Prius 2014 Alpha model losing acceleration, hybrid warning light, please help

Discussion in 'Prius v Main Forum' started by LOVINGTHEGIFT.COM, Sep 1, 2021.

  1. LOVINGTHEGIFT.COM

    LOVINGTHEGIFT.COM New Member

    Joined:
    Aug 27, 2021
    3
    0
    0
    Location:
    LONDON
    Vehicle:
    2014 Prius Alpha
    Model:
    N/A
    Hi so just been re-setting the warning lights that suddenly came on : Hybrid system, slip indicator, brake system warning and service engine warning. I re-set by disconnecting the 12V battery and re-connecting after 30 minutes. It was fine for a few days, then yesterday came back on and I did the same thing. Its booked for a service next week at a main dealer but can anyone shed any light on this especially as it was struggling to accelerate above about 30 mph suddenly too?
     
  2. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    94,207
    42,709
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    tough to take a wild guess until the trouble codes are read
     
  3. rjparker

    rjparker Senior Member

    Joined:
    Jun 6, 2008
    3,847
    1,989
    2
    Location:
    Texas Hill Country
    Vehicle:
    2012 Prius v wagon
    Model:
    Three
    My wild guess is your hv battery is bad. When it is low the engine has to do all the work and the Adkinson cycle engine depends on electric assist for reasonable acceleration. Under these circumstances I would expect the battery bar graph to be low.

    There are other faults that cause a "limp home" reduced power mode such as a failing inverter or possibly a failed water pump or battery blower. The brake boosters are flawed on these models as well. A low cost bluetooth obd2 adapter and a Dr Prius phone app can tell you more but won't be as definitive as a dealer and won't fix it.

    http://www.bit.ly/ObdTwo
     
  4. LOVINGTHEGIFT.COM

    LOVINGTHEGIFT.COM New Member

    Joined:
    Aug 27, 2021
    3
    0
    0
    Location:
    LONDON
    Vehicle:
    2014 Prius Alpha
    Model:
    N/A
    Thanks for the replies. Looking into it, maybe dirty fuel injectors also at play.
     
  5. Tim Jones

    Tim Jones Senior Member

    Joined:
    Jul 17, 2018
    1,127
    408
    3
    Location:
    SE Texas
    Vehicle:
    2013 Prius v wagon
    Model:
    XLE AWD-e
    Doubtful.............................battery or inverter most likely
     
  6. LOVINGTHEGIFT.COM

    LOVINGTHEGIFT.COM New Member

    Joined:
    Aug 27, 2021
    3
    0
    0
    Location:
    LONDON
    Vehicle:
    2014 Prius Alpha
    Model:
    N/A
    Hi so Toyota dealer confirmed what I feared during a full service: hybrid battery on its way, £1850 to replace, has been ordered, fit in 2 weeks (used battery/recon is about £1200 on ebay etc inc. fitting but getting new one) irony: if it was UK model-(its a Jap import)-be covered by warranty. On the positive: got car during lockdown last year so good price, despite these extra costs, still in positive money wise. Most cars I've had lost money on so its not all bad news.... PS warranty for new battery is only 1 year.
     
  7. rjparker

    rjparker Senior Member

    Joined:
    Jun 6, 2008
    3,847
    1,989
    2
    Location:
    Texas Hill Country
    Vehicle:
    2012 Prius v wagon
    Model:
    Three
    The good news is you will have a new Toyota hv battery that will easily last seven or more years. Your miles per liter will increase and the resale value of the car will also rise with a receipt showing a new oem battery in 2021.
     
    djasonw and Tim Jones like this.
Loading...