P261A13 P261A14 what to do?

Discussion in 'Gen 4 Prius Care, Maintenance and Troubleshooting' started by turbo1, Oct 19, 2019.

  1. turbo1

    turbo1 Junior Member

    Joined:
    Jul 14, 2016
    29
    9
    0
    Location:
    usa
    Vehicle:
    2013 Prius
    Model:
    N/A
    hello guys i got these codes, changed the water pump but without results. relay is good, all fuses in engine box are good. i took off the pump connector and it has 12 v in wires. any advice?
     
  2. Elektroingenieur

    Elektroingenieur Senior Member

    Joined:
    Jan 8, 2017
    1,365
    1,896
    9
    Location:
    California
    Vehicle:
    2016 Prius
    Model:
    Three Touring
    Do the universal trip described in the Repair Manual (more info), and if the diagnostic trouble codes (DTCs) remain, do the further checks of wire harnesses and connectors described in the Repair Manual troubleshooting procedures for each DTC, especially those for the connections between C13-2 (NWP) and C31-68 (WPI), and between C13-4 (SWP) and C31-69 (WPO).

    Since this is the fourth-generation Prius forum, and from the codes you’ve mentioned, I assume the problem is with a 2016 or later model, not the 2013 Prius listed in your profile.
     
    alanclarkeau likes this.
  3. Grit

    Grit Senior Member

    Joined:
    Aug 22, 2017
    2,566
    2,229
    1
    Location:
    BOY
    Vehicle:
    2012 Prius
    Model:
    Four
    o_O
     
  4. turbo1

    turbo1 Junior Member

    Joined:
    Jul 14, 2016
    29
    9
    0
    Location:
    usa
    Vehicle:
    2013 Prius
    Model:
    N/A
    its 2016, 4 gen prius. you think it may be wiring problem?
     
  5. Elektroingenieur

    Elektroingenieur Senior Member

    Joined:
    Jan 8, 2017
    1,365
    1,896
    9
    Location:
    California
    Vehicle:
    2016 Prius
    Model:
    Three Touring
    In the Repair Manual, that’s the first trouble area listed. If the water pump has already been replaced, the ENG W/PMP relay is OK, and driving the universal trip doesn’t clear the DTCs, a problem with wiring or a connector is more likely, I think, than a faulty ECM. See the wiring diagram in the Repair Manual procedure for P261A12 and P261A14.
     
    alanclarkeau likes this.
  6. turbo1

    turbo1 Junior Member

    Joined:
    Jul 14, 2016
    29
    9
    0
    Location:
    usa
    Vehicle:
    2013 Prius
    Model:
    N/A
    i will be very thankful if you will show me how to check wiring? because as i bave alteady checked the connector 12v is coming through it
     
  7. Elektroingenieur

    Elektroingenieur Senior Member

    Joined:
    Jan 8, 2017
    1,365
    1,896
    9
    Location:
    California
    Vehicle:
    2016 Prius
    Model:
    Three Touring
    Have you looked over the step-by-step procedures I mentioned in the Repair Manual? The copyright laws prevent my republishing it here, but most people in the U.S. can get access at no or low cost.

    After you’ve read the procedures, I’d be glad to answer questions, of course.
     
    alanclarkeau likes this.
  8. turbo1

    turbo1 Junior Member

    Joined:
    Jul 14, 2016
    29
    9
    0
    Location:
    usa
    Vehicle:
    2013 Prius
    Model:
    N/A
    thanks friends the problem was solved, it was a 20 amp fuse issue i changed it and pump works nicely
     
    jerrymildred likes this.
  9. jerrymildred

    jerrymildred Senior Member

    Joined:
    Oct 28, 2016
    6,255
    7,843
    0
    Location:
    Tampa, FL
    Vehicle:
    2017 Prius Prime
    Model:
    Prime Premium
    Glad you got it running. I'll usually give a fuse a second chance. But if it blows again, there's definitely a problem.
     
    turbo1 likes this.