir, and look under the car for any leaking brake fluid.
     
    mikey_t, Mendel Leisk and Grit like this.
  6. Zackbg

    Zackbg New Member

    Joined:
    Mar 23, 2020
    5
    4
    0
    Location:
    Los Angeles
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    I
    I don't have anything connected to the port. Brake fluid reservoir is full.
     
    Mendel Leisk likes this.
  7. Zackbg

    Zackbg New Member

    Joined:
    Mar 23, 2020
    5
    4
    0
    Location:
    Los Angeles
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    I
    Disconnected both batteries and the white cable in the fuse box. That cleared all the warnings. Drove for about forty miles around city, so far good. We'll see if it stays that way.
     

    Attached Files:

    mikey_t likes this.
  8. Mendel Leisk

    Mendel Leisk Senior Member

    Joined:
    Oct 17, 2010
    40,089
    28,620
    80
    Location:
    Greater Vancouver, British Columbia, Canada
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Touring
    Just disconnecting the 12 volt is very likely sufficient, for next time. It doesn't hurt to disconnect the big boy, but that one has been problematic for some. Mainly the final reinstall step not done, sliding it some direction.

    I had brakes acting up similarly, and it was apparently just communication problem, according to dealership. In my case it was apparently a constantly connected ScanGuage. I ceased using it about 5 years back, and no further problems.
     
  9. Zackbg

    Zackbg New Member

    Joined:
    Mar 23, 2020
    5
    4
    0
    Location:
    Los Angeles
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    I
    Stil running ok, no warning lights.
     
    Mendel Leisk likes this.
  10. Borninblue

    Borninblue Active Member

    Joined:
    Nov 25, 2018
    194
    141
    0
    Location:
    Cleveland, Ohio
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Two
    Happened to me and it was wheel bearing going bad. Mechanic told me wire going to bearing and once it completely goes out it throws the codes and breaks go haywire.
     
Loading...