Codes won't reset with techstream or disconnecting battery.

Discussion in 'Gen 2 Prius Care, Maintenance and Troubleshooting' started by JIM777, Mar 5, 2018.

  1. JIM777

    JIM777 Member

    Joined:
    Jan 31, 2016
    136
    22
    0
    Location:
    Ar
    Vehicle:
    2004 Prius
    07 Prius 119,000 miles. driving along and engine shut off now starts but stops in 5 seconds not charging battery. Red triangle on codes are c1259, c1310 and b1421. Done a lot of reading but haven't found anybody coming to A conclusion and fixing the problem at this point can anybody give me some ideas? Thanks
     
  2. JC91006

    JC91006 Senior Member

    Joined:
    Nov 10, 2013
    15,640
    7,990
    0
    Location:
    Los Angeles, CA
    Vehicle:
    2008 Prius
    Model:
    II
    There should be more codes. If it stops in 5 seconds, your car really didn't start. Just the hv battery spinning the engine
     
  3. JIM777

    JIM777 Member

    Joined:
    Jan 31, 2016
    136
    22
    0
    Location:
    Ar
    Vehicle:
    2004 Prius
    Other codes that were there but did clear where the poa0f and po171 as well as p3190
     
  4. JIM777

    JIM777 Member

    Joined:
    Jan 31, 2016
    136
    22
    0
    Location:
    Ar
    Vehicle:
    2004 Prius
    I seen a thread where Patrick worked with a member in 2015 with similar codes and it didn't look like they found an answer from what I could see.
     
  5. exstudent

    exstudent Senior Member

    Joined:
    Jul 11, 2009
    2,207
    889
    0
    Location:
    Torrance, CA
    Vehicle:
    2007 Prius
  6. dolj

    dolj Senior Member

    Joined:
    May 14, 2012
    6,201
    3,272
    0
    Location:
    Wellington, New Zealand
    Vehicle:
    2007 Prius
    Model:
    N/A
    As JC said, there should other codes. The ones there are just echo codes that the ECU that set them says I hear you (another ECU) have a problem and I have acknowledged that notification.

    The only one that is probably worth looking at is the P0171 - System Too Lean (Bank #1), but could equally be symptomatic of the engine failing to start (P0A0F) or poor engine power (P3190). I expect that there should be other codes, or you need to check the basics, fuel, spark, etc.
     
  7. Raytheeagle

    Raytheeagle Senior Member

    Joined:
    Jul 1, 2016
    11,247
    15,419
    0
    Location:
    Bay Area, California
    Vehicle:
    2019 Prius Prime
    Model:
    Prime Plus
    If you are dealing with P3190 be careful about your battery SOC and how many times you start up or run your Prius.

    P3190 is fuel delivery related and if the engine does not start, it will drain the hv battery below a startable point:(.

    I would tackle that code and understand why fuel is not being delivered in the correct quantity the Prius expects. It could be the MAF sensor or the throttle body as a cause, so probably worth checking and cleaning both.

    Food for thought(y).
     
    #7 Raytheeagle, Mar 5, 2018
    Last edited: Mar 5, 2018
    Prodigyplace likes this.
  8. JIM777

    JIM777 Member

    Joined:
    Jan 31, 2016
    136
    22
    0
    Location:
    Ar
    Vehicle:
    2004 Prius
    Well always like when somebody comes up with the answer and closes the thread got it fixed. Fixed it with a toothbrush second time I did this on a Prius. Clean the throttle body butterfly valve with carb cleaner and toothbrush. And also at the same time clean out the mass airflow sensor. Reconnected the 12-volt battery no codes no red triangle all is running fine.
    Yesterday was a bad day three of my Prius or on the blank. This one and the other had a bad Dorman HV battery not even a year old it had two bad cells. Second time it went out within two years. Got both of them back on the road today. :) And the other is waiting for me to finish the actuator valve.
    Thanks again for all the help you all have a great night.
     
    Raytheeagle likes this.
Loading...