Multimedia unresponsive at first when starting car

Discussion in 'Prime Audio, Electronics, and Infotainment' started by bridgerrrrr, Oct 7, 2019.

  1. bridgerrrrr

    bridgerrrrr New Member

    Joined:
    Oct 7, 2019
    3
    0
    0
    Location:
    California
    Vehicle:
    2020 Prius Prime
    Model:
    LE
    Hello! I got a brand new 2020 Prius Prime LE last week and I'm loving it. Forgive me if I ask stupid questions, it's so much more complex than any other car I've owned!

    One thing that's bugging me is that if I leave the stereo on when I turn off the car, the next time I turn it on, whatever station I left it on starts (at whatever volume it was at). But then it takes about 15-20 seconds for the screen to get to its home screen. Before that I get start-up screens, one of which has a continue button that does nothing when I push it. I can't turn the radio off (or change the volume or station or anything else) until those initialization screens finish. I find this so frustrating - it's often too loud but I can't change it right away!

    i have the LE so it's the smaller display. Has anyone noticed this, and is there anything I can do? Thanks!
     
  2. bridgerrrrr

    bridgerrrrr New Member

    Joined:
    Oct 7, 2019
    3
    0
    0
    Location:
    California
    Vehicle:
    2020 Prius Prime
    Model:
    LE
    Am I the only person that has this problem? I guess I need to go back to the dealer. So everyone else (especially those with the smaller screen on the LE) - you don't get that caution screen at startup? Or you can dismiss it?
     
  3. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    88,082
    39,277
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    welcome!
    idk, but i'm going to wait until they get all the bugs out before buying one. it's only been 4 years :whistle:
     
  4. Fuel Miser

    Fuel Miser Junior Member

    Joined:
    Feb 19, 2010
    84
    20
    0
    Location:
    Ontario, Canada
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    N/A
    You can always use the Volume buttons on the steering wheel to immediately affect volume levels. Otherwise, remember to turn it down before exiting vehicle. My 11" touchscreen does the same thing and that delay to touch sensitivity is annoying, but not too much an issue as I turn the audio off before I power down.
     
    bisco likes this.
  5. sam spade 2

    sam spade 2 Senior Member

    Joined:
    Mar 31, 2018
    3,333
    1,487
    0
    Location:
    USA
    Vehicle:
    2017 Prius c
    Model:
    Four
    My guess is it is "normal" and you are the only one who is so sensitive to it.
    A VERY slight change of your habits when turning the car OFF would solve the problem.
    And that might be the only option.
     
  6. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    88,082
    39,277
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    trust me o/p, you're not the only one
     
  7. illumiN8i

    illumiN8i Active Member

    Joined:
    Jun 2, 2018
    148
    115
    0
    Location:
    Grand Rapids, MI
    Vehicle:
    2018 Prius Prime
    Model:
    Prime Advanced
    You're not alone. We all hate the toyota entune infotainment system. I have the same issues on the Advanced trim but I can press the audio power off button while it's still starting up to stop whatever is playing.
     
  8. fuzzy1

    fuzzy1 Senior Member

    Joined:
    Feb 26, 2009
    13,618
    7,224
    90
    Location:
    Western Washington
    Vehicle:
    2012 Prius
    Model:
    Three
    Even regular Gen3s have this problem, as the system seems unresponsive to controls until it has finished booting up.

    But at least Gen3 has less functionality, thus less software, so can boot faster, probably a bit under half the time of yours.
     
  9. ctscoob

    ctscoob Junior Member

    Joined:
    Aug 9, 2019
    56
    36
    0
    Location:
    CT
    Vehicle:
    2020 Prius Prime
    Model:
    Limited
    Happens in my ‘20 Limited. I try to rationalize it and think of if as the signal for when it’s safe to put the car in gear. Once the screen clears and the radio comes up, I’m off! But in my previous ‘16 Tacoma the continue button worked and I could clear it. I think there was even a setting I could turn off that warning screen.
     
Loading...