P0A0F-205, but no other engine codes, diagnosis help?

Discussion in 'Gen 2 Prius Care, Maintenance and Troubleshooting' started by Kelp, Jul 26, 2022.

  1. Kelp

    Kelp New Member

    Joined:
    Jul 26, 2022
    9
    8
    0
    Location:
    Arizona
    Vehicle:
    2007 Prius
    Model:
    N/A
    Long time browser, first time posting.
    We have a 2007 Prius base, and I am trying to diagnose a problem.

    Previously, the car has been a little "clunky" at idle; when the system switched back and forth between the gas and electric motors, the engine stops kind of abruptly. But the car drove fine with no indicator lights on.

    A few days ago we were at a stop light. The light turned green and we went to accelerate, and the car clunked and died. The red triangle, and the circle indicator light with the exclamation marks came on the dash, but no check engine light. The info display also said "problem".

    I scanned the car with TechStream, and there was no code other than P0A0F-205. No engine DTC. I am having trouble figuring out what the problem could be. I feel like I have read all the threads and service manuals about the 205 code, but i seem to hit a dead end about what exactly to test or do about the 205 sub-code. The 205 PDFs just say to get the code and then proceed to the DTC page, but the P0A0F-205 is the only code I have. The diagrams say if there is no code, then to replace the ECM. Do I replace the ECm on behind the passenger glove box?

    I was due to change plugs and coils, so I did that anyway thinking maybe it was a misfire, but I know that probably wasn't the solution to the P0A0F-205 code.

    Seems like it was an intermittent issue because the car seems to drive fine now, but I would like I know if maybe the HV ecm is on its way out or something. It would be nice to know the issue is fixed for good.

    I am happy to answer any questions or follow any diagnosis procedures. I appreciate any and all help.
     
  2. mr_guy_mann

    mr_guy_mann Senior Member

    Joined:
    Sep 3, 2020
    1,966
    778
    0
    Location:
    NJ-USA
    Vehicle:
    2006 Prius
    Model:
    Four
    Did you save the freeze frame data for the P0A0F? The different INF codes for this fault might mean something to a Toyota engineer but they didn't give any details in the diagnostic write up.

    So you are looking for an intermittent fault. Could be a power or ground problem to the ECM. The engineers assume that any fault that would cause a no start MUST set a code in ECM. I not so sure about that, and I think it less likely that the ECM is bad- they can fail, but it's extremely rare.

    Posted via the PriusChat mobile app.
     
  3. Kelp

    Kelp New Member

    Joined:
    Jul 26, 2022
    9
    8
    0
    Location:
    Arizona
    Vehicle:
    2007 Prius
    Model:
    N/A
    I didn't "save" it per se, but I noted that it was the 205 INF code.
     
  4. mr_guy_mann

    mr_guy_mann Senior Member

    Joined:
    Sep 3, 2020
    1,966
    778
    0
    Location:
    NJ-USA
    Vehicle:
    2006 Prius
    Model:
    Four
    I would want to see if the HC ecu had saved any ECM data in the freezeframe. RPM, load, - something that might indicate whether the ECM was functioning when the no start occurred.

    Posted via the PriusChat mobile app.
     
  5. Kelp

    Kelp New Member

    Joined:
    Jul 26, 2022
    9
    8
    0
    Location:
    Arizona
    Vehicle:
    2007 Prius
    Model:
    N/A
    I see. It did have ambient temperature saved, rpm was 0 (we were stopped at a light), run time was 75 seconds (we had just left a parking lot), but I don’t remember any of the other numbers. Apologies for not saving the entire read out. If it happens again I will be sure to save the whole FF.
     
  6. Kelp

    Kelp New Member

    Joined:
    Jul 26, 2022
    9
    8
    0
    Location:
    Arizona
    Vehicle:
    2007 Prius
    Model:
    N/A
    Can anyone help me follow the diagnostics in this service manual page? https://share.qclt.com/%E4%B8%B0%E7%94%B0%E6%99%AE%E7%91%9E%E6%96%AF%E5%8E%9F%E5%8E%82%E8%8B%B1%E6%96%87%E6%89%8B%E5%86%8Cpdf%E6%A0%BC%E5%BC%8F/repair%20manual/04pruisr/05/21bpm/0a0f204.pdf

    From what I can understand, this is the page for the P0A0F-205 code. The inspection procedure says to read the DTC's, and then proceed to the relevent DTC chart. However, the DTC I got was P0A0F-205, so I just end right back up at this page. Am I supposed to have another DTC? And if I don't, what should I do?
     
  7. ChapmanF

    ChapmanF Senior Member

    Joined:
    Mar 30, 2008
    17,863
    12,022
    0
    Location:
    Indiana, USA
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    IV
    The P0A0F is a gripe from the HV control ECU, "I asked ECM to start the engine, and that didn't happen."

    In a lot of cases, the ECM itself will have more of the information on an actual problem.

    I'm a little surprised there are no codes from the ECM listed. I might be tempted to go create some simple code for the ECM (unplug the MAF sensor, say), and make sure your scan tool shows that code. If not, then there's a little preliminary project of finding out why.
     
  8. Kelp

    Kelp New Member

    Joined:
    Jul 26, 2022
    9
    8
    0
    Location:
    Arizona
    Vehicle:
    2007 Prius
    Model:
    N/A
    That's a good idea with the MAF. I will try that at my next opportunity.
     
  9. mr_guy_mann

    mr_guy_mann Senior Member

    Joined:
    Sep 3, 2020
    1,966
    778
    0
    Location:
    NJ-USA
    Vehicle:
    2006 Prius
    Model:
    Four
    That actually reminds me of a common "no code - no start" scenario. Normal use results in carbon goo building up in the intake throttle body and on the sensing elements inside the MAF sensor.

    Cleaning both is a good idea. Use brake clean or MAF cleaner spray on the 2 resistor- looking elements in the MAF (careful- those are fragile).

    Use the same cleaner and a rag + an old toothbrush to remove the black stuff in the throttle body where the blade is.
    DSC_3737_2.JPG DSC_7606.JPG

    Posted via the PriusChat mobile app.
     
  10. Kelp

    Kelp New Member

    Joined:
    Jul 26, 2022
    9
    8
    0
    Location:
    Arizona
    Vehicle:
    2007 Prius
    Model:
    N/A
    I have some MAF cleaner, I will try that too.
     
Loading...