HELP...ASAP...Prius will not enter “invalid mode”

Discussion in 'Gen 3 Prius Care, Maintenance & Troubleshooting' started by qdllc, Jul 20, 2019.

  1. qdllc

    qdllc Senior Member

    Joined:
    Aug 25, 2013
    1,308
    373
    0
    Vehicle:
    2013 Prius
    Model:
    Two
    Last time I flushed the brake system, I used invalid mode and it worked fine. I can’t get it to do it now, and I’m at wit’s end.

    Set parking brake.
    Press POWER button twice (no foot on brake).
    Press brake and shift to Neutral (not that you have a choice).
    Press brake 8 times in 5 seconds.
    Switch to Park.
    Do the brake thing again.
    Press brake and shift to Neutral.
    Do the brake thing again.
    Switch to Park.

    Some lists say to press more than 8 times in 5 seconds. I’ve tried holding the brake during all shifts (rather than just pressing Park).

    I desperately need help ASAP.
     
  2. Raytheeagle

    Raytheeagle Senior Member

    Joined:
    Jul 1, 2016
    9,425
    12,769
    0
    Location:
    Bay Area, California
    Vehicle:
    2019 Prius Prime
    Model:
    Prime Plus
    Watch the @NutzAboutBolts video in the 3rd gen maintenance section on the brake bleeding as he shows how to do it;).

    Good luck (y).
     
    #2 Raytheeagle, Jul 20, 2019
    Last edited: Jul 20, 2019
    NutzAboutBolts and Rebound like this.
  3. qdllc

    qdllc Senior Member

    Joined:
    Aug 25, 2013
    1,308
    373
    0
    Vehicle:
    2013 Prius
    Model:
    Two
    I’m following that exactly and it’s not working. :(
     
  4. Leadfoot J. McCoalroller

    Leadfoot J. McCoalroller Senior Member

    Joined:
    May 12, 2018
    2,794
    2,604
    1
    Location:
    Pennsylvania
    Vehicle:
    2018 Prius c
    Model:
    Two
    Brake lamp switch working okay?
     
  5. qdllc

    qdllc Senior Member

    Joined:
    Aug 25, 2013
    1,308
    373
    0
    Vehicle:
    2013 Prius
    Model:
    Two
    Yes. I can see it reflecting off the garage door. Possible I’m pressing the peddle too fast?

    I can see the taillights flashing on and off.
     
  6. qdllc

    qdllc Senior Member

    Joined:
    Aug 25, 2013
    1,308
    373
    0
    Vehicle:
    2013 Prius
    Model:
    Two
    It finally worked. I had siphoned off the master reservoir before starting. I filled it up and then it worked.
     
    Raytheeagle and Rebound like this.
  7. Leadfoot J. McCoalroller

    Leadfoot J. McCoalroller Senior Member

    Joined:
    May 12, 2018
    2,794
    2,604
    1
    Location:
    Pennsylvania
    Vehicle:
    2018 Prius c
    Model:
    Two
    Is there a level switch in the reservoir? maybe that’s another element in the mode interlock?
     
  8. qdllc

    qdllc Senior Member

    Joined:
    Aug 25, 2013
    1,308
    373
    0
    Vehicle:
    2013 Prius
    Model:
    Two
    I only thought to try that when the video showed siphoning off the reservoir after putting the Prius into invalid mode.
     
    Raytheeagle and Mendel Leisk like this.
Loading...