Grinding noise: cause?

Discussion in 'Gen 2 Prius Technical Discussion' started by Madis, Oct 24, 2018.

  1. Madis

    Madis New Member

    Joined:
    Oct 29, 2017
    3
    0
    0
    Location:
    Estonia
    Vehicle:
    2005 Prius
    Model:
    N/A


    I have a problem with gen 2 prius.
    When i try to start the engine there are major grinding noise and the engine wont start.
    Here are 2 videos about it:



    It all started like this:
    Car was parked for 6h then started the car, reversed out of parking space and when put to drive it stalled and never started again.
    Shows only fault code: P0a90.

    Has someone else had this problem and what can be the cause of the noise?
    Any suggestions what to check?

    Thanks!
     
  2. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    86,361
    38,261
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    sounds like a bad tranny. what is the troublfcode description?
     
  3. SFO

    SFO Senior Member

    Joined:
    Feb 7, 2017
    2,417
    2,701
    0
    Location:
    Northern California
    Vehicle:
    2007 Prius
    Model:
    N/A
    That DTC (P0A90) has nine (9) different INFs (subcodes) associated with it, you may need a Toyota hybrid compatible OBD2 reader to retrieve the available INFs.

    Please post all known DTCs with any corresponding INFs, and someone will help you shortly :)

    edit: spelling, grammar, composition, etc.
     
    #3 SFO, Oct 25, 2018
    Last edited: Oct 25, 2018
    Skibob likes this.
  4. josh2008

    josh2008 Active Member

    Joined:
    Sep 2, 2008
    365
    141
    0
    Location:
    Princeton, WV
    Vehicle:
    2004 Prius
    Model:
    N/A
    Sounds like you need a new transaxle! How many miles/km? And has the trans ever been serviced?
     
  5. Madis

    Madis New Member

    Joined:
    Oct 29, 2017
    3
    0
    0
    Location:
    Estonia
    Vehicle:
    2005 Prius
    Model:
    N/A


    Will get all the answers tomorrow i hope, but will the trans-axle cause the engine to not run at all?
    Currently at 260 000 km.
     
  6. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    86,361
    38,261
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    the tranny is needed to turn the engine over. there is no other starter motor
     
  7. Madis

    Madis New Member

    Joined:
    Oct 29, 2017
    3
    0
    0
    Location:
    Estonia
    Vehicle:
    2005 Prius
    Model:
    N/A
    Update:
    I checked the petrol engine. When trying to start it, the crankshaft turns for some time then it is stopped and you can hear the electric motor(MG1) run freely(spins up). Is this normal for this car or the crankshaft should always turn?
    Are there any known cases of breakage of clutch disk or petrol engine crankshaft that could cause the car to act like that?
     
  8. SFO

    SFO Senior Member

    Joined:
    Feb 7, 2017
    2,417
    2,701
    0
    Location:
    Northern California
    Vehicle:
    2007 Prius
    Model:
    N/A
    Be careful you don't run down the HV battery trying to start the car repeatedly.

    Have you had a chance to pull the subcodes (INFs) for that DTC P0A90?
     
    Raytheeagle likes this.
  9. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    86,361
    38,261
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    doesn't sound right, definitely unusual. i'm not sure of the exact connection between the engine and tranny. you can find some mock ups and cutaways of the whole thing on line. there is no clutch from what i understand.
     
  10. edthefox5

    edthefox5 Senior Member

    Joined:
    Jul 25, 2007
    7,682
    3,354
    0
    Location:
    Clearwater, Florida
    Vehicle:
    2007 Prius
    Model:
    Two
    Broken chain in the trans.

    Dump the fluid to confirm should be a lot of metal stuck to the magnet. A trans that was used and abused.

    Not serviceable to most mortals needs a new trans.
     
    bisco likes this.
  11. Jesus Serrato

    Jesus Serrato Junior Member

    Joined:
    Feb 25, 2015
    6
    1
    0
    Vehicle:
    2008 Prius
    Model:
    III
    Was this fixed? Was it the trans? Mines doing the same thing ‍♂️. Thanks
     
  12. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    86,361
    38,261
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    yes, new tranny solved the problem, $5,000.
     
    Skibob likes this.
Loading...