P2238 - drive on accel or engine charging is shuttered - shuttering behavior

Discussion in 'Gen 2 Prius Care, Maintenance and Troubleshooting' started by chronon, Jun 2, 2020.

  1. dolj

    dolj Senior Member

    Joined:
    May 14, 2012
    4,595
    2,481
    0
    Location:
    Wellington, New Zealand
    Vehicle:
    2006 Prius
  2. chronon

    chronon Member

    Joined:
    Jun 14, 2007
    327
    57
    3
    Location:
    FL
    Vehicle:
    2005 Prius
    Model:
    ----USA----
    Thanks for the 2 links,

    Is this is a problem that happens a lot ? Apparently 100k miles is a suggested life of the sensor ..
    o2 sensors fail in time .. the car is 15 yrs old, if while driving in flash flood storm condition, water got up on that sensor would it short out and/or cause heater of the sensor to burn out ?
     
    #22 chronon, Jun 10, 2020
    Last edited: Jun 10, 2020
  3. chronon

    chronon Member

    Joined:
    Jun 14, 2007
    327
    57
    3
    Location:
    FL
    Vehicle:
    2005 Prius
    Model:
    ----USA----
    IMG_1901a.JPG IMG_1898a.JPG
    We can see the a/f wideband sensor at the bottom of ex. mani., - looks to be in tact and in order, but
    the connector to the harness would be nice to see ...
    Thumbnail shows the pre-cat , oxygen sensor #2 which appears to be 'ok' ..
    Removing the connector to check the sensor and heater resistances is the way to check for shorts/opens ...
     
  4. chronon

    chronon Member

    Joined:
    Jun 14, 2007
    327
    57
    3
    Location:
    FL
    Vehicle:
    2005 Prius
    Model:
    ----USA----
  5. chronon

    chronon Member

    Joined:
    Jun 14, 2007
    327
    57
    3
    Location:
    FL
    Vehicle:
    2005 Prius
    Model:
    ----USA----
    i cant get techstream to give me live data, it crashes, on trying to do the FI test 12.5% for a/f ...
    maybe i should look at values with torque ,, i do have an elm323 as well ...
     
  6. chronon

    chronon Member

    Joined:
    Jun 14, 2007
    327
    57
    3
    Location:
    FL
    Vehicle:
    2005 Prius
    Model:
    ----USA----
    I cant find the android that torque was downloaded to.. since i paid for it , shouldnt i be able to get another install on another android device ???
     
  7. chronon

    chronon Member

    Joined:
    Jun 14, 2007
    327
    57
    3
    Location:
    FL
    Vehicle:
    2005 Prius
    Model:
    ----USA----
    Yes, it turns out that using the same google account u bought the app, u can install that on your upgrade device .. (though i have no idea which acct that was cause i havent found the phone it was installed on yet)

    I have a newer occurrence: getting that sort of annoying 'mailbox truck exhaust sound' from the prius, used to
    be quiet, now has the slight buzz of a leaking exhaust somewhere ..

    on 2nd gen prius, anyone know of the popular place for the exhaust to be gen opening up, could be due to clogged cat ?
    1) manifold to engine 2) manifold to pre-cat 3) pre-cat to cat 4) cat gets a hole ?

    no salt intro to this car so the environment is cleaner , guess the sure way is to get under it while its running ...
     
  8. chronon

    chronon Member

    Joined:
    Jun 14, 2007
    327
    57
    3
    Location:
    FL
    Vehicle:
    2005 Prius
    Model:
    ----USA----
    while trying to loook up about failed rear running lights, utube brought up the 'stuttering engine' issue - a nice guy with 300kmiles on his prius clock discussed how he replaced coils and noticed one of the silicon O-rings missing on #4 .. and thet when he blew out the plug well with compressed air, water came out, -- i did the same today and my #3 had water in it .. since i had a new set of iridium denso's awaiting install , i cleaned the wells (only 3 had the water) and installed the new plugs 156 in-lbs torque, would be a good idea to put a dab of thread sealer, and start her up , making funny noises, -- stop and do it agoin, getting a little better, clear codes had p0000 and p2026? after codes cleared went , nice hum, .. went for drive .. no problems, no engine light .. made another stop. came home, all the way 10 min each way ? no stuttering, that was the problem , the oring was missing and some stupid person (myself?) decided to clean the engine compartement one day (had i been drinking?) .. -- those things are important to proper engine operation below 2000 rpm !!
    *******************************
    u knew things wouldn't last too long, well at least the engine is running normally, (oh i forgot to mention that my oil fill cap was off and sitting on the valve cover with oil up there , that will make a bad day of driving for the crankcase ventilation) ..
    so yeah, engine is alot happier topped off with fresh oil .. however ...

    the P0000 came back after some more run time ...
    which is " Camshaft Position 'A' Actuator Circuit Bank 1 " ok .... ??
     
    #28 chronon, Jul 14, 2020
    Last edited: Jul 14, 2020
    SFO likes this.
  9. dolj

    dolj Senior Member

    Joined:
    May 14, 2012
    4,595
    2,481
    0
    Location:
    Wellington, New Zealand
    Vehicle:
    2006 Prius
    P0000 is not a valid Prius code.
     
    SFO likes this.
  10. chronon

    chronon Member

    Joined:
    Jun 14, 2007
    327
    57
    3
    Location:
    FL
    Vehicle:
    2005 Prius
    Model:
    ----USA----
    it is read on my scanguage 2 , -- perhaps torque or the scantool need to get codes .. techstream
     
  11. SFO

    SFO Senior Member

    Joined:
    Feb 7, 2017
    2,961
    3,117
    0
    Location:
    Northern California
    Vehicle:
    2007 Prius
    Model:
    N/A
    You can always side load on an android, if you're comfortable with that sort or thing.
    Yes, do try to retrieve the valid DTCs with Torque or Techstream.

    Where in techstream did it crash on you, or what is being displayed when it crashes?
     
    Raytheeagle likes this.
Loading...