Maintenance required for traction battery

Discussion in 'Gen 4 Prius Care, Maintenance and Troubleshooting' started by faqirachmad, May 12, 2019.

  1. faqirachmad

    faqirachmad New Member

    Joined:
    May 12, 2019
    5
    3
    0
    Location:
    GB
    Vehicle:
    2017 Prius
    Model:
    Business Edition
    Hi everyone, i have got this warning on my dashboard i can't find the fan for hybrid battery!? I have got Prius gen 4. If anyone can help thanks IMG-20190505-WA0002.jpg

    TA-1052 ?
     
  2. alanclarkeau

    alanclarkeau Senior Member

    Joined:
    Feb 24, 2016
    5,718
    6,318
    0
    Location:
    near Brisbane, Australia
    Vehicle:
    2016 Prius
    Model:
    N/A
    Is the filter clogged (or the vent covered?
     
  3. faqirachmad

    faqirachmad New Member

    Joined:
    May 12, 2019
    5
    3
    0
    Location:
    GB
    Vehicle:
    2017 Prius
    Model:
    Business Edition
    I don't know

    TA-1052 ?
     
  4. alanclarkeau

    alanclarkeau Senior Member

    Joined:
    Feb 24, 2016
    5,718
    6,318
    0
    Location:
    near Brisbane, Australia
    Vehicle:
    2016 Prius
    Model:
    N/A
    Not sure if you've got the EURO Manual or a specific UK version - this is the EURO:

    upload_2019-5-13_13-54-7.png
    TOYOTA also advise some more information:

    upload_2019-5-13_13-52-18.png
    upload_2019-5-13_13-46-45.png

    It's the one on the Driver's Side of the front of the back seat - check that you haven't got something on the floor or hanging over the edge of the seat (like a dog blanket, children's schoolbags?) which are covering it. There's another in the middle - which seems not to be so critical, but I keep it uncovered too.

    They only suggest the corner one is the one to watch and there's a filter behind the grille. I got mine off easily to check, with a bit of fiddling but the filter was like new.
     
    faqirachmad likes this.
  5. Mendel Leisk

    Mendel Leisk 'Orrible Oracle

    Joined:
    Oct 17, 2010
    37,497
    26,259
    80
    Location:
    Greater Vancouver, British Columbia, Canada
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Touring
    Found this also in Owner's Manual:

    upload_2019-5-12_21-10-0.png

    I would take a crack at cleaning the filter yourself.
     
    #5 Mendel Leisk, May 13, 2019
    Last edited: May 13, 2019
    faqirachmad, snead_c and alanclarkeau like this.
  6. faqirachmad

    faqirachmad New Member

    Joined:
    May 12, 2019
    5
    3
    0
    Location:
    GB
    Vehicle:
    2017 Prius
    Model:
    Business Edition
    Thank you i have cleaned the filter it was proper clogged. I hope it doesn't show that sign any more. Once again thanks everyone

    TA-1052 ?
     
    krmcg and Mendel Leisk like this.
  7. alanclarkeau

    alanclarkeau Senior Member

    Joined:
    Feb 24, 2016
    5,718
    6,318
    0
    Location:
    near Brisbane, Australia
    Vehicle:
    2016 Prius
    Model:
    N/A
    Good news - I'd guess you shouldn't see that again. How many miles have you done?

    It could be worth a diary entry to do it again - maybe twice as often. My suspicion it will run more efficiently if the filter is clean.

    I checked mine at about 30,000km and it was clean as the proverbial whistle. But then, my dogs are non-shedding (and only occasionally in as passengers); I rarely have passengers in the car (hopefully non-shedding too), always have A/C on.
     
    Mendel Leisk and faqirachmad like this.
  8. faqirachmad

    faqirachmad New Member

    Joined:
    May 12, 2019
    5
    3
    0
    Location:
    GB
    Vehicle:
    2017 Prius
    Model:
    Business Edition
    Thanks mine is 50,000miles


    TA-1052 ?
     
    alanclarkeau likes this.
  9. Usle

    Usle Member

    Joined:
    Sep 21, 2018
    315
    133
    0
    Location:
    Me
    Vehicle:
    2018 Prius Prime
    Model:
    Plug-in Advanced
    If the message doesn't go away, unhook the 12 volt battery for a few minutes.
     
    faqirachmad likes this.
  10. alanclarkeau

    alanclarkeau Senior Member

    Joined:
    Feb 24, 2016
    5,718
    6,318
    0
    Location:
    near Brisbane, Australia
    Vehicle:
    2016 Prius
    Model:
    N/A
    I think cleaning the filter should have done it - better than disconnecting the 12 volt if not necessary.
     
    faqirachmad likes this.
  11. faqirachmad

    faqirachmad New Member

    Joined:
    May 12, 2019
    5
    3
    0
    Location:
    GB
    Vehicle:
    2017 Prius
    Model:
    Business Edition
    The message is gone not showing anymore. Thanks everyone

    TA-1052 ?
     
  12. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    85,273
    37,575
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    do you carry shedding animals? what was in the filter? that is very unusual.
     
    alanclarkeau likes this.
  13. PriusGuy32

    PriusGuy32 Prius Driver Extraordinaire

    Joined:
    Sep 10, 2012
    1,324
    437
    0
    Location:
    Harrison Township, Michigan
    Vehicle:
    2015 Prius
    Model:
    Four
    Ok... Ok... I just HAVE to ask. :confused:

    Why does "TA-1052 ?" appear in every single one of OP's posts?! Its making me uncomfortable not knowing. lol
     
  14. krmcg

    krmcg Lowered Blizzard Pearl Beauty

    Joined:
    May 15, 2008
    2,380
    2,191
    0
    Location:
    Whittier, CA
    Vehicle:
    2016 Prius
    Model:
    Four
    Google says that it is a Nokia Phone model...
     
    Raytheeagle and alanclarkeau like this.
  15. Mendel Leisk

    Mendel Leisk 'Orrible Oracle

    Joined:
    Oct 17, 2010
    37,497
    26,259
    80
    Location:
    Greater Vancouver, British Columbia, Canada
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Touring
    There's some browser add-on doing that, I forget what it's called.
     
    alanclarkeau likes this.
  16. alanclarkeau

    alanclarkeau Senior Member

    Joined:
    Feb 24, 2016
    5,718
    6,318
    0
    Location:
    near Brisbane, Australia
    Vehicle:
    2016 Prius
    Model:
    N/A
    I'm fairly sure I've seen APPLE mentioned in the same place.
    Or
    upload_2019-6-15_16-33-37.png

    Which is a Samsung Galaxy S9 I think

    Or just
    upload_2019-6-15_16-38-6.png
     
  17. alanclarkeau

    alanclarkeau Senior Member

    Joined:
    Feb 24, 2016
    5,718
    6,318
    0
    Location:
    near Brisbane, Australia
    Vehicle:
    2016 Prius
    Model:
    N/A
  18. Mendel Leisk

    Mendel Leisk 'Orrible Oracle

    Joined:
    Oct 17, 2010
    37,497
    26,259
    80
    Location:
    Greater Vancouver, British Columbia, Canada
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Touring
    When I first accessed priuschat on a newly acquired smart phone (with its regular browser) I got a pop up suggestion to install tapatalk. I tried it, saw no advantages over the regular browser, quit with it.

    But who knows, might depend on the phone.

    Sent with an iPhone :rolleyes:
     
    Raytheeagle and alanclarkeau like this.
  19. alanclarkeau

    alanclarkeau Senior Member

    Joined:
    Feb 24, 2016
    5,718
    6,318
    0
    Location:
    near Brisbane, Australia
    Vehicle:
    2016 Prius
    Model:
    N/A
    When I bought a new laptop a couple of months ago, DELL took ages setting it up - it thought that I'd certainly want voice commands, SKYPE and all sorts of other things which I'd not heard of - and couldn't see the sense of.

    But - it didn't bother setting up the scanner and printers which were plugged in - no, the useful things, I had to do myself.
     
    Mendel Leisk likes this.
Loading...