rattly spool-up after oil change

Discussion in 'Gen 2 Prius Technical Discussion' started by John Dadmun, Oct 14, 2021.

  1. John Dadmun

    John Dadmun Junior Member

    Joined:
    May 27, 2021
    52
    18
    1
    Location:
    New Hampshire, USA
    Vehicle:
    2009 Prius
    Model:
    II
    Had the local garage do an oil change on 2009, & wheel bearing (was sounding much like Sebulba's pod racer from Star Wars 1 going down the road, but is silent now). They did great, though I noticed immediately that it was making a sound that I had heard a tiny bit of before, though now for much longer duration and perhaps more pronounced as I accelerated, a sound perhaps from under the hood, like constant shaking yahtzee dice as it spooled up speed. After driving for a bit it lessens considerably as if 'warming up' the engine makes a difference. Happens mostly when cold, and under acceleration. I wonder what this sound is! I checked the dipstick and it was perfect. They also did front brakes and rotors as it happens though the reservoir is a little bit low. That couldn't be this sound. I am curious as to what is causing this sound, anyone happen to run into this sound before?
     
  2. Mendel Leisk

    Mendel Leisk Underfoot

    Joined:
    Oct 17, 2010
    47,488
    33,895
    80
    Location:
    Greater Vancouver, British Columbia, Canada
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Touring
    Just a guess: did you happen to just gas up, too? Maybe carbon in the cylinder heads is building up (becoming "glow plugs"), and coupled with poor gas, you're getting preignition?
     
    ydpplqbd and John Dadmun like this.
  3. John Dadmun

    John Dadmun Junior Member

    Joined:
    May 27, 2021
    52
    18
    1
    Location:
    New Hampshire, USA
    Vehicle:
    2009 Prius
    Model:
    II
    Hey Mendel. Thank you for the guess. My working understanding is that I should use low octane unleaded in this car which is what I'm doing. I am going to try to record the sound as I leave work this afternoon. Some sorta valve chatter maybe? Preignition is within the realm of possibility. Lots of things could chatter, could be like a flywheel chatter or... something else mechanical I don't even know, I haven't yet come to a good visualization as to how overall the system works. It doesn't sound disastrous but, would like to get to the bottom of it.
     
    Mendel Leisk likes this.
  4. mr_guy_mann

    mr_guy_mann Senior Member

    Joined:
    Sep 3, 2020
    1,579
    654
    0
    Location:
    NJ-USA
    Vehicle:
    2006 Prius
    Model:
    Four
    Considering the prius has a knock sensor, I would think that pre-ignition is unlikely.

    Posted via the PriusChat mobile app.
     
    John Dadmun likes this.
  5. Another

    Another Senior Member

    Joined:
    Jun 22, 2021
    1,484
    390
    0
    Location:
    Naples, Florida
    Vehicle:
    2007 Prius
    Model:
    Touring
    Maybe post a sound file so the experts can weigh in more effectively
     
    John Dadmun likes this.
  6. John Dadmun

    John Dadmun Junior Member

    Joined:
    May 27, 2021
    52
    18
    1
    Location:
    New Hampshire, USA
    Vehicle:
    2009 Prius
    Model:
    II
    I recorded the noise, but it does not come through in the way that I hear it in the car. Not sure it is identifiable in the audio file, I'll listen to it again and post if I think it might be of value. Thanks for the thoughts!
     
    Raytheeagle likes this.
  7. John Dadmun

    John Dadmun Junior Member

    Joined:
    May 27, 2021
    52
    18
    1
    Location:
    New Hampshire, USA
    Vehicle:
    2009 Prius
    Model:
    II
    Wow there's no way to attach an audio file here. Won't load an .m4a. I'll have to upload it to somewhere.
     
  8. ChapmanF

    ChapmanF Senior Member

    Joined:
    Mar 30, 2008
    16,898
    11,521
    0
    Location:
    Indiana, USA
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    IV
    Check out the Media tab, where under "Video" you can upload avi, m4v, mov, mp4, ogg, webm, wmv.
     
    John Dadmun likes this.
  9. John Dadmun

    John Dadmun Junior Member

    Joined:
    May 27, 2021
    52
    18
    1
    Location:
    New Hampshire, USA
    Vehicle:
    2009 Prius
    Model:
    II
    How did I miss that! Thought I had tried that...
     
  10. John Dadmun

    John Dadmun Junior Member

    Joined:
    May 27, 2021
    52
    18
    1
    Location:
    New Hampshire, USA
    Vehicle:
    2009 Prius
    Model:
    II
    Not finding it. I find "media gallery embed", but that must not be what you are referencing, it seems only to accept images or url's. No doubt it's obvious but if you could point me a little more toward that, would be great... Wait, I got it. Jeez. :rolleyes:

    Not a great example, didn't think when I attempted to record this, that I would be including the video, only the audio which is why I'm explaining the obvious.

    Priusenginenoise | PriusChat

    hmm. Video doesn't seem to work, maybe it will take awhile to come into it.
     
    #10 John Dadmun, Nov 20, 2021
    Last edited: Nov 20, 2021
  11. dolj

    dolj Senior Member

    Joined:
    May 14, 2012
    6,119
    3,246
    0
    Location:
    Wellington, New Zealand
    Vehicle:
    2007 Prius
    Model:
    N/A
    I've never seen any media work in this PC repository.

    If you have a YouTube account you can upload your video to YT and link it back here.
     
    John Dadmun and Mendel Leisk like this.
  12. Another

    Another Senior Member

    Joined:
    Jun 22, 2021
    1,484
    390
    0
    Location:
    Naples, Florida
    Vehicle:
    2007 Prius
    Model:
    Touring
    Create free Dropbox account, upload file and post public link
     
    John Dadmun likes this.
  13. Mendel Leisk

    Mendel Leisk Underfoot

    Joined:
    Oct 17, 2010
    47,488
    33,895
    80
    Location:
    Greater Vancouver, British Columbia, Canada
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Touring
    Or Google Drive. Maybe iCloud Drive too?
     
    John Dadmun likes this.
  14. John Dadmun

    John Dadmun Junior Member

    Joined:
    May 27, 2021
    52
    18
    1
    Location:
    New Hampshire, USA
    Vehicle:
    2009 Prius
    Model:
    II
    Thanks for all of the suggestions as to how I might upload a file to a cloud server then link to it and post the link here. Guess I feel that there's enough dead links on the internet already. Thanks to all for having tried to help.
     
    Mendel Leisk likes this.
  15. FED

    FED Junior Member

    Joined:
    May 15, 2021
    9
    1
    0
    Location:
    argetina
    Vehicle:
    2012 Prius
    Model:
    III
    having similar issue after oil change. Did you solve the problem? thank you
     
Loading...