weird connector with short cable originating from fuse box!??

Discussion in 'Gen 3 Prius Main Forum' started by FERENC KELLER, Apr 8, 2021.

  1. FERENC KELLER

    FERENC KELLER New Member

    Joined:
    Apr 8, 2021
    2
    1
    0
    Location:
    UK
    Vehicle:
    2014 Prius
    Model:
    III
    i just had some work done on my suspension 3 weeks ago and this morning i had to change a lightbulb and found this cable just hanging there!!! i was looking for the other end where it supposed to go but couldn’t find anything!!! can you guys tell me where does it connect??!!
     

    Attached Files:

  2. bisco

    bisco cookie crumbler

    Joined:
    May 11, 2005
    91,804
    41,417
    0
    Location:
    boston
    Vehicle:
    2012 Prius Plug-in
    Model:
    Plug-in Base
    looks pretty oem, but could be well done aftermarket. are you the original owner?

    any shots inside the fuse box?
     
    Johnny Cakes likes this.
  3. Johnny Cakes

    Johnny Cakes Senior Member

    Joined:
    Dec 30, 2016
    725
    561
    2
    Location:
    Washington, D.C.
    Vehicle:
    2015 Prius
    Model:
    Five
    Good call bisco. Three conductor? Odd. While it does look OEM, the wire leading to it looks a bit DIY.
     
  4. GabrielD

    GabrielD Member

    Joined:
    Oct 18, 2019
    149
    57
    0
    Location:
    Romania
    Vehicle:
    2014 Prius+ MPV
    Model:
    V
    You should check the wipers, could be the connector from wiper motor... see the green arrow in this picture...
    OEM connector has 5 fires, but in your case can be another motor...
     

    Attached Files:

    bisco likes this.
  5. GabrielD

    GabrielD Member

    Joined:
    Oct 18, 2019
    149
    57
    0
    Location:
    Romania
    Vehicle:
    2014 Prius+ MPV
    Model:
    V
    Here is a picture from my engine...
     

    Attached Files:

    Jeff606 and Johnny Cakes like this.
  6. xliderider

    xliderider Senior Member

    Joined:
    Apr 19, 2012
    6,645
    2,410
    0
    Location:
    Honolulu, HI
    Vehicle:
    2011 Prius
    Model:
    Three
    Is it practical for you to take the car back to the shop that worked on your car three weeks ago? Show them the dangling connector and ask them to put it back the way it's supposed to be, probably under the windshield wiper cowling, as shown in the previous two pictures above.

    Posted via the PriusChat mobile app.
     
  7. StarCaller

    StarCaller Senior Member

    Joined:
    Feb 15, 2014
    1,105
    609
    0
    Location:
    Cedar Crest, NM, USA
    Vehicle:
    2014 Prius
    Model:
    Two
    @FERENC KELLER
    this^
    turn your wipers on, either they move or they don't /
    if they move, problem solved; if not, the time has come to dig deeper....
     
  8. FERENC KELLER

    FERENC KELLER New Member

    Joined:
    Apr 8, 2021
    2
    1
    0
    Location:
    UK
    Vehicle:
    2014 Prius
    Model:
    III
    i’ve had this car for 5 yrs and changed the light bulb many times and never seen this cable and connector hanging there like that!! the mechanic had to take the wiper motor out to get access to the struts but my wipers are working fine!! so he must have out everything back there.... weird! i confronted him and he said i need to book an appointment with him but he didn’t tell me what is it!!! i’ll go and speak to him in person because this is unacceptable and unprofessional!!! it might not connect to anything but it should have a holder or something!!
     
    bisco likes this.
  9. GabrielD

    GabrielD Member

    Joined:
    Oct 18, 2019
    149
    57
    0
    Location:
    Romania
    Vehicle:
    2014 Prius+ MPV
    Model:
    V
    #9 GabrielD, Apr 9, 2021
    Last edited: Apr 9, 2021
    FERENC KELLER and bisco like this.
  10. ASRDogman

    ASRDogman Senior Member

    Joined:
    May 29, 2018
    3,196
    1,952
    0
    Location:
    Indian River County, Florida
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    Two
    It might not go to anything. At least anything for your model. It is common to find plugs like that.
    But it be a good idea to take it back and have them check it out.
    If you run all your accessories and no codes or problems with the car, it could just be a connector
    for a feature you don't have.
     
    FERENC KELLER likes this.
  11. mr_guy_mann

    mr_guy_mann Active Member

    Joined:
    Sep 3, 2020
    580
    243
    0
    Location:
    NJ-USA
    Vehicle:
    2006 Prius
    Model:
    Four
    When I look at that second picture I see an OE "blanking" plug (there are no wires coming out of it) . I think that the connector is for something that your car isn't equipped with, and Toyota put a plug on it to keep water and corrosion out.

    Posted via the PriusChat mobile app.
     
    FERENC KELLER likes this.
  12. GabrielD

    GabrielD Member

    Joined:
    Oct 18, 2019
    149
    57
    0
    Location:
    Romania
    Vehicle:
    2014 Prius+ MPV
    Model:
    V
    Ferenc,
    Can you make more detailed pictures?
    I am curios where your wipers cable it is...
    Also, in case you have a code written on that connector, make a zoom picture.
    Useful to recognize is the color of wires too...
     
  13. ChapmanF

    ChapmanF Senior Member

    Joined:
    Mar 30, 2008
    12,037
    8,732
    0
    Location:
    Indiana, USA
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    IV
    It looks like a three-pin connector. I can see a blue and a white-with-black wire at the connector. I cannot make out a third wire there in the photo, but there is some red visible through the untaped part of the harness further up.
     
    GabrielD likes this.
  14. GabrielD

    GabrielD Member

    Joined:
    Oct 18, 2019
    149
    57
    0
    Location:
    Romania
    Vehicle:
    2014 Prius+ MPV
    Model:
    V
    In my manual most of the ground wires are white with black and Red are continuos +12V (BAT).
    Here is schematics from wipers... you can observe the 3 ones...
    I am thinking that someone took a connector with wires from another car, or could be from headlights washer, etc.
    The second picture is from rear wipers, but they use 2 same wire colors.

    Later edit:
    Ferenc, I am not sure, but this could be a serial that can help...
    Can you make a picture closer?
     

    Attached Files:

    #14 GabrielD, Apr 10, 2021
    Last edited: Apr 10, 2021
  15. sLick415

    sLick415 Member

    Joined:
    Apr 30, 2012
    205
    49
    0
    Location:
    San Francisco, CA
    Vehicle:
    2012 Prius
    Model:
    Three
    Here's what mine connects to. Not sure where the other end leads to. PXL_20210410_195120662.jpg
     
    FERENC KELLER, Jeff606 and bisco like this.
  16. ChapmanF

    ChapmanF Senior Member

    Joined:
    Mar 30, 2008
    12,037
    8,732
    0
    Location:
    Indiana, USA
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    IV
    I bet you've got a US model with the steering on the left, correct? That's what I've got, and I have that two-pin connector there, which in our model is for the brake fluid level sensor.

    But the OP has a UK model with the steering on the right, and I'm sure the brake reservoir is over on the other side too, and the OP has a three-pin connector at this end. I liked the wiper-motor guess at first, except that the OP's wipers are working, and that's reportedly a five-pin connector anyway.

    This one does seem to be sealed off, as a known-unused option. It would still be interesting to know what option. The wiring diagram will explain all ... the question is just who will get around to looking there first.
     
    sLick415 likes this.
  17. sLick415

    sLick415 Member

    Joined:
    Apr 30, 2012
    205
    49
    0
    Location:
    San Francisco, CA
    Vehicle:
    2012 Prius
    Model:
    Three
    You're right. I don't see his brake fluid reservoir. Good eye.
     
  18. GabrielD

    GabrielD Member

    Joined:
    Oct 18, 2019
    149
    57
    0
    Location:
    Romania
    Vehicle:
    2014 Prius+ MPV
    Model:
    V
    You can notice this also by wipers position...
    I found here another view of same engine compartment, and if you look closely (red arrow) you can see a similar cable going under the plastic cover, so I think the cable must be from wipers..
     

    Attached Files:

  19. ChapmanF

    ChapmanF Senior Member

    Joined:
    Mar 30, 2008
    12,037
    8,732
    0
    Location:
    Indiana, USA
    Vehicle:
    2010 Prius
    Model:
    IV
    That would be a very satisfying guess, if the connector had five pins ... or if the OP's wipers didn't work.
     
  20. Johnny Cakes

    Johnny Cakes Senior Member

    Joined:
    Dec 30, 2016
    725
    561
    2
    Location:
    Washington, D.C.
    Vehicle:
    2015 Prius
    Model:
    Five
    Yeah, the fact that everything works suggests it is for some option the OP doesn't have.
    Although I don't like that hypothesis given the cable flopping in plain view, its the only one that fits all the facts.
     
Loading...