ICE not starting automatically at start-up

Discussion in 'Gen 3 Prius Care, Maintenance & Troubleshooting' started by Alex77, May 24, 2016.

Tags:
  1. Alex77

    Alex77 New Member

    Joined:
    May 24, 2016
    3
    2
    0
    Location:
    Dallas
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    III
    I replaced the 12V battery yesterday with a new one, and the car (2010 Prius Model III w Navigation), will turn on and off, but the ICE is not turning on automatically upon start-up, as it usually does. I can get the ICE to start by stepping on the gas pedal while in park, although it seems to die within a few seconds if I remove my foot.

    The original issue was that the car died completely yesterday after parking. The same issue had occurred 3 years ago, and a new battery resolved it, hence my inclination that replacing the battery will work again. Everything else seems to be functioning normally, although I am not a technician.

    I have searched around, and there are many comments on trying to reset the computer, clearing error codes, etc, but I am unsure what steps to take. Usually, the gas engine (ICE) will run for 20-30 seconds after turning the car on, even while in park.

    The READY light DOES come on when turning the car on, and the ICE appears to turning on once driving above a certain speed. Also, there is plenty of gas. Does anyone have any suggestions or thoughts?
     
  2. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    84,646
    37,232
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    welcome! it may be fine.

    how many miles on here?

    does the battery icon act normally?

    were there any dash lights lit when you had the problem?

    how are your mpg's?

    you may need to have the codes read at toyota.
     
  3. Mendel Leisk

    Mendel Leisk Titanic Social Director

    Joined:
    Oct 17, 2010
    37,042
    25,850
    80
    Location:
    Greater Vancouver, British Columbia, Canada
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Touring
    Strange. How many miles on it? No warning lights?

    (Yeah, I know, an echo)
     
    bisco likes this.
  4. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    84,646
    37,232
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    helllloooooo...........hellllooooooooo..........hellloooooooooooo........
     
    Raytheeagle and Mendel Leisk like this.
  5. DonDNH

    DonDNH Senior Member

    Joined:
    Feb 3, 2004
    1,711
    650
    0
    Location:
    Nashua, NH
    Vehicle:
    2016 Prius
    Model:
    Four Touring
    As pointed out here recently, the ICE can start anywhere from 2 - 3 seconds to 15 seconds or so after hitting the start button. Have you waited at least that long to see it it does start?
     
  6. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    84,646
    37,232
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    perhaps when the 12v is bad, it starts sooner to try and charge.
     
  7. Alex77

    Alex77 New Member

    Joined:
    May 24, 2016
    3
    2
    0
    Location:
    Dallas
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    III
    70k miles. The Dash went completely dark when the issue first occurred. MPG's are ~ 45 normally. The battery icon seems to be acting normal, is there anything to specifically look for?

    In response to DonDNH- yes, I have waited a good 60 seconds to see if the ICE will start.
     
  8. Mendel Leisk

    Mendel Leisk Titanic Social Director

    Joined:
    Oct 17, 2010
    37,042
    25,850
    80
    Location:
    Greater Vancouver, British Columbia, Canada
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Touring
  9. wjtracy

    wjtracy Senior Member

    Joined:
    Sep 19, 2006
    10,762
    3,236
    1
    Location:
    Northern VA (NoVA)
    Vehicle:
    2006 Prius
    If the car is heated up to a certain point in the warm-up process, not sure what happens in that case.
     
  10. qdllc

    qdllc Senior Member

    Joined:
    Aug 25, 2013
    1,308
    373
    0
    Vehicle:
    2013 Prius
    Model:
    Two
    Not an expert, but to my recollection, the ICE stays off until there's a need.
     
  11. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    84,646
    37,232
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    the battery icon typically stays near the middle, 5-6 blue bars, but of course, can go down to two purple or up to 8 green, depending on conditions. eventually comes back to the middle as you drive.
     
  12. Mendel Leisk

    Mendel Leisk Titanic Social Director

    Joined:
    Oct 17, 2010
    37,042
    25,850
    80
    Location:
    Greater Vancouver, British Columbia, Canada
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Touring
    Third gen battery status doesn't have colours tho. Well, pale green. :rolleyes:
     
  13. tv4fish

    tv4fish Member

    Joined:
    Oct 21, 2011
    202
    45
    0
    Location:
    Minnesota
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    II
    Correctomundo -- And our battery monitor is usually only showing 2-3 blank "bars" at the top. It DOES get daily use, also.
     
  14. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    84,646
    37,232
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    interesting. you'd think i'd know that after 4 years, but i don't drive in hv enough apparently.
     
    Raytheeagle likes this.
  15. Former Member 68813

    Former Member 68813 Senior Member

    Joined:
    Oct 3, 2010
    3,524
    959
    8
    Location:
    US
    Vehicle:
    Other Hybrid
    Model:
    N/A
    my suggestion is this is normal.
     
  16. Alex77

    Alex77 New Member

    Joined:
    May 24, 2016
    3
    2
    0
    Location:
    Dallas
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    III
    Just wanted to close the loop on this thread, for anyone who encounters this in the future.

    For some unknown the reason, the ICE began its normal behavior 1-2 days after the 12V battery replacement. When starting the car (while parked), the ICE will turn on typically around 5-15 seconds after turning the car on. I wonder if the ICE turns on based on the overall temperature (suggested earlier) or certain car settings (e.g. if A/C is turned on). But, alas, the car is back to normal. Now, I hope I will get a good life out of this 12V battery. Thanks for everyone who chimed in.
     
    bisco and Mendel Leisk like this.
  17. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    84,646
    37,232
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    congrats!(y)
     
Loading...