New tow hitch on 2012, seems like a drag on the engine with lights

Discussion in 'Newbie Forum' started by Mrtnfischer, Apr 26, 2015.

  1. Mrtnfischer

    Mrtnfischer New Member

    Joined:
    Apr 26, 2015
    1
    0
    0
    Location:
    Scranton, pa
    Vehicle:
    2012 Prius c
    Model:
    Two
    I Live in Hilly Scranton PA, put a hitch and a small trailer to tow a small Motorcycle 100 Miles down I 81 and 61 to Reading, PA. . Got about 30 MPG but engine seemed to have the or a brake on up and down hills. This package could not have been 500 lbs behind the car. When I got home, disconnected trailer and lights and ran normal. Than I hooked the trailer up BUT DID NOT hook the lights up and it seemed to run much better. DID not seem to have the earlier "DRAG". .When I came back after delivering the 200 lb motorcycle still seemed a drag up and down hills. There was no indication on the dash that anything was wrong. It was like there was a engine/ electrical problem. Evan down some long hills you would think the trailer would "Push" you to higher mileage. but no.....???

    When I got the hitch put on, and gave the garage the wire hookup kit, no problem was said to me, but I noticed that I had to reset the clock and some gauges.

    Could it be that the new Wire Harness for the trailer, if connected wrong, for the trailer screwed up the computer??? COULD this be possible... ALso How do I reset the CLOCK>
     
    #1 Mrtnfischer, Apr 26, 2015
    Last edited: Apr 26, 2015
  2. haole man

    haole man Member

    Joined:
    Jul 16, 2013
    107
    34
    0
    Location:
    Podunk, California
    Vehicle:
    2013 Prius
    Model:
    Two
    I don't know the finer details of the Prius electrical system, but it sounds like the brake light hookup somehow activated the regenerative brakes.
     
  3. WilDavis

    WilDavis Senior Member

    Joined:
    Feb 4, 2014
    2,476
    2,133
    49
    Location:
    Top RH Corner of RH Coast on L side of The Pond
    Vehicle:
    2009 Prius
    Model:
    II
    I've put hitches on various cars I've owned over the years, but for the most part they've always turned to be a bit of a drag! (sfx: rim-shot!) :rolleyes:
     
  4. Easy Rider 2

    Easy Rider 2 Senior Member

    Joined:
    Aug 5, 2014
    1,584
    257
    0
    Location:
    Ocala, FL
    Vehicle:
    2013 Prius c
    Model:
    Three
    Have you considered checking the wheels on the trailer to be sure they are turning free ??

    Aside from that, I think it's all in your head. :)

    But yes, they probably DID disconnect the battery while doing the electrical work and that will reset various computer memory parameters and might make the car drive a bit differently for a few days. Having the trailer hooked up during those first few days might complicate matters.
     
Loading...