Fixing the "grayed out arrows" in Entune/Nav System

Discussion in 'Gen 1 Prius Plug-in 2012-2015' started by desertcrawler, Mar 12, 2012.

  1. desertcrawler

    desertcrawler Junior Member

    Joined:
    Dec 6, 2011
    54
    7
    0
    Location:
    Woodside, CA
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    So, something that is annoying to me is that certain arrows seem to gray out in Entune/Nav System if you are moving so you can't use them.

    An example is the Movie Tickets. It lets you find a theatre, but it doesn't let you scroll through what is showing. It just shows the first 4 movies in alphabetical order. You have to stop to see the remaining movies. Similar issues with some of the Nav system functionality.

    Has anyone figured out how to change that setting so your passenger can operate it while you drive? Seems funny you can watch a DVD on the main screen, but can't look up a movie...
     
  2. CharlesH

    CharlesH CA HOV Decal #5 on former PiP

    Joined:
    Nov 27, 2005
    2,611
    1,049
    0
    Location:
    Roseville, CA
    Vehicle:
    2017 Prius Prime
    Model:
    Prime Advanced
    It's really annoying that Toyota feels that they have to disable certain features to prevent distractive driver activities, but they provide no way for the passenger to do those activities (like a button on the passenger door to enable those features while moving). I ran into the same problem with my 2002 Prius: as a passenger, I cannot set destinations while moving. On our Honda Pilot, these features are not disabled, so I don't think it is a legal thing.
     
  3. SimiPrius

    SimiPrius Member

    Joined:
    May 8, 2010
    247
    60
    0
    Location:
    Simi Valley,Ca
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    It's a Toyota lawyer thing.....
     
  4. CharlesH

    CharlesH CA HOV Decal #5 on former PiP

    Joined:
    Nov 27, 2005
    2,611
    1,049
    0
    Location:
    Roseville, CA
    Vehicle:
    2017 Prius Prime
    Model:
    Prime Advanced
    But it's apparently not a Honda lawyer thing. :confused:
     
  5. desertcrawler

    desertcrawler Junior Member

    Joined:
    Dec 6, 2011
    54
    7
    0
    Location:
    Woodside, CA
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    So no way to fix....no way to hack?
     
  6. ryogajyc

    ryogajyc Active Member

    Joined:
    Aug 30, 2004
    985
    161
    0
    Location:
    Reseda, CA
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Advanced
    In the Gen 2, the phone was disabled when in motion as well (the navigation was too, but for some there was a diagnostic screen override). I've read the "hack" there was to find the speed sensor wire and splice in a switch. Disconnecting the speed sensor would enable the grayed out buttons, but would screw up the nav location (which is partly based on speed). The nav location would readjust a little bit after the speed sensor was restored.
     
  7. SimiPrius

    SimiPrius Member

    Joined:
    May 8, 2010
    247
    60
    0
    Location:
    Simi Valley,Ca
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Here's a company that make a bypass for the Gen III. Not sure if it will work with the new Entune system. This issue has been discussed at length. Apparently, there is no easy fix.


    Prestigious Society » About Us » Prestigious Society
     
    MCDamavandi likes this.
  8. Tracksyde

    Tracksyde Member

    Joined:
    Sep 21, 2011
    1,429
    758
    0
    Location:
    So Cal
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    There are hardware devices/hacks that serve this purpose. There's one that was developed by forum member cproaudio (its a sticky in the Accessories and Modifications forum). It sounds like he will be selling them in the PC Store. I read it last night and he mentioned something about the 2012 head unit. He also posted diagrams and pictures if you feel up to the challenge of making your own,

    There are other companies that make such devices (Beatsonic and Prestigious Society or something like that). But I haven't looked into whether their existing units work with the 2012 units or not. I'm sure if they do not, they will have something in the near future.

    EDIT: Here's the post where cproaudio mentions the 2012 unit: http://priuschat.com/forums/gen-iii...tory-navigation-speed-lock-6.html#post1479493
     
  9. AnOldHouse

    AnOldHouse Member

    Joined:
    May 1, 2005
    677
    1
    0
    Location:
    Middlesex County, Connecticut
    Vehicle:
    2012 Prius
    Model:
    Four
    1 person likes this.
  10. 9G-man

    9G-man Senior Member

    Joined:
    Jul 2, 2005
    1,273
    193
    0
    Location:
    Atlanta, GA
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
  11. dsss

    dsss New Member

    Joined:
    Nov 21, 2008
    16
    2
    0
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Advanced
    I have the Prestigious Society solution for my PiP. It looks like a very simple install (the new version doesn't even require you to use their "switch" and it's entirely managed behind the head unit) but you have to be comfortable pulling out the dashboard, etc... to access the head unit. I am not planning on using an external video source, I got it purely for the nav functionality. Personally, I decided to hire a pro installer as I didn't want to be playing around with my brand new car and it's at most, an hour of work so it was well worth the labor cost for an installer. It works great.
     
  12. 9G-man

    9G-man Senior Member

    Joined:
    Jul 2, 2005
    1,273
    193
    0
    Location:
    Atlanta, GA
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    Very nice. This is must have Item for me.
    Nothing ticks me more than not being able to use the nav system on-the-go. It's a shame Toyota is going to make me spend $300 to make that happen.
     
  13. 9G-man

    9G-man Senior Member

    Joined:
    Jul 2, 2005
    1,273
    193
    0
    Location:
    Atlanta, GA
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    And it doesn't disrupt your position on the Nav Map display?
     
  14. dsss

    dsss New Member

    Joined:
    Nov 21, 2008
    16
    2
    0
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Advanced
    It does temporarily. When you "override" the system, the GPS location is disabled. I have not found this to be an issue as we use it to enter an address and then resume the GPS activity. It finds us in a few seconds.
     
  15. SimiPrius

    SimiPrius Member

    Joined:
    May 8, 2010
    247
    60
    0
    Location:
    Simi Valley,Ca
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Sounds like it might solve the problem...although a bit expensive. Has anyone considered a group buy? Maybe they would give us a discount?
     
  16. jbrad4

    jbrad4 Active Member

    Joined:
    Jul 20, 2011
    474
    148
    11
    Location:
    Rowlett, TX
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Advanced
    If you check out this video, you will see that it not that difficult to remove the NAV head unit.

     
  17. badboy99

    badboy99 Member

    Joined:
    Jun 26, 2005
    119
    7
    0
    Vehicle:
    2003 Prius
    Model:
    N/A
    Count me in on a group buy...
     
  18. SimiPrius

    SimiPrius Member

    Joined:
    May 8, 2010
    247
    60
    0
    Location:
    Simi Valley,Ca
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Probably would want to check with Danny to see if he would allow us to put a "sticky" thread on the board. I will send him a PM and let you know.
     
  19. badboy99

    badboy99 Member

    Joined:
    Jun 26, 2005
    119
    7
    0
    Vehicle:
    2003 Prius
    Model:
    N/A
    Thanks
     
  20. Muzzman1

    Muzzman1 Member

    Joined:
    Feb 17, 2012
    82
    42
    0
    Location:
    So Cal
    Vehicle:
    2012 Prius
    Model:
    Five
    I'm in for a group buy as well!
     
Loading...