Need help! Combination meter went blank, recovered later.

Discussion in 'Gen 2 Prius Technical Discussion' started by Aegean, Oct 7, 2020.

  1. Aegean

    Aegean Member

    Joined:
    Aug 18, 2019
    183
    84
    0
    Location:
    Alexandria VA
    Vehicle:
    2006 Prius
    Model:
    ----USA----
    I own my 2006 Prius since new, currently at 146k miles. This sunny 75 degrees afternoon the car started but the combination meter remained blank. Then, when I put reverse, the camera did not show on center screen which was still working. After turning on and off the car 4-5 times the combination meter came back including camera image on center display.

    Techstream did not show any codes. 12v battery is 6 years old and shows 12.1 v with “ignition on” but headlights, radio and AC fan off.

    Should I order a rebuilt Combination meter online and try to install it? Or the 12v battery on its way out is creating this issue?
     
    #1 Aegean, Oct 7, 2020
    Last edited: Oct 7, 2020
  2. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    91,347
    41,142
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    12.1 with ready doesn't make sense, it should be charging, around 14 volts.

    if that's the case, maybe the battery isn't taking or getting a charge.
     
  3. Aegean

    Aegean Member

    Joined:
    Aug 18, 2019
    183
    84
    0
    Location:
    Alexandria VA
    Vehicle:
    2006 Prius
    Model:
    ----USA----
    You are right. I wanted to say 12.1 v with ignition on but without any other electrical loads. With ready on was 14.4v. I corrected my first post.
     
    bisco likes this.
  4. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    91,347
    41,142
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    hard to say. 12.1 may be fine. watch it for a few days and see if it happens again. if you're keeping the car, you'll need a new 12v sooner or later, depends on your philosophy, but it may or may not be the problem.
    you can get a free load test at most auto parts stores
     
  5. oldtechaa

    oldtechaa Active Member

    Joined:
    Dec 28, 2018
    310
    196
    0
    Location:
    KY
    Vehicle:
    2008 Prius
    Model:
    II
    Do you mean the combination meter, which is the speedometer cluster, or the MFD, which shows your backup camera and fuel economy? The symptoms are not clear but sound like you're describing the MFD. If so, many people have reported their MFDs dying right about now, and I had mine die 2 weeks ago. You can buy one on eBay or from a junkyard.
     
  6. Aegean

    Aegean Member

    Joined:
    Aug 18, 2019
    183
    84
    0
    Location:
    Alexandria VA
    Vehicle:
    2006 Prius
    Model:
    ----USA----
    It is the combination meter (or instrument cluster or speedometer or head up display) that went blank. The MFD is working fine but when the combination meter went blank the reverse camera was not switching on the MFD.
     
  7. dolj

    dolj Senior Member

    Joined:
    May 14, 2012
    5,233
    2,822
    0
    Location:
    Wellington, New Zealand
    Vehicle:
    2007 Prius
    Model:
    N/A
    That sounds about right. The reverse signal to the MDF comes from the CM.

    It does sound like it is the early symptoms of a dying combination meter (CM). You can monitor it for a while and disconnecting the 12 V battery can bring it back on for a time. Getting a new 12 V battery will likely make the CM fail to start more frequently until it finally starts no more.

    If you are handy with a soldering iron and can do board level repairs, you can fix the CM yourself, or else you can contact Matt @Texas Hybrid Batteries who can sort you out with a repaired board on an exchange basis.
     
    donbright, Aegean and SFO like this.
  8. Tombukt2

    Tombukt2 Junior Member

    Joined:
    Nov 29, 2020
    46
    4
    0
    Location:
    Durham NC
    Vehicle:
    2009 Prius
    Model:
    Base
    is their a pick up or sensor for imoblizer in the dash or speedo head somewhere?? gotta red imobilizer light steady no dash lights after dash swap..
     
  9. mr_guy_mann

    mr_guy_mann Active Member

    Joined:
    Sep 3, 2020
    518
    224
    0
    Location:
    NJ-USA
    Vehicle:
    2006 Prius
    Model:
    Four
    Are you sure that you plugged in everything when you reassembled the dash? Specifically the power button, the park button, (or the key slot- if you disturbed that). More than once I have had to go back into something because I overlooked a little connector somewhere.
    Also, is your car equipped with SKS and have you cycled the SKS button under the dash? Have you tried the fob in the key slot?

    Posted via the PriusChat mobile app.
     
  10. Tombukt2

    Tombukt2 Junior Member

    Joined:
    Nov 29, 2020
    46
    4
    0
    Location:
    Durham NC
    Vehicle:
    2009 Prius
    Model:
    Base
    this is a base but ive buttons to disable start button and reset tpms left of obd plug.. i did not unplug master switch etc ive had lower fascia off for sometime now master just hangs .. or is stuk in vent hole they all broke upon touching them
     
Loading...