EGR system cleaned but check engine light still comes on

Discussion in 'Gen 3 Prius Care, Maintenance & Troubleshooting' started by dbhart613, Jun 28, 2018.

  1. Luckykat32

    Luckykat32 Junior Member

    Joined:
    Jul 4, 2018
    22
    18
    0
    Location:
    So Cal
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    III
    Did you ever get this sorted?

    For me, I reinstalled the egr, tool it out a couple times because it was moving freely, but when I put it back on, the plunger was sticking a bit. I ended up buying f a uses egr on eBay, installed it and it worked fine, plus all the codes went away.
    My mileage is still down to about 40-43 when it uses to be around 45-47....any ideas to improve mileage?
     
  2. mjoo

    mjoo Senior Member

    Joined:
    Nov 9, 2016
    825
    1,029
    12
    Location:
    Michigan
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    III
    What did you do besides EGR valve cleaning?

    Pixel XL ?
     
    Raytheeagle likes this.
  3. Luckykat32

    Luckykat32 Junior Member

    Joined:
    Jul 4, 2018
    22
    18
    0
    Location:
    So Cal
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    III
    All the cleaning mentioned above....cooler, pipe, IM, new plugs, etc
     
  4. dbhart613

    dbhart613 New Member

    Joined:
    Jun 28, 2018
    18
    10
    0
    Location:
    Tahoka, Tx
    Vehicle:
    2018 Prius
    Model:
    Three
    I also ordered a used egr valve and soon as I clean it and get it installed, I will update everyone.
     
    Raytheeagle likes this.
  5. dbhart613

    dbhart613 New Member

    Joined:
    Jun 28, 2018
    18
    10
    0
    Location:
    Tahoka, Tx
    Vehicle:
    2018 Prius
    Model:
    Three
    I installed the used egr valve and cooler that I bought off of ebay this morning. I will update in a couple of days after I have driven the car to see if check engine light stays off.
     
    mjoo and Raytheeagle like this.
  6. JKMill

    JKMill Junior Member

    Joined:
    Jul 17, 2016
    14
    8
    0
    Location:
    MD
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    II
    Any update dbhart613? I am in same boat... cleaned egr valve/cooler/pipe, intake manifold, replaced plugs and pcv... still CEL. Might need a new egr valve.
     
  7. Raytheeagle

    Raytheeagle Senior Member

    Joined:
    Jul 1, 2016
    9,266
    12,539
    0
    Location:
    Bay Area, California
    Vehicle:
    2019 Prius Prime
    Model:
    Prime Plus
    What code is turning on the CEL? Have a way to read the codes?

    Everything is tight and secured?

    A lot of connections (both electrical and mechanical) have been disturbed, so worth checking your situation again to make sure everything is right;).

    Good luck and keep us posted (y).
     
  8. dbhart613

    dbhart613 New Member

    Joined:
    Jun 28, 2018
    18
    10
    0
    Location:
    Tahoka, Tx
    Vehicle:
    2018 Prius
    Model:
    Three
    I made it all last week without the cel coming on for the egr code p0401. I did replace the map sensor with a facet sensor I found online hoping that was the problem but after a couple of weeks the cel has been coming on show the code p0108 for bad map sensor. I ordered a used oem map sensor and it's at the post office right now and I will pick it up in the morning and install. I was waiting to install that before I updated but it seems that my egr valve was bad.
     
  9. dbhart613

    dbhart613 New Member

    Joined:
    Jun 28, 2018
    18
    10
    0
    Location:
    Tahoka, Tx
    Vehicle:
    2018 Prius
    Model:
    Three
    This morning before I installed the used oem map sensor I did not reset the cel. I have read that the cel light will not go off until the cel is reset with obd II. After installing the used sensor and starting the car the light was off. The code was still showing when the obd II was plug in but the light was off and I cleared the code. Hopefully no more cel. Thanks for all the help.
     
    Raytheeagle likes this.
  10. dbhart613

    dbhart613 New Member

    Joined:
    Jun 28, 2018
    18
    10
    0
    Location:
    Tahoka, Tx
    Vehicle:
    2018 Prius
    Model:
    Three
    Problem solved. Used egr valve and used oem map sensor fixed the problem.
     
    Mendel Leisk, Raytheeagle and mjoo like this.
Loading...