Engine revving up, High MPG

Discussion in 'Gen 3 Prius Care, Maintenance & Troubleshooting' started by Stephan Richard, Dec 2, 2014.

  1. Stephan Richard

    Stephan Richard New Member

    Joined:
    Dec 2, 2014
    4
    0
    0
    Location:
    Halifax, NS
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    III
    I've gone through the forum but haven't found anything about the problem I'm currently experiencing. I noticed that the engine will start to revv up even without pressing the gas pedal. This happens even when the battery is fully charged. Driving slowly after the light just turned green and the MPG indicator has already peaked to its highest level. I powered the car off and on again and the problem seemed to have disappeared. Then the next time, it did it again. Any thoughts?
     
  2. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    84,669
    37,237
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    probably just warming up. did you just buy it? getting cold up there in scoshie?
     
  3. Stephan Richard

    Stephan Richard New Member

    Joined:
    Dec 2, 2014
    4
    0
    0
    Location:
    Halifax, NS
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    III
    Second Prius. Owned this one since 2010 and never experienced that. I tested it with AC on and off, heat on and off. Problem is still there. My average consumption for the last 30km is 7.4 L/100km. This is way above normal.
     
  4. Mendel Leisk

    Mendel Leisk Titanic Social Director

    Joined:
    Oct 17, 2010
    37,049
    25,856
    80
    Location:
    Greater Vancouver, British Columbia, Canada
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Touring
    I think saying "high mpg" is going to confuse people.

    Check with dealership?
     
  5. Stephan Richard

    Stephan Richard New Member

    Joined:
    Dec 2, 2014
    4
    0
    0
    Location:
    Halifax, NS
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    III
    I'm getting it checked at the dealership next but was hoping to find some clues beforehand. I agree it's hard to explain the gauge at the right of the speed indicator that shows L/100km... anyway that indicator is often all the way up despite not having my foot on the gas pedal. Even when the engine revvs to recharge the battery, that indicator doesn't move.
     
  6. tankyuong

    tankyuong Senior Member

    Joined:
    Nov 9, 2012
    1,123
    460
    0
    Location:
    Central MO
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    III
    normal as the car is trying to release energy to prevent over charging
     
  7. dorunron

    dorunron Senior Member

    Joined:
    Jul 17, 2011
    3,318
    1,082
    0
    Location:
    Houston, TX
    Vehicle:
    2013 Prius
    Model:
    Three
    How many miles on her?
     
  8. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    84,669
    37,237
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    does she suddenly accelerate as she rev's up?
     
    dorunron likes this.
  9. CR94

    CR94 Senior Member

    Joined:
    Dec 2, 2014
    1,746
    664
    0
    Location:
    Northwestern S.C.
    Vehicle:
    2011 Prius
    Model:
    Two
    Yes. High fuel consumption (i.e., high amount of fuel usage per unit distance) is LOW mpg.
     
    dorunron likes this.
  10. Stephan Richard

    Stephan Richard New Member

    Joined:
    Dec 2, 2014
    4
    0
    0
    Location:
    Halifax, NS
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    III
    She's got about 135,000km.

    No, the car doesn't accelerate. When you release the gas pedal it slows down but you can hear the RPM staying high... and then it drops. If you look at the picture below, where the MPG 100-50-0 gauge is, mine looks like that when the car is idling. Then the bars come down with maybe 3-4 bars showing. Normally, when idling, I would not see any bars there.

    By the way, this is not my car model. It's an image I took from the web.


    [​IMG]
     
  11. Mendel Leisk

    Mendel Leisk Titanic Social Director

    Joined:
    Oct 17, 2010
    37,049
    25,856
    80
    Location:
    Greater Vancouver, British Columbia, Canada
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Touring
    Maybe a hybrid battery problem? High revving and poor fuel economy.
     
    dorunron likes this.
  12. dorunron

    dorunron Senior Member

    Joined:
    Jul 17, 2011
    3,318
    1,082
    0
    Location:
    Houston, TX
    Vehicle:
    2013 Prius
    Model:
    Three
    I agree with Mendel, sounds like a weak traction battery to me. It would help if the OP would post a actual pic of the HSI display of his car while it is doing what he describes. If it is the battery, there are alternatives. Still not enough data to really diagnose it properly here on PC.
     
Loading...