Front USB port stopped working

Discussion in 'Gen 4 Prius Main Forum' started by kc5dlo, May 3, 2022.

  1. kc5dlo

    kc5dlo Active Member

    Joined:
    Jun 16, 2015
    256
    157
    0
    Location:
    DFW TX
    Vehicle:
    2021 Prius
    Model:
    XLE
    Upon starting our trip from Florida back to Texas, I could not get the Android auto to work. We messed with for a while with no luck. Phone also shows a " Check USB connection" when you plug it in. Tried 3 other cables and another phone with the same results. Since the front USB is a connection to the head unit, I am assuming it is not fused since the other functions of the head unit are working.
    Saw a couple of posts on other forums with a similar issue and it was a USB harness that was replaced under warranty. My warranty expired so I want to try and get this fixed without involving a dealer.
    Does anyone have any suggestions on where to start?
     
  2. BiomedO1

    BiomedO1 Active Member

    Joined:
    Mar 27, 2021
    329
    184
    0
    Location:
    SacTown, Ca
    Vehicle:
    2021 Prius Prime
    Model:
    LE
    Your beyond the 3 year 36000 mile bumper to bumper warranty? If your just beyond the 36k miles, the dealership may still repair it for free - since the car is less than 2 years old.
     
    kc5dlo likes this.
  3. dacoobob

    dacoobob Junior Member

    Joined:
    Dec 29, 2021
    43
    22
    0
    Location:
    Kansas City, MO
    Vehicle:
    2016 Prius
    Model:
    Four Touring
    Are you wanting to use the USB port as an audio input, or just to charge your devices? If power is all you need, that's easier to fix.
     
    kc5dlo likes this.
  4. kc5dlo

    kc5dlo Active Member

    Joined:
    Jun 16, 2015
    256
    157
    0
    Location:
    DFW TX
    Vehicle:
    2021 Prius
    Model:
    XLE
    needed as a connection to android auto.
     
  5. kc5dlo

    kc5dlo Active Member

    Joined:
    Jun 16, 2015
    256
    157
    0
    Location:
    DFW TX
    Vehicle:
    2021 Prius
    Model:
    XLE
    UPDATE.
    Went out this afternoon (3 days after it stopped working) to look for fuses or anything else obvious that could be causing the problem. Plugged the phone in and everything was working again as it should. Certainly not a fuse as they don't heal themselves.

    Still not happy with the flakey performance of the Android Auto head unit and will likely end up putting in a android head unit like my last Prius had. Not many choices to be found for gen 4 Prius' but at least a few showed up in my searches yesterday. I searched last year when I got the car and found none.
     
  6. FuelMiser

    FuelMiser Senior Member

    Joined:
    Jun 29, 2008
    1,042
    733
    0
    Location:
    Monument, CO
    Vehicle:
    2016 Prius
    Model:
    Touring
    Perhaps a weak 12V battery? Had the car been sitting in Florida before starting your trip back to Texas? Maybe the 12V charge had dropped below 12V while sitting.
     
  7. BiomedO1

    BiomedO1 Active Member

    Joined:
    Mar 27, 2021
    329
    184
    0
    Location:
    SacTown, Ca
    Vehicle:
    2021 Prius Prime
    Model:
    LE
    If your using an old micro-usb connection cable; some of them are charge only cables; NO data to activate android auto. Connecting and disconnecting on those old phones; tends to waddle out the connectors and cause intermittent connections. You can remedy this by buying a cheap phone battery case - you've got a new connector to plug into.
     
Loading...