Hybrid System Indicator Doesn’t Turn On

Discussion in 'Gen 3 Prius Main Forum' started by Ghostfreak, Oct 8, 2017.

  1. Ghostfreak

    Ghostfreak New Member

    Joined:
    Jan 18, 2017
    6
    0
    0
    Location:
    los angeles
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    N/A
    Hello,

    No matter how many times I restart my car the hybrid System indicator doesn’t turn on. Any idea how to get this back on?

    829508FC-A882-485B-A703-7464EF90694C.jpeg
     
  2. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    59,375
    19,841
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    the hsi is one of the options on the mfd.
     
  3. grid

    grid Member

    Joined:
    Aug 22, 2017
    125
    44
    2
    Location:
    North America
    Vehicle:
    2012 Prius
    Model:
    Four
    Dimmer set all the way down.
     
  4. Mendel Leisk

    Mendel Leisk Lapsed Cargo Cultist

    Joined:
    Oct 17, 2010
    21,642
    10,426
    80
    Location:
    Greater Vancouver, BC, Canada
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Touring
    Piece of paper in there? One of them is actually projecting from below.
     
  5. Tideland Prius

    Tideland Prius Moderator of the North
    Staff Member

    Joined:
    Oct 2, 2004
    35,426
    6,406
    40
    Location:
    Canada
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    N/A
    Press DISP on the steering wheel. (There is an option to turn that screen off)
     
    Raytheeagle likes this.
  6. Ghostfreak

    Ghostfreak New Member

    Joined:
    Jan 18, 2017
    6
    0
    0
    Location:
    los angeles
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    N/A
    Thank you guys for the suggestions. I drove the car around for a half hour and restarted it and it came back on but now it's gone again and after driving for a half hour it's not coming back.

    What? I know nothing about cars. What is MFD?

    I checked this and kept sliding it back and forth nothing comes on.

    A piece of paper where? Where specifically am I checking.

    Thank you I will try this.
     
  7. Mendel Leisk

    Mendel Leisk Lapsed Cargo Cultist

    Joined:
    Oct 17, 2010
    21,642
    10,426
    80
    Location:
    Greater Vancouver, BC, Canada
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Touring
    If your display came back on it's for sure not this, but just fyi: one side of the display (either left or right, I forget) is a projected image, the source of projection being an opening in the bottom of the "cave" the displays are in. You can demonstrate by throwing something like a business card in there, it'll block the display.
     
    #7 Mendel Leisk, Oct 12, 2017
    Last edited: Oct 12, 2017
    Ghostfreak likes this.
  8. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    59,375
    19,841
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    sorry, i meant on the screen. are you getting no screen display at all, other than intermittent?
     
  9. Tideland Prius

    Tideland Prius Moderator of the North
    Staff Member

    Joined:
    Oct 2, 2004
    35,426
    6,406
    40
    Location:
    Canada
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    N/A
    MFD = Multi-Function Display (usually refers to the 7" LCD screen if your car is equipped with navigation)
    MID = Multi-Information Display - refers to the screen you're trying to fix

    There's some confusion as to which of your screen is off. The paper suggestion is more for the speedo. Your speedo, fuel gauge and instant fuel economy readout is actually a reflected image. The screen is buried within the dashboard and reflected with two mirrors up to your line-of-sight. Hence, Mendel thought that if your speedo is dark or missing, a piece of paper might've gotten in and blocked the image.

    The MID where your Hybrid System Indicator is displayed is an actual screen (Vacuum Fluorescent Display or VFD) so a piece of paper can't block it.
     
    bisco and Mendel Leisk like this.
  10. Ghostfreak

    Ghostfreak New Member

    Joined:
    Jan 18, 2017
    6
    0
    0
    Location:
    los angeles
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    N/A
    Thank you for the clarification, you guys. I appreciate how responsive all of you are. I started my car again to go to lunch and now the MID is back on. My car has never given me any trouble and I've had it for a few years and it's taken me to 200,000 miles.

    Any theories or ideas as to why this screen randomly decides to shut off when I boot the car up the past few days then turns back on after driving for 20 minutes? I've tried Googling this and searching the forums but no one else seems to have this issue.
     
  11. Mendel Leisk

    Mendel Leisk Lapsed Cargo Cultist

    Joined:
    Oct 17, 2010
    21,642
    10,426
    80
    Location:
    Greater Vancouver, BC, Canada
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Touring
    Loose connection?
     
    RRxing and Prodigyplace like this.
  12. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    59,375
    19,841
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    low 12v?
     
  13. Ghostfreak

    Ghostfreak New Member

    Joined:
    Jan 18, 2017
    6
    0
    0
    Location:
    los angeles
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    N/A
    Is this something I can fix myself? Or do I bring it to a mechanic?

    What does low 12v mean? I know absolutely nothing about cars.
     
  14. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    59,375
    19,841
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    the battery that boots up the computers can make them do funny things if it's not up to snuff. but mendel is probably correct with the connection.
     
Loading...