Turtle uphill and Hybrid system overheat... please help

Discussion in 'Gen 3 Prius Care, Maintenance & Troubleshooting' started by Shahzad Nayyar, Sep 19, 2019.

  1. Shahzad Nayyar

    Shahzad Nayyar Junior Member

    Joined:
    Aug 31, 2015
    35
    4
    0
    Location:
    Pakistan
    Vehicle:
    2015 Prius
    Model:
    N/A
    Not exactly daily. Excursion trips. Had a 2007 pri. Used to go up without any trouble. This 2015 initially went without any troubles but now is having this issue. And yes, B for descent

    Posted via the PriusChat mobile app.
     
    Mendel Leisk likes this.
  2. Shahzad Nayyar

    Shahzad Nayyar Junior Member

    Joined:
    Aug 31, 2015
    35
    4
    0
    Location:
    Pakistan
    Vehicle:
    2015 Prius
    Model:
    N/A
    IIRC it didnt go higher than 98 c

    Posted via the PriusChat mobile app.
     
  3. Shahzad Nayyar

    Shahzad Nayyar Junior Member

    Joined:
    Aug 31, 2015
    35
    4
    0
    Location:
    Pakistan
    Vehicle:
    2015 Prius
    Model:
    N/A
  4. Grit

    Grit Senior Member

    Joined:
    Aug 22, 2017
    3,258
    2,658
    1
    Location:
    NorCal (Non Bay Area)
    Vehicle:
    2012 Prius
    Model:
    Four
    Normal is 19XF, 98c is 208F. I drive uphill also to a dam here to go work out. My rpms are typically 1,700 at 20mph on sidewinding uphill roads. But once I get to parking spaces, and if traffic is slow On flat road, regen kicks in and once SOC is 50%, ICE temp is 202F. That is not good for my car but it doesn’t regen going steep uphill so no worry of overheating....yet.
     
    mjoo likes this.
  5. mjoo

    mjoo Senior Member

    Joined:
    Nov 9, 2016
    895
    1,112
    12
    Location:
    Michigan
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    III
    What was revving at 4755 rpm?
     
    bisco likes this.
  6. Shahzad Nayyar

    Shahzad Nayyar Junior Member

    Joined:
    Aug 31, 2015
    35
    4
    0
    Location:
    Pakistan
    Vehicle:
    2015 Prius
    Model:
    N/A
    Torque showed the rpm of inverter coolant pump
    Posted via the PriusChat mobile app.
     
  7. Shahzad Nayyar

    Shahzad Nayyar Junior Member

    Joined:
    Aug 31, 2015
    35
    4
    0
    Location:
    Pakistan
    Vehicle:
    2015 Prius
    Model:
    N/A
    Generally during normal driving condition i have not seen it go above 87 -90 c. What if the battery temp sensor is having an issue?
    Posted via the PriusChat mobile app.
     
  8. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    86,343
    38,237
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    maybe you need to bleed the inverter coolant loop
     
  9. Shahzad Nayyar

    Shahzad Nayyar Junior Member

    Joined:
    Aug 31, 2015
    35
    4
    0
    Location:
    Pakistan
    Vehicle:
    2015 Prius
    Model:
    N/A
    Why do my sensors tell me that TB 1 & 2 are having a BBQ in the HV battery Screenshot_20190922-180041_Torque.jpeg

    Posted via the PriusChat mobile app.
     
    #29 Shahzad Nayyar, Sep 22, 2019
    Last edited: Sep 22, 2019
  10. Mendel Leisk

    Mendel Leisk 'Orrible Oracle

    Joined:
    Oct 17, 2010
    38,354
    27,150
    80
    Location:
    Greater Vancouver, British Columbia, Canada
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Touring
    TB's are the temperature sensors in the hybrid battery?? I know there are 3 of those.
     
  11. Shahzad Nayyar

    Shahzad Nayyar Junior Member

    Joined:
    Aug 31, 2015
    35
    4
    0
    Location:
    Pakistan
    Vehicle:
    2015 Prius
    Model:
    N/A
    Yes.... but TB 1 max value 118 C and TB 2 max value 200 C????... its in celsius
    Posted via the PriusChat mobile app.
     
    #31 Shahzad Nayyar, Sep 22, 2019
    Last edited: Sep 22, 2019
  12. Mendel Leisk

    Mendel Leisk 'Orrible Oracle

    Joined:
    Oct 17, 2010
    38,354
    27,150
    80
    Location:
    Greater Vancouver, British Columbia, Canada
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Touring
    upload_2019-9-22_11-10-28.png

    Something not making sense here? My guess: only sensor 1 is connected, and reading 43c. Sensor 2 and 3 are disconnected, and accordingly reading negative 51c??
     
    Greenteapri and mjoo like this.
  13. Greenteapri

    Greenteapri Active Member

    Joined:
    Nov 19, 2018
    299
    357
    0
    Location:
    Cypress
    Vehicle:
    2013 Prius
    Model:
    Three
    Looks like a faulty sensor or an unconnected one.

    BTW, that fan looks a little Dusty. I would clean it out since you are having related issues.
     
  14. mjoo

    mjoo Senior Member

    Joined:
    Nov 9, 2016
    895
    1,112
    12
    Location:
    Michigan
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    III
    Cut wires that are bouncing against a ground? There's no way a NiMH battery could withstand those high temps.

    Pixel XL ?
     
    CR94 likes this.
  15. mjoo

    mjoo Senior Member

    Joined:
    Nov 9, 2016
    895
    1,112
    12
    Location:
    Michigan
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    III
    With car and engine off - what's the voltage of the 12V battery?

    Pixel XL ?
     
  16. Shahzad Nayyar

    Shahzad Nayyar Junior Member

    Joined:
    Aug 31, 2015
    35
    4
    0
    Location:
    Pakistan
    Vehicle:
    2015 Prius
    Model:
    N/A
    I thinkbthe fluctuation on torque is due to the obd 2 adapter. I usually check the highest value
    Posted via the PriusChat mobile app.
     
    Mendel Leisk likes this.
  17. Shahzad Nayyar

    Shahzad Nayyar Junior Member

    Joined:
    Aug 31, 2015
    35
    4
    0
    Location:
    Pakistan
    Vehicle:
    2015 Prius
    Model:
    N/A
    Will have a look at that




    12V turned out fine

    Posted via the PriusChat mobile app.
     
    #37 Shahzad Nayyar, Sep 23, 2019
    Last edited: Sep 23, 2019
  18. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    86,343
    38,237
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    that an odd voltage (n)
     
    mjoo likes this.
  19. Shahzad Nayyar

    Shahzad Nayyar Junior Member

    Joined:
    Aug 31, 2015
    35
    4
    0
    Location:
    Pakistan
    Vehicle:
    2015 Prius
    Model:
    N/A
    So new development. I got my prius to my trusteorthy mechanic. The guy checked everything.... block voltages, temperatures and everything. Final decision he opened the battery fan and it was this much clogged. It works apparently fine for motorways and city driving but once i need max cooling of battery on hill drive, it couldnt perform its job as required. Got the fan cleaned. Will test later.

    I think its a solid theory. What do you guys think? images%20(7).jpeg

    Posted via the PriusChat mobile app.
     
    Greenteapri and mjoo like this.
  20. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    86,343
    38,237
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    doesn't look too bad, but it's hard to see well. see posts #3-6 and #14

    do you carry any pets?
     
    #40 bisco, Sep 26, 2019
    Last edited: Sep 26, 2019
    Mendel Leisk likes this.
Loading...