Infotainment system random shutoff

Discussion in 'Prime Main Forum (2017-Current)' started by snakeshoes, Jan 4, 2020.

  1. snakeshoes

    snakeshoes Junior Member

    Joined:
    Dec 3, 2019
    34
    25
    0
    Location:
    Boston, MA
    Vehicle:
    2007 Prius
    Model:
    Two
    So, something strange just happened. Got in my 2020 Prime this morning, started and pulled away from my driveway as usual. About 4 or 5 blocks down the street, while rolling forward at about 20mph, my radio suddenly shut off and the touch screen rebooted (went black and then ran the startup graphic) itself. Nothing else in the car seemed to be impacted as all the dash indicators were still on and I was still rolling in EV mode. I don't recall if I had climate control running at the time or not.

    Has this happened to anyone else? The car is less than a month old so I'm obviously planning to talk to my dealer about it, but wanted to see if there's any sort of known issue first before I just go in with a vague "make it work right".
     
  2. schja01

    schja01 One of very few in Chicagoland

    Joined:
    Apr 22, 2005
    1,158
    792
    0
    Location:
    Chicagoland
    Vehicle:
    2018 Prius
    Model:
    Prime Advanced
    Any Bluetooth connected devices?
     
  3. drash

    drash Senior Member

    Joined:
    Jan 5, 2005
    1,572
    655
    0
    Location:
    Upstate NY
    Vehicle:
    2017 Prius Prime
    Model:
    Prime Advanced
    Oh yeah many wonderful times. The weird thing is I had my iPhone XS hooked up to USB while it happened playing music from the phone. I thought it might be Bluetooth related too, but I was just using the USB. I tried different USB cables but the same thing kept happening. There were some error messages that proceeded each reboot where it would display no music files found (even while playing a current song), then no compatible device found and then the music would shut off then the screen would reboot and the startup graphic would come back on and after the music picked up right where it left off. So I hooked up an old 5th gen iPod Nano (with the 30 pin connector) and haven’t had it happen yet. Might be related to newer devices USB.


    iPad ? Pro
     
  4. xray22

    xray22 Junior Member

    Joined:
    Oct 8, 2009
    31
    12
    0
    Location:
    Vanouver, WA
    Vehicle:
    2017 Prius Prime
    Model:
    Prime Advanced
    Same thing was happening almost daily to me on a 2017. Eventually the dealer replaced the whole head. Since than it's happened about twice in 2 years.
     
  5. snakeshoes

    snakeshoes Junior Member

    Joined:
    Dec 3, 2019
    34
    25
    0
    Location:
    Boston, MA
    Vehicle:
    2007 Prius
    Model:
    Two
    My cell phone (Samsung Galaxy S8) is paired with the car for calls and such. I was listening to the satellite radio at the time as that's my go-to for audio.

    Seems I'm not alone though. Wonder what strangeness of software/hardware is causing it.
     
  6. Jeff Hicks

    Jeff Hicks Junior Member

    Joined:
    Sep 25, 2019
    35
    23
    0
    Location:
    Huntsville, AL
    Vehicle:
    2020 Prius Prime
    Model:
    Limited
    Happened to me yesterday also. I assumed it was something to do with the iOS numerous updates.
     
  7. Buddy Lee

    Buddy Lee New Member

    Joined:
    Jan 4, 2020
    2
    0
    0
    Location:
    New Mexico
    Vehicle:
    2020 Prius PHV
    Model:
    Limited
    Same problem on new 2020, using XM, phone paired with Bluetooth, but no cable. Happened several times in two days, has not happened since then. At least the car does not shut down.
     
  8. Holmesm1

    Holmesm1 New Member

    Joined:
    Nov 3, 2019
    6
    1
    0
    Location:
    Virginia
    Vehicle:
    2020 Prius Prime
    Model:
    Limited
    Me too. 2020 Prime. Bluetooth to LG phone and XM playing. This has happened maybe 8 times in the 3 months of ownership. Comes back on in 30 seconds or so. Very annoying though!

    Posted via the PriusChat mobile app.
     
  9. snakeshoes

    snakeshoes Junior Member

    Joined:
    Dec 3, 2019
    34
    25
    0
    Location:
    Boston, MA
    Vehicle:
    2007 Prius
    Model:
    Two
    Looks like a few of us are getting this behavior under very similar circumstances - bluetooth paired phone and listening to satellite radio. Guessing it's some funky bit of code in there somewhere that's causing something to burp, but it will take someone with actual skill (i.e. not me) to know what that is causing the minor annoyance.

    Fingers crossed, it hasn't happened to me since the first occurrence.
     
  10. mister2cool

    mister2cool Junior Member

    Joined:
    Sep 26, 2019
    97
    47
    3
    Location:
    New Jersey
    Vehicle:
    2020 Prius Prime
    Model:
    Limited
    Happened to me a few times already and I do NOT listen to XM.. Samsung Note 9 is paired via BT though.
     
  11. Holmesm1

    Holmesm1 New Member

    Joined:
    Nov 3, 2019
    6
    1
    0
    Location:
    Virginia
    Vehicle:
    2020 Prius Prime
    Model:
    Limited
    I have the same problem. Android connected via Bluetooth. Normally listen to XM. I always back out of my garage before heading out. When it happens, infrequent and seemingly random, it is usually shortly after driving forward within about 15 seconds. Another posting in another thread mentioned that he/she thought it might be related to driving in reverse. YMMV.
     
  12. Northerner

    Northerner New Member

    Joined:
    Feb 26, 2020
    25
    21
    0
    Location:
    Midwest
    Vehicle:
    2020 Prius Prime
    Model:
    Limited
    I have problems somewhat like those described but don’t use satellite radio. It always seems to me the phone itself loses contact with my house wifi and takes time to switch over to cellular. Just a guess based on limited data.
     
Loading...