HELP PLS! Radio dead

Discussion in 'Gen 2 Prius Care, Maintenance and Troubleshooting' started by Freddog, Feb 21, 2011.

  1. Freddog

    Freddog Junior Member

    Joined:
    Sep 6, 2010
    1
    0
    0
    Location:
    SF
    Vehicle:
    2007 Prius
    Model:
    N/A
    Hey All,
    Hopefully someone has some ideas... my radio was working fine on Friday, but the next time I drove the car, on Sunday, the radio wouldn't turn on. The power button doesn't do anything, pressing the mode button doesn't do anything and the voice command button doesn't do anything. Everything else works... bluetooth, display, Nav. Just the radio/CD player won't turn on... it just says "Audio Off".
    Also, when I go into the diag screen, the Audio reports "NCON".
    I've checked the fuses listed in the Owners Manuel as audio and they all seem fine.
    Any ideas?
    Thanks!
     
  2. Patrick Wong

    Patrick Wong DIY Enthusiast

    Joined:
    Mar 8, 2008
    18,144
    6,185
    0
    Location:
    Green Valley, AZ
    Vehicle:
    2015 Prius
    Model:
    Two
    Hit the face plate of the stereo with the palm of your hand. If you find that the stereo starts to work, then there is a loose connection at the face plate.
     
  3. mva

    mva Junior Member

    Joined:
    Mar 8, 2010
    25
    14
    0
    Location:
    Northern, B.C. Canada
    Vehicle:
    2005 Prius
    Model:
    N/A
    I am having the exact same problem - radio quit working and will not turn on.

    I had to jump start the Prius after leaving it parked for a few months. The radio was working initially but the next time I started the car it was dead. I have put a 2 amp charger on the battery to unsure it is fully charged. The battery voltage seems fine at 12.5 volts but the radio will not turn on.

    I am also getting the same "NCON" code.

    I have tried banging the face plate too.
     
  4. cwerdna

    cwerdna Senior Member

    Joined:
    Sep 4, 2005
    12,542
    2,110
    1
    Location:
    SF Bay Area, CA
    Vehicle:
    2006 Prius
    Hmm, I would try pressing on the left side of the faceplate before hitting it... but that's just me. That "fixes" the problem I have w/the volume knob sometimes not working/going crazy that's been discussed in another thread.
     
  5. AnailizeR

    AnailizeR Junior Member

    Joined:
    Sep 12, 2007
    53
    5
    0
    Location:
    US - Somewhere....
    Vehicle:
    2007 Prius
    Model:
    N/A
    Try removing the HU and checking the 2 connector from the left. Make sure you push it all the way in and that should make your radio work again. Also test the fuses on the fuse box under the steering wheel dash, one of them might have popped.
     
  6. Asim Jahangir

    Asim Jahangir Junior Member

    Joined:
    Aug 10, 2012
    34
    0
    0
    Vehicle:
    2007 Prius
    Model:
    Two
    Same thing happened my Prius today. The radio power button doesn't do anything and there is no audio. The Bluetooth connects but there is no audio. Tried the gentle press approach by no avail. Is there any fuse I need to check?
     
  7. Anthony reed

    Anthony reed New Member

    Joined:
    Jan 8, 2018
    2
    0
    0
    Location:
    Somerset Ohio
    Vehicle:
    2004 Prius
    Model:
    ----USA----
    Man does anyone have an answer for this :( having the same problem
     
  8. dolj

    dolj Senior Member

    Joined:
    May 14, 2012
    4,906
    2,642
    0
    Location:
    Wellington, New Zealand
    Vehicle:
    2006 Prius
    In case it is just the switch that is faulty, have you tried the On/Off toggle on the steering wheel? Just hold the Mode button down for 3 (or so) secs. Does it switch on this way?
     
  9. Anthony reed

    Anthony reed New Member

    Joined:
    Jan 8, 2018
    2
    0
    0
    Location:
    Somerset Ohio
    Vehicle:
    2004 Prius
    Model:
    ----USA----
    Yes I have tried that when I started my car this morning it was working again by time I ate a sandwich for breakfast came back out it was off again
     
  10. analoggirl

    analoggirl Junior Member

    Joined:
    May 2, 2011
    32
    3
    0
    Location:
    Asheville, NC
    Vehicle:
    2011 Prius
    Model:
    II
    Anyone have a solution? My 2011 horn stopped working, I bought it to the dealership, they told me it would cost $800 (plus service hours) to replace the part/assembly. Now my radio doesn't turn on. It will intermittely turn on if I press a station button, but all the presets go to one station and act as an on/off switch. The radio has no LED screen at times. It seems it's all an electrical issue. What solutions has anyone found?
     
  11. ITBland

    ITBland Active Member

    Joined:
    Jun 22, 2017
    433
    263
    3
    Location:
    New Orleans, La area, US
    Vehicle:
    2011 Prius
    Model:
    Three
    Try posting this here: Gen 3 Prius Care, Maintenance & Troubleshooting or here:
    Gen 3 Prius Audio and Electronics
    You will get the attention of people more familiar with your year.
     
    analoggirl likes this.
  12. Knightrider

    Knightrider Member

    Joined:
    Feb 21, 2019
    142
    29
    0
    Location:
    Kansas City
    Vehicle:
    2005 Prius
    Model:
    II
    Any updates to this? I think I am suffering the same H/U NCON for Radio w no audio beep - Under Lan setting I get NCON

    What module are we looking for?
     
  13. Robbiebravo50

    Robbiebravo50 New Member

    Joined:
    Sep 1, 2020
    4
    0
    0
    Location:
    California
    Vehicle:
    2008 Prius
    Model:
    II
    I’ve got similar problem. No radio/sound
    Tried all fuses/relays..old school first thing was to beat it. Have even replace amplifier under passgr seat. No avail. MFD shows no errors. No codes. MFD responds BUT no sound ? Not a problem to remove radio. But at this time I feel am chasing a gremlin. Any help?
     
  14. edthefox5

    edthefox5 Senior Member

    Joined:
    Jul 25, 2007
    8,502
    3,901
    0
    Location:
    Clearwater, Florida
    Vehicle:
    2007 Prius
    Model:
    Two
    Whats the deal new radio & new amp? Is radio and amp lighting up?

    if radio fuse blew the combo meter is out too Dome fuse
    If amp dead its the 30 amp fuse
    If amp not turning on its the ACC fuse.

    Unless you ran separate 12 volt power to the 12 volt battery for the amp? You got 12 volts at the amp fuse?

    With car in either acc or ON unplug the line level input to the amp then plug in another rca cable turn the amp up and just touch the tip of the rca plug see if you hear buzzing...loud buzzing every time you touch the rca tip. If you have good clean buzzing amp is probably ok then its the radio. No buzz you blew the amp up or the AMP REMOTE turn on 12 volts is not there on the blue/white wire when car on.
    Hopefully the amp has an on indicator light.
     
Loading...