Transmission Issue?

Discussion in 'Gen 3 Prius Main Forum' started by Spenny, May 22, 2019.

  1. Spenny

    Spenny Junior Member

    Joined:
    Aug 27, 2013
    65
    24
    0
    Vehicle:
    2013 Prius
    Model:
    Two
    Hey,

    I just went over 100k and I’ve started to notice that the transmission....spools up and down longer than normal if I press on the gas and release, I assume it is the transmission. I’m probably not using the correct terms and maybe this is normal for the mileage but this is my first cvt transmission, I wouldn’t really think much of it with a standard transmission. It almost feels like it’s in the B mode on the shifter but it’s not.

    I’m planning on changing the transmission fluid this weekend, I put it off too long. I previously changed the fluid at 60k.


    Any suggestions or thoughts?




    Thanks,
    Steven
     
  2. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    78,783
    33,391
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    if anything is wrong, it is more likely the hybrid battery. how long have you owned it? it's probably normal.
     
  3. Spenny

    Spenny Junior Member

    Joined:
    Aug 27, 2013
    65
    24
    0
    Vehicle:
    2013 Prius
    Model:
    Two
    I don’t see why it would be a battery issue. I’ve owned it since it was new.
     
  4. Grit

    Grit Senior Member

    Joined:
    Aug 22, 2017
    1,882
    1,731
    1
    Location:
    BOY
    Vehicle:
    2012 Prius
    Model:
    Four
    Bisco should already know, when you buy new, every part is indestructible.
     
    bisco likes this.
  5. Mendel Leisk

    Mendel Leisk Sidewalk Supervisor

    Joined:
    Oct 17, 2010
    33,199
    22,188
    80
    Location:
    Greater Vancouver, British Columbia, Canada
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Touring
    The first change is most crucial, at least if the fluid color is any indication. Did you use Toyota ATF WS, filled with the car level?
     
  6. Spenny

    Spenny Junior Member

    Joined:
    Aug 27, 2013
    65
    24
    0
    Vehicle:
    2013 Prius
    Model:
    Two
    I used Toyota atf ws and yes, it was level.
     
    Mendel Leisk likes this.
  7. Spenny

    Spenny Junior Member

    Joined:
    Aug 27, 2013
    65
    24
    0
    Vehicle:
    2013 Prius
    Model:
    Two
    ? Not sure what you mean.
     
  8. Mendel Leisk

    Mendel Leisk Sidewalk Supervisor

    Joined:
    Oct 17, 2010
    33,199
    22,188
    80
    Location:
    Greater Vancouver, British Columbia, Canada
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Touring
    Just for giggles try disconnecting the 12 volt negative cable for a minute or two, see if it changes anything. I know that'll cause the engine to rev up during start up, for just the first minute or so, like it's recalibrating something. Note your trip meter values before doing this, if you care. And your radio presets will be lost, also window auto-up may need to be relearned. I've managed to dodge the latter, doing this with brake jobs.
     
  9. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    78,783
    33,391
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    sometimes when a battery is weak, the engine over revs, trying to charge it
     
  10. Leadfoot J. McCoalroller

    Leadfoot J. McCoalroller Senior Member

    Joined:
    May 12, 2018
    1,642
    1,528
    1
    Location:
    Pennsylvania
    Vehicle:
    2018 Prius c
    Model:
    Two
    Really unlikely to be related to ATF.

    Hybrid battery is often suspect with these symptoms. On the other hand it's a 2013; unusual to see hybrid battery problems in one that young.

    I like Mendel's reset suggestion.
     
    Mendel Leisk likes this.
  11. CR94

    CR94 Senior Member

    Joined:
    Dec 2, 2014
    1,517
    530
    0
    Location:
    Northwestern S.C.
    Vehicle:
    2011 Prius
    Model:
    Two
    Clarify please? What specifically is it doing, or not doing?
     
    Mendel Leisk likes this.
  12. Spenny

    Spenny Junior Member

    Joined:
    Aug 27, 2013
    65
    24
    0
    Vehicle:
    2013 Prius
    Model:
    Two
    I think that helped a little, I also went ahead and changed my fluid today. The fluid was only 40k miles old but it didn’t look that great, it almost looked watered down but it wasn’t. We’ll see, I want to keep this until they come out with the convertible Supra, hopefully this will get me there without any major expenditures.

    The problem was like the transmission was in a lower gear and it was almost like braking in the B mode.
     
    Mendel Leisk likes this.
Loading...