Prius not working. Not sure if it’s the electric motor or transmission.

Discussion in 'Gen 2 Prius Main Forum' started by Iker, Feb 28, 2021.

  1. Iker

    Iker New Member

    Joined:
    Feb 28, 2021
    1
    0
    0
    Location:
    California
    Vehicle:
    2008 Prius
    Model:
    Four Touring
    I have a 2008 Prius with 240k+ miles on it. Today I was driving and all of a sudden it started to make a crunchy/winding noise. The front wheels won’t move when in drive or reverse. Not sure what the issue may be. Please check this video out to see what I mean.

     
  2. PriusCamper

    PriusCamper Senior Member

    Joined:
    Mar 3, 2012
    6,333
    2,651
    0
    Location:
    Pacific Northwest, USA
    Vehicle:
    2007 Prius
    Model:
    Two
  3. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    94,691
    42,924
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    the motors are the transmission. maybe the parking pawl failed.
     
    davecook89t likes this.
  4. edthefox5

    edthefox5 Senior Member

    Joined:
    Jul 25, 2007
    9,411
    4,409
    0
    Location:
    Clearwater, Florida
    Vehicle:
    2007 Prius
    Model:
    Two
    Sounds like either the chain in the trans or the trans/engine coupler has failed.
    Seen a few broken chains this site.

    has the trans fluid ever been changed? You can check the chain by dumping the trans fluid into a container and see how much metal pieces are in it and on the dump bolt magnet. Won’t cost a dime.
     
Loading...