Scangauge II hybrid battery voltage

Discussion in 'Gen 4 Prius Technical Discussion' started by KevOHUS, Jun 22, 2017.

  1. KevOHUS

    KevOHUS New Member

    Joined:
    Jun 22, 2017
    2
    0
    0
    Location:
    Cincinnati, OH
    Vehicle:
    2017 Prius
    Model:
    IV
    I was wondering if anyone else in the US had this issue... I have a Scangauge II. I got the firmware update to 4.22 from the awesome vendor. I was quite unhappy when I got the end result.... details below...

    I can get X-Gauge settings for posted and known things (SOC, for instance), but for some reason the HBV (voltage level of the hybrid battery) always displays a null (blank). I reset the ScanGauge to defaults and manually cleared out all of the X-Gauge codes, recycled the power on it, and entered in only the HBV cmd/response codes posted on this site. It still shows null/blank for that gauge when shown on main gauge screen.

    Has anyone else had this issue, or am I missing something obvious (that tends to happen).

    Thanks in advance for anything you have.
     
  2. KevOHUS

    KevOHUS New Member

    Joined:
    Jun 22, 2017
    2
    0
    0
    Location:
    Cincinnati, OH
    Vehicle:
    2017 Prius
    Model:
    IV
    I should probably mention the facts, though they should be obvious.. I have a 2017 Gen 4 purchased from dealer.
     
  3. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    86,361
    38,261
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    welcome!

    you got it from a dealer? there's your problem right there.:p
     
  4. Prodigyplace

    Prodigyplace Senior Member

    Joined:
    Nov 1, 2016
    10,903
    10,476
    0
    Location:
    Central Virginia
    Vehicle:
    2017 Prius
    Model:
    Two
    You purchase your new Prius on the black market? :eek:
     
  5. Prodigyplace

    Prodigyplace Senior Member

    Joined:
    Nov 1, 2016
    10,903
    10,476
    0
    Location:
    Central Virginia
    Vehicle:
    2017 Prius
    Model:
    Two
    Welcome!
    Feel free to ignore some of the snarkiness here sometimes.
     
  6. kithmo

    kithmo Couch Potato

    Joined:
    Apr 25, 2010
    2,263
    2,545
    47
    Location:
    South Yorkshire, UK
    Vehicle:
    2016 Prius
    jerrymildred, RCO and Prodigyplace like this.
  7. GreenJuice

    GreenJuice Member

    Joined:
    Sep 3, 2008
    148
    85
    3
    Location:
    London, UK
    Vehicle:
    2016 Prius
    Model:
    N/A
    I am in the UK, but did some testing for Linear Logic. As you say, those tech guys are awesome. I also got a blank result with the HBV XGauge that is posted on their website, but I tested this alternative one for them, and it worked for me:

    TXD: 07DF0153
    RXF: 454106532000
    RXD: 4010
    MTH: 000100400000
    NAME: (any code you like, I use hBV)

    Hope that works for you.
    How do you use this XGauge? I haven't found a reason to include it among my four main displayed codes.
     
  8. Fester

    Fester Active Member

    Joined:
    Mar 29, 2010
    179
    175
    0
    Location:
    Ohio
    Vehicle:
    2017 Prius
    Model:
    Two
    Just sent my two ScanGauge II's to update the firmware to the latest (4.42). Both my older Gauges were at 4.12 that I used with my 08' Prius, now will be using with the new 2017 Prius 2. I'll be trying out the available codes in a week or two when they get them back to me.
    I would like to use both Gauges and will have to experiment a bit with the new Prius, but using two gauges at time to display 8 parameters in the Gen II sometimes did strange things to the readings making them very slow or not update at all. I guess I'll find out soon.
     
  9. GreenJuice

    GreenJuice Member

    Joined:
    Sep 3, 2008
    148
    85
    3
    Location:
    London, UK
    Vehicle:
    2016 Prius
    Model:
    N/A
    Hope your installation went well. I'm using two gauges (with different firmware versions) on the Gen 4 and so far (touch wood) no problems noted.
     
  10. RCO

    RCO Senior Member

    Joined:
    Aug 31, 2016
    3,708
    5,156
    0
    Location:
    Cornwall
    Vehicle:
    Other Hybrid
    Model:
    N/A
    You sound like like 5 Alive...... "Need input"!!!
     
  11. Prodigyplace

    Prodigyplace Senior Member

    Joined:
    Nov 1, 2016
    10,903
    10,476
    0
    Location:
    Central Virginia
    Vehicle:
    2017 Prius
    Model:
    Two
    Major input in downtown Toronto Canada, apparently.

     
    RCO likes this.
  12. RCO

    RCO Senior Member

    Joined:
    Aug 31, 2016
    3,708
    5,156
    0
    Location:
    Cornwall
    Vehicle:
    Other Hybrid
    Model:
    N/A
    Was that the prototype for Scanguage????? :ROFLMAO:
     
    Prodigyplace likes this.
  13. Fester

    Fester Active Member

    Joined:
    Mar 29, 2010
    179
    175
    0
    Location:
    Ohio
    Vehicle:
    2017 Prius
    Model:
    Two
    They're on the way back to me now, both should be at vers. 4.42. Interestingly enough when I first tried out a single gauge with the 4.12 firmware, some of the original codes seemed to work ok. I might try some of the gen. 3 codes just for curiosity, I should have them back here by the first of next week, and if I find some working ones I'll post em'.
     
    RCO likes this.
  14. Fester

    Fester Active Member

    Joined:
    Mar 29, 2010
    179
    175
    0
    Location:
    Ohio
    Vehicle:
    2017 Prius
    Model:
    Two
    Did get em' back a few days ago, with vers. 4.45 firmware. Can't find a change log though, not sure whats changed. I did try the original code for the HBV, and got a 0 reading too. I tried Greenjuice's code though and did get readings, but they seemed to come up with strange values ranging from 0, 256, 768, 0, etc. Not sure whats going on, but "Number 5s" gauges probably read a bit weird when he took that lightning strike...:). And yes, coming from an Engineering background I'm definitely a Data Junkie.
     
  15. Fester

    Fester Active Member

    Joined:
    Mar 29, 2010
    179
    175
    0
    Location:
    Ohio
    Vehicle:
    2017 Prius
    Model:
    Two
    Now have "INPUT"! The ScanGauge folks sent me two replacement boards with firmware 4.50 and the first set of primary X-Gauge codes for the gen 4 work well, now displaying all 4 tire pressures on my second Gauge. Great customer service.
     
    RCO likes this.
  16. dstahre

    dstahre Member

    Joined:
    Apr 17, 2016
    74
    35
    0
    Location:
    Cahokia
    Vehicle:
    2016 Prius
    Model:
    Four Touring
    Have you tried these codes?
    » X-Gauge Categories » GENERATION IV PRIUS 2016+
     
Loading...