ScanGaugeII work on 2010?

Discussion in 'Gen 3 Prius Accessories and Modifications' started by taxachusetts, Jun 29, 2009.

  1. taxachusetts

    taxachusetts Junior Member

    Joined:
    May 23, 2008
    39
    5
    0
    Location:
    Boston
    Vehicle:
    2012 Prius
    Model:
    Four
    Hey all,

    Anyone know if the Scan Gauge II will work on the 2010 Prius?

    I have one now on my '08, but I am picking up a '10 tomorrow.

    If no one knows, I guess I'll find out soon enuf...

    Thanks
     
  2. bestmapman

    bestmapman 04, 07 ,08, 09, 10 and 16 Pri

    Joined:
    Apr 8, 2007
    1,261
    213
    3
    Location:
    Kentucky near Cincinnati, OH
    Vehicle:
    2016 Prius
    Model:
    IV
    The xgauges for the Gen II do not work for the Gen III. So SOC BTA and others are useless. Also, the fuel flow part of the SG does not work properly For instance, when the ICE is off (showing 0 RPM) there is still fuel flow indicated and MPG are in the 200 range.

    So the SG still works good for things like RPM, IGN TPS Wth, but anything pertaiing to fuel flow is off some.
     
  3. carz89

    carz89 I study nuclear science...

    Joined:
    Apr 1, 2008
    444
    45
    0
    Location:
    San Diego
    Vehicle:
    2006 Prius
    Model:
    N/A
    If you go to their website and look at the compatability list (which they haven't updated for 2010), the ScanGauge is compatible with all new vehicles. I see no reason why it wouldn't work in the 2010 Prius.

    Just as for the Gen2 Prius, the "Prius-specific" items like SOC, battery amps, high voltage, etc are user programmable. Someone must first figure out and publish the codes necessary to program these gages into the device. I suspect that this is being worked on by someone here at PriusChat as we speak. It would sure would have been convenient if the codes were the same, but I guess we have no such luck.
     
    1 person likes this.
  4. fgp

    fgp Active Member

    Joined:
    Jun 20, 2009
    478
    121
    5
    Location:
    daytona
    Vehicle:
    2015 Prius
    Model:
    Three
    it works on mine. at least the guages i like. that is rpm, mph and water temp,
     
  5. john1701a

    john1701a Prius Guru

    Joined:
    Jan 6, 2004
    10,735
    3,746
    52
    Location:
    Minnesota
    Vehicle:
    2017 Prius Prime
    Model:
    Prime Advanced
    I've been using mine in the 2010 for a few weeks now.

    Seeing 0 RPM at 45 MPH has become a frequent favorite.

    So obviously, it works just fine.
    .
     
    2 people like this.
  6. HTMLSpinnr

    HTMLSpinnr Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Dec 8, 2003
    5,339
    901
    251
    Location:
    Surprise, AZ (Phoenix)
    Vehicle:
    2004 Prius
    Model:
    N/A
    What's the lowest RPM you've seen when not at 0? When loping along at 40mph on ICE power, it sounds pretty low (800-1000 RPM or less).
     
  7. hotbrass

    hotbrass New Member

    Joined:
    Sep 3, 2009
    312
    32
    0
    Location:
    Cowtown
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    IV
    1030 rpm.
     
  8. timo27

    timo27 Member

    Joined:
    Jul 10, 2009
    316
    52
    0
    Location:
    Baltimore, MD
    Vehicle:
    Other Non-Hybrid
    Model:
    N/A
    Interesting. My personal low, so to speak, is 996 rpm--seen it often. I wonder if it is a quirk in the ScanGauge or in the car?
     
  9. a64pilot

    a64pilot Active Member

    Joined:
    Aug 3, 2008
    771
    61
    0
    Location:
    Albany Ga.
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    III
    I see 992, again often, and closed loop and indicating fuel consumption, and that's a tiny down hill at 45 MPH. See 1000 - 1100 steady state at 45 MPH, flat land.
     
  10. hobbit

    hobbit Senior Member

    Joined:
    Mar 23, 2005
    4,086
    437
    0
    Location:
    Bahstahn
    Vehicle:
    2004 Prius
    Model:
    N/A
    996 is when you're in warp-stealth, by and large. No fuel being
    injected. I think it comes up a little over 1000 as the engine
    lights again.
    .
    _H*
     
    1 person likes this.
  11. hotbrass

    hotbrass New Member

    Joined:
    Sep 3, 2009
    312
    32
    0
    Location:
    Cowtown
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    IV
    So what gauges do you think are the most accurate?

    I just got back from an overnight trip and did some trip gauge comparisons to real life data on gase milage.

    The SG said I got 38.x mpg, the Prius said I got 42.1 and my calculation of miles and gallons from filling up yesterday before leaving and filling up upon return yielded 41.3 mpg.

    Now I dont want to give anyone a heart attack, I know how green everyone here is. But I was driving between 75 and 85 mph most of the time. So in my opinion over 40 mpg going that fast is outstanding.
     
  12. tumbleweed

    tumbleweed Senior Member

    Joined:
    Oct 3, 2005
    4,067
    662
    0
    Location:
    Eastern Oregon
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    V
    I think the ScanGaugeII is more accurate. The onboard displays for MPG and MPH use the same data that the ScanGauge uses but have built in errors. The differences are deliberately "built in" by Toyota. In the case of MPH about 3% to 4% to make sure the speedometer never reads slow, this is required by a U.N. regulation that car manufacturers follow because they sell cars all over the world: [ame="http://en.wikipedia.org/wiki/Speedometer"]Speedometer - Wikipedia, the free encyclopedia[/ame]


    In the case of MPG the error is about 5% and was required by Toyota marketing to try to convince customers that we are actually getting better mileage than we are. There are several threads dealing with this subject: http://priuschat.com/forums/gen-iii...y/66149-2010-toyota-prius-fcd-inaccuracy.html

    I have checked my speed with a portable GPS and in the 60 to 70 MPH range the ScanGague is right on, the speedometer reads about 2 MPH fast. I checked my mileage (calculated vs displayed) very carefully on a 3500 mile trip and found the same 4% to 5% error others are finding. My Gen2 Prius had the same speedometer error as the Gen3 but it did not have the fuel consumption error.
     
    1 person likes this.
  13. a64pilot

    a64pilot Active Member

    Joined:
    Aug 3, 2008
    771
    61
    0
    Location:
    Albany Ga.
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    III
    Unless I'm mistaken the scangauge is as accurate as you calibrate it to be as far as fuel consumption.
     
  14. Danny

    Danny Admin/Founder
    Staff Member

    Joined:
    Nov 24, 2003
    6,829
    1,752
    1,174
    Location:
    Charlotte, NC
    Vehicle:
    2013 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    Word I received from ScanGauge was that I was the first person to let them know the XGauges didn't work in the 2010 and so they are going to be programming some very soon. I should know as soon as they are ready. Going to do a BIG group-buy on the ScanGauge II soon if anyone's interested.
     
  15. hotbrass

    hotbrass New Member

    Joined:
    Sep 3, 2009
    312
    32
    0
    Location:
    Cowtown
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    IV
    I bet you werent the first. ;)

    I contacted them after I got my scanguage and they told me that it would take a while for them to calculate the programming for the 2010. Probably not until early 2011.
     
  16. hobbit

    hobbit Senior Member

    Joined:
    Mar 23, 2005
    4,086
    437
    0
    Location:
    Bahstahn
    Vehicle:
    2004 Prius
    Model:
    N/A
    I knew the moment I set eyes on the network map for the 2010 that
    they weren't going to make much progress on that anytime soon.
    Again, where are they [Ron and the rest of the scangauge crew]
    getting their inf0z from??
    .
    _H*
     
  17. spiderman

    spiderman wretched

    Joined:
    Jul 5, 2009
    7,490
    1,472
    0
    Location:
    Alaska
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    II
    I see the PC shop has the guage on sale today. My question is, if they do come out with an update for the 2010 Prius, will the guage I purchase today be upgradeable? Will I have to send it in or can it be upgraded from a PC or something like that?

    Thanks,
    Peter
     
  18. terryj

    terryj New Member

    Joined:
    Aug 27, 2009
    5
    2
    0
    Location:
    nebraska
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    II
    Noticed the Scangauge for $138 ad this a.m. Is this price still good and if so does it have firmware 3.17?

    Thanks
     
  19. sumguy

    sumguy Junior Member

    Joined:
    Jul 8, 2009
    76
    7
    0
    Location:
    Ohio
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    IV
    any difference between the SCII offered on AMazon and the one in PCShop. PCShop says its the SCII+xgauge+trip odometer. For now, just want to check coolant temps with blocked lower grill.
     
  20. DetPrius

    DetPrius Active Member

    Joined:
    Apr 24, 2009
    545
    90
    0
    Location:
    Southeast Michigan
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    III
    I ordered one for my 2010 when I saw the discounted price and it is 3.17. I have installed and it works but I haven't tried to program any XGauges yet.
     
Loading...