Integrating an amplifier for subwoofer

Discussion in 'Gen 4 Prius Audio and Electronics' started by boostinsteve, May 16, 2019.

  1. boostinsteve

    boostinsteve New Member

    Joined:
    May 8, 2019
    1
    0
    0
    Location:
    UT
    Vehicle:
    2018 Prius
    Model:
    Four Touring
    Hey guys,
    First post. Before I start working towards finding schematics and cutting into a brand new cars harness, I wanted to see if anyone has successfully integrated a sub amp into a 4th gen with the advanced technology package with the 11.6 inch screen. I have searched online, but hadn't seen much.
     
  2. ice9

    ice9 Active Member

    Joined:
    May 3, 2019
    581
    335
    1
    Location:
    norfolk va
    Vehicle:
    2018 Prius
    Model:
    Four
    Ditto. Let me know what you find and I will do the same. I am currently researching this.
     
  3. djarmy2004

    djarmy2004 Junior Member

    Joined:
    Aug 7, 2017
    16
    8
    0
    Location:
    Dale, Indiana
    Vehicle:
    2016 Prius
    Model:
    Four
    I have on my 2016. I spliced into the wire on the back of the factory head unit for signal to my Helix DSP.2 processor. I used stinger speedwire from back of headunit to the processor.


    iPhone ?
     
  4. jamiec123

    jamiec123 Member

    Joined:
    May 17, 2017
    78
    72
    0
    Location:
    Ohio
    Vehicle:
    2017 Prius
    Model:
    Three Touring
    I have a passive line out converter (loc) that’s tied into my rear door speakers and I have a single 12” Memphis sub with a Powerbass 600 watt amp. I also ran a remote gain control that I mounted u def the dash so I can adjust the bass from the drivers seat.

    Honestly, the hardest part will be running your power wire through the firewall. That took me forever! The best way is to use a tool that I’ll list below. You use it to poke a hole on the factory wiring grommet and then slide the amps power through the hole.


     
  5. G23

    G23 Junior Member

    Joined:
    Apr 16, 2013
    27
    3
    0
    Location:
    Los Angeles, CA
    Vehicle:
    2017 Prius Prime
    Model:
    Prime Advanced
    Been trying to figure out best way to get power wire through firewall for quite sometime.

    jamiec123: can you elaborate on how you got the wire through? Any pics from inside and outside the firewall? Any details or hints on the process. Also, what wire size did you use? I am trying to get 4 guage wire through, its quite thick.

    boostinsteve: did you ever get a sub installed, any details on that?

    Thank you.
     
  6. thomassster

    thomassster Member

    Joined:
    Nov 2, 2015
    155
    50
    0
    Location:
    Colorado, US
    Vehicle:
    2019 Prius
    Model:
    XLE AWD-e
    Do a search for firewall in the audio subpages and you can find some good info. But there are couple tricks to do it. I highly recommend you remove the wiper cowl. It’s extremely difficult if you don’t remove it since you will need to pass through so many obstacles. If you have couple different size wire, you can solder or butt crimp from small wire to big wire so the wire slides out slowly making the hole bigger and bigger until you have your large gauge wire through. Use some dish soap or silicone grease so it can slide easier through.

     
Loading...